URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2010, 13:41

Orlando Balaş: "Oradea e departe de a fi verde!"

Orlando Balaş: "Oradea e departe de a fi verde!" PROFUL "ECO". Când nu se află la facultate, învăţând studenţii limba şi literatura germană, Orlando Balaş continuă procesul "didactic" cu propriii copii, pe care de mici îi învaţă să pună preţ pe sănătatea mediului înconjurător
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ziua de azi, prea puţini din autointitulaţii "ecologişti" au cu adevărat preocupări în acest sector. Mulţi dintre ei doresc doar să devină cunoscuţi, să fie în centrul atenţiei prin tot soiul de acţiuni, dar în urma lor nu rămân multe. De cealaltă parte sunt însă cei care nu ţin la abţibildul de "verzi", dar fac mult mai multe pentru mediul înconjurător. Un astfel de orădean este Orlando Balaş.

Se fereşte să iasă în presă, pentru că nici nu este (încă!) specialist în mediu (dar acum urmează o facultate de profil), şi nici nu se consideră o persoană care să fi făcut ceva deosebit. Însă mulţi ştiu că, pe lângă faptul că este profesor de germană, ar putea fi foarte uşor şi un profesor de conduită ecologică...

Regrete

Profesor de germană la Universitatea din Oradea din 1997, în prezent lector universitar al catedrei de Franceză-Germană, Orlando s-a remarcat ca autor al cinci cărţi, dintre care cursurile sale de germană au fost tipărite în zece ediţii, ce s-au vândut în 20.000 de exemplare. A fost timp de doi ani cercetător oaspete la Universitatea din Viena, pe istorie şi literatură medievală germană şi islandeză, dar şi lector asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Cu asemenea realizări, simte un regret de fiecare dată când presa îl aminteşte doar ca fiind "fostul consilier al primarului Ilie Bolojan", asta pentru că între iunie 2008 şi iunie 2009 a fost sfetnicul pe probleme de mediu al edilului şef. Şi nu consideră că a reuşit să facă ceva deosebit, dat fiind că atitudinea orădenilor în această materie s-a schimbat prea puţin.

Cum a ajuns un profesor de germană consilier de mediu? "În 2007, când se dorea betonarea malului Crişului între podurile Dacia şi Ferdinand, bombardam zi de zi Ministerul Mediului şi Secretariatul General al Guvernului, unde era domnul Bolojan, cu e-mail-uri şi poze, cerând să se oprească lucrările", explică Orlando.

Preţ pe educaţie

După ce Ilie Bolojan a fost ales primar, l-a cooptat pe Orlando în echipa sa, acesta acceptând oferta pe considerentul că măcar 10% din timpul de lucru de la primărie şi l-ar aloca făcând ceva pentru natură. "Şi implicit pentru familia mea", completează Orlando. Luni întregi a fost cel care încerca să soluţioneze diferite probleme de mediu pe care le avea Oradea.

A renunţat la acest loc de muncă în primăvara lui 2010. "Mi-am dat seama că nu pot opri tăierile de copaci tot mai frecvente", explică el. În plus, i se născuse cel de-al doilea copil, şi dorea să se implice mai mult în educaţia lor. O ajută pe soţia sa, care are o firmă de amenajări grădini şi spaţii verzi, dar căreia i-a cerut să nu participe la vreo licitaţie organizată de instituţii publice. Convins că în ei e viitorul, Orlando şi-a învăţat copiii să nu risipească apa sau energia electrică şi să aibă respect pentru natură. Pentru că e încredinţat că numai educaţia poate să îl facă pe om să protejeze natura, "un miracol pe care noi îl distrugem zi de zi", e implicat în proiectele de educaţie ecologică ale Academiei Civice.

Funcţia pe care a deţinut-o nu l-a oprit ca, la câteva luni de la plecarea din primărie, să-i trimită primarului Bolojan o scrisoare deschisă în care îi cerea să nu construiască podul rutier de pe Sovata, proiect susţinut de edil şi care acum se materializează.

De la gesturi mărunte la proteste

După ce a cunoscut îndeaproape problemele oraşului, Orlando e convins că Oradea e departe de a fi "eco", adică mai are până la un standard sănătos de viaţă. "Avem multă poluare, de la CET, de la traficul imens, de la industriile care există în oraş şi în apropierea lui", spune el.

Tocmai de aceea consideră că orădenii ar trebui să se implice în plantarea de pomi şi îngrijirea lor. De asemenea, e convins că parcările s-ar putea realiza şi fără tăieri de copaci. "Aleile nu trebuie să fie perfect drepte", spune el, sugerând că betoanele pot ocoli pomii, dacă se doreşte acest lucru.

Orlando crede că oraşul ar fi mult mai bun dacă locuitorii săi şi-ar face din gesturile mărunte obiceiuri cotidiene: folosirea cu măsură a automobilului, utilizarea becurilor economice, instalarea la toalete a unor instalaţii de apă economicoase, renunţarea la aparatura electrică care consumă mult. "Un oraş « eco » nu înseamnă nimic sofisticat. Înseamnă a fi doar un oraş normal...".

Ce îl întristează e faptul că orădenii suportă prea multe. "Cred că sunt destule motive pentru care oricare dintre noi ar trebui să protesteze, inclusiv pentru distrugerea spaţiilor verzi". Altfel, e convins că vom ajunge să trăim într-o ţară defrişată, ducând un trai tot mai nesănătos. "Orădenii trebuie să ia atitudine când ceva le afectează drepturile legitime la aer curat, la linişte, nu să aştepte să vină altcineva să o facă pentru ei". Pentru că numai aşa putem asigura un viitor şi copiilor noştri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
de departe de eco
Daca o sa reusesti 50%in ecologie fata de realizarile din litere Oradea nu o sa depinda de edilii orasului care isi umple buzunarele ci de persoanele care au ramas fideli orasului care locuiesc in Oradea si pentru Oradea
Postat 08 Noiembrie 2010, 19:11 de stefantoth
Hehe
Idiotul asta sa-si tina parerile pt el. Un nesimtit fara margini si de o rautate rara care pozeaza intr-o persoana integra si dezinteresata....un zero barat intr-un cuvant.
Postat 06 Noiembrie 2010, 22:57 de Verdele
@ shadow
Nu am trai in Romania daca cei care nu fac nimic ar incapea de cei care fac ceva. Nu e barfa sport national? Nu il baga in seama pe jica. E doar o **** care nu a produs decat excremente in viata lui si care injura oamenii de dupa gardul cotetului lui cu conexiune la internet.
Postat 05 Noiembrie 2010, 12:00 de Paul
ecologie cu masura
Ii apreciez foarte mult verticalitatea . Nu il cunosc decat din presa si din prezentarea elogioasa de la o lansare de carte. Insa, orice oras merita o sansa la modernizare . Nu foloseste nimanui daca Oradea o sa devina un oras \"muzeu\". Se afiliaza ideilor ecologiste ale lui Orlando Balas tot felul de personaje care n-au sadit in viata lor un pom... Nu inseamna ca protejezi viitorul copiilor tai daca te opui taierii unor copaci rasariti in mijlocul drumului.... Cred ca stie mai bine decat mine d-l Balas ca pe malurile Dunarii si a altor ape te poti plimba in orice oras din vest... Poate fi inlocuit orice om in lumea asta, dar-mi-te un pom.... Cred ca ecologia are mai mari sanse daca e insotita de inteligenta si discernamant . Metoda d-lui Balas -ecologie prin exemplul personal- mi se pare excelenta.
Postat 05 Noiembrie 2010, 11:55 de maria
uau...
inteleg despre politicieni, dar nici de ecologisti nu se-ncape?
Postat 05 Noiembrie 2010, 09:37 de shadow
@jica
Domnu' jica...iese din tine ceea este din belsug! :)) Vezi-ti mai departe de purtat cafelele pe unde le porti....
Postat 04 Noiembrie 2010, 21:48 de kbm
Pfuiiiii
incredibil!... un articol despre - cine?? taman despre ipocritul, lingaul de balas... ce slujba ii mai trebuie de data asta de se vrea iar la lumina??... sau simte ca n-a fost bagat prea mult timp in seama??? patetic...
Postat 04 Noiembrie 2010, 20:14 de jica
comentariu
Orlando, un mare domn si tanar de nadejde!Sunt convinsa ca orice is propune o sa reuseasca!Felicitari lui si lui Cristel pentru spiritul lor civic!
Postat 04 Noiembrie 2010, 16:56 de Corina
.
Foarte adevarat ce zice Orlando... "Orădenii trebuie să ia atitudine când ceva le afectează drepturile legitime la aer curat, la linişte, nu să aştepte să vină altcineva să o facă pentru ei". Pentru că numai aşa putem asigura un viitor şi copiilor noştri... Din pacate suntem cu mentalitatea "E bine si asa, mai rau sa nu fie!"
Postat 04 Noiembrie 2010, 16:10 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON