URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2015, 16:03

Oraşul în şcoală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când ne gândim la oraşul în care trăim, cel mai adesea invocăm topografia concretă a locurilor pe care le străbatem, purtaţi de problemele zilelor. Şi totuşi, oraşul în care trăim ne rămâne nevăzut şi necunoscut. Căci nu e un oraş, ci o multitudine de oraşe, reale şi imaginare, care se întâlnesc şi se despart la colţul străzilor. Pentru mine, o stradă poate fi o simplă înşiruire de case, pentru cel care-a copilărit acolo nu e niciodată una oarecare.

Apoi, oraşul e o suprapunere de oraşe, căci timpul, care le face şi le desface pe toate, e un mare constructor. Uneori, ca elevii duşi la muzeu sau la un monument ori la altul, ni se întâmplă să-i vedem urmele împietrite; curgerea vie şi firească nu o simţim decât în măsura în care ne traversează. Sau poate tocmai pentru că ne traversează şi ne constituie nu o simţim decât în rare momente privilegiate.

Poate tot de-aceea oraşul ne rămâne ascuns în spatele unei înşelătoare evidenţe. Deşi aici am crescut, aici am învăţat, aici lucrăm, dacă ar fi să spunem ceva despre el fie nu am şti ce, fie am rătăci printre cuvinte menite a numi un imponderabil ce le rămâne inaccesibil altora.

De aceea cred că oraşul acesta s-ar cuveni să ni se deschidă şi la ceasul descoperirii lumii în şcoală. S-ar cuveni să ne învăţăm oraşul nu ca pe o materie obligatorie, ci ca pe dublul imaginar al lumii concrete în care hălăduim. S-ar cuveni să descoperim că faptul de-a călători în timp, de-a vedea prin ziduri, de-a fi nevăzut în loja unui spectacol ori de-a simţi aroma unei prăjituri chezaro-crăieşti care nu se mai face de mult altundeva nu sunt miracole, ci lucruri la îndemâna oricui. Şi poate atunci vom descoperi că dacă în oraşul efectiv ne întâlnim atât de rar, în cel al minţii şi al sufletului ne regăsim mult mai adesea.

Un oraş nu e nimic altceva decât faptul de-a fi împreună cu ceilalţi. La fel ca şcoala. Atunci când ne simţim singuri, nu suntem altfel decât nişte pelerini în faţa porţilor oraşului. Dar oraşul nostru nu mai are porţi, veţi spune. Ba da, dar ele sunt închise, precum paginile unei cărţi uitate. Deschideţi-le şi oraşul vă va primi în sărbătoarea lui!

Mihai Maci
profesor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deschide porţile creştine !!!
Am fost deschişi şi am primit tot nesimţitul care, până la noi, nu cunoscuse nici măcar săpunul şi la ce foloseşte el ... şi iată und am ajuns ... "şi bătuţi şi cu banii luaţi" !!!
Postat 01 Februarie 2015, 17:12 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON