URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2014, 16:39

Orădean şi mândru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aud aproape zilnic persoane care se plâng că în Oradea nu se face nimic, că nu se întâmplă nimic spectaculos, că poţi să mori de plictiseală. Aşa mi-a venit ideea să lansez o provocare, ca lumea să facă ceva inedit. "Orădean&Mândru" a fost motto-ul proiectului foto pe care l-am propus orădenilor, pe care i-am invitat la şedinţe foto gratuite, în care ei trebuiau doar să zâmbească şi să spună, prin intermediul unor pancarte, că sunt mândri că sunt orădeni.

E uşor să votezi online pentru Oradea şi suntem cu toţii mândri că oraşul nostru a câştigat sondajul privind cele mai frumoase oraşe din ţară. Dar nu e suficient, trebuie să facem mai mult, trebuie să ne implicăm activ în viaţa oraşului şi să contribuim la înfrumuseţarea lui.

De ce suntem mândri de Oradea? Bineînţeles, pentru că oraşul este frumos. Deşi încet şi timid, în ultima perioadă au fost restaurate mai multe clădiri importante. Astfel ne putem bucura de frumoase imobile Secession, care ne amintesc de Austria. Dar Oradea înseamnă mult mai mult decât clădiri...

Suntem mândri de oamenii pe care îi avem, profesionişti în domeniile lor, care muncesc, chiar dacă rezultatele lor se văd mai mult sau mai puţin: de la olimpicii noştri la profesorii lor, de la artişti la simpli gospodari. Pe aceştia din urmă trebuie să îi promovăm cu mai multă insistenţă.

Nu vreau să idealizez statutul de orădean. Dar dacă ne vom implica mai mult în viaţa oraşului, fără să lăsăm doar critici în urma noastră, Oradea va prinde cu adevărat viaţă. Invitaţia de a face ceva notabil pentru oraşul în care trăim e valabilă pentru toţi cei cărora le pasă cum arată oraşul. Trebuie să decidem noi cum ni-l dorim în viitor şi mai ales ce vom face noi pentru a schimba lucrurile în bine.

În cele din urmă, "Orădean&Mândru" a fost felul meu de a mă revanşa, de a face un cadou oraşului care m-a susţinut şi m-a promovat, dar şi orădenilor care mă înconjoară. Şi de a le aminti că de Oradea trebuie să fim mândri şi când aparatele foto nu mai lucrează!

Remus Toderici
fotograf

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
romania
si uite asa, ne demonstram ca suntem romani....rautate,vorbe grele....ne meritam soarta
Postat 15 Mai 2014, 14:00 de eu
@ cica, "oradean adevarat" made in hun.. asia
bai, jegosule, daca nu va civilizau cat de cat austriecii (bineinteles dupa ce au batut la voi ca si la.... hotzii de cai, sic) , ati fi si azi niste nomazi care care umbla de colo-colo manati de vant si de foame, mancand carne de sub saua calului.
Postat 05 Mai 2014, 06:13 de hahahaha.....
@"oradeanul" din stepa asiatica
Ce injuri tu, mah nenorocitule ? Familia mea este aici de peste 15 000 de ani ! A ta a venit acum o mie de ani din fundul Asiei, la furat si omorat in Europa. E o mare diferenta ! Au incercat sa fure si de la familia mea. Ai mei le-au dat peste laboantze si peste flit de i-a luat dracul ! Esti o "vinitura" nesimtita asa cum ti-a fost toata familia venita aici la furat !
Postat 05 Mai 2014, 05:36 de mongolia
buda si pesta porcina
vasile&comp=porci frustrati ! la ungaria coruptia si foamea sunt uriase, intr-o tara mica.
Postat 05 Mai 2014, 00:40 de Cilp
@Remus
Bunicii tai din Bihor? Jalnic. Esti un taran prost din Sholdova, nu ai treaba cu Oradea - EU SINT ORADEAN cu bunici oradeni si stramosi oradeni, familia mea e aici de 1000 de ani!!!! Taran prost de esti cu corcitura asta de ebihoranul.ro.
Postat 05 Mai 2014, 00:06 de Oradean Adevarat
hop si anonimi
Protejati de posibilitatea de a comenta in mod anonim, aruncati cu tot felul de cuvinte care, de cele mai multe ori, sunt cuvinte fara un strop de adevar. Nu vad legatura proiectului cu autostrada sau cu lipsa locurilor de munca, este un proiect pentru cei care se simt mandrii de orasul lor in ciuda deficientelor care le are. Nimeni nu ii obligat sa participe la astfel de proiecte, dar in bunul spirit romanesc, de ce sa nu aruncam cu piatra ca doar putem, avem anonimatul. Este foarte simplu sa critici si sa iti postezi parerea despre un om despre care nu il cunosti, indiferent ca ii Remus sau oricine altcineva. Acuma stiu ca o sa mai apara comentarii ca de ce ma bag si eu, ca cine sunt eu si asa mai departe dar sincer diferenta dintre mine si cei care o sa ma injure este ca eu nu ma ascund dupa cortina infecta si jegoasa numita anonimat. Semnat: Ferchi Sebastian
Postat 05 Mai 2014, 00:04 de Ferchi Sebastian
Reclama ieftina
Foame mare. Incearca si asta sa-si faca publicitate.
Postat 04 Mai 2014, 20:01 de $$$$$$
hai la poze
si cam ce ai vrea tu, mai pustiulica? Sa ne incolonam toti cu pancarte in mina si sa iesim la pozat, sa neprefacem ca nu vedem hotii, coruptia si mizeria din tara, respectiv orasul asta? Hai sa bagam capul in pamint ca strutii, facem poze, ne prefacem ca totul e frumos si gata, am rezolvat problema, nu-i asa baiatu' lu tata?
Postat 04 Mai 2014, 17:46 de vasile
mai fotografu lu tata
astea-s baliverne, aragaz cu patru ochi, nu pacalesti pe nimeni. Tu nu incerci decit sa te promovezi pe tine, nu orasul, nu ne mai obosi, du-te si fa-ti pozele ascunzindu-te dupa tufisuri (...)
Postat 04 Mai 2014, 17:32 de baliverne
Hai ca te lasam..
@oradene: pana cand vei face si tu ceva similar prin care sa promovezi orasul, cioc mic, mujicule. Ai ajuns si tu la bloc cu buda-n casa si in loc de obiele porti pantofi si deja emiti judecati de valoare.
Postat 04 Mai 2014, 07:33 de Jim Beam
hai lasa-ne
daaaaa, sigur si nici macar nu-ti faci publicitate pe spatele nostru ascunzindu-te dupa un proiect ridicol, marele fotograf, hai scitir......... apropo, nu te sustine nimeni asa ca nu te amagi
Postat 03 Mai 2014, 19:33 de oradene
nelamurire
multumesc pentru sustinere! nu stiu cine sau de ce a inventat faptul ca as fi din moldova, chiar si bunicii mei sunt din bihor
Postat 03 Mai 2014, 11:08 de remus
Buna initiativa
O fi el moldovean, da cu siguranta nu e taran. Si daca tot vorbim de tarani, Oradea are mai multi tarani bihoreni decat moldoveni. Ii vezi peste tot, prin oras, cluburi, la cafele. Daca s-a gasit "un moldovean" sa promoveze orasul, atunci e foarte bine...Da, orasul e frumos, da e plin de someri, de oameni saraci , salarii mici, un oras imbatranit si care pare un pic cam prafuit. Daca omu asta face ceva, macar sa apreciem, daca nu putem , sa nu lasam orgoliul bihorenesc si lenea noastra sa strice un proiect frumos.
Postat 03 Mai 2014, 10:41 de Mcm
Diana
nu stiu ce vorbesc sint beat mort turta
Postat 02 Mai 2014, 23:56 de Diana
Oradeanului Adevarat (?)
ce bine ar fi daca s-ar putea face transplant de creier ...
Postat 02 Mai 2014, 22:10 de Diana
Oradean Adevarat
Taranul asta din Moldova nu are treaba cu Oradea. E un transplant.
Postat 02 Mai 2014, 18:32 de Oradean Adevarat
mandri
santem mandri ca santem oradeani! un oras frumos cu oameni frumosi si omenosi!
Postat 02 Mai 2014, 16:24 de Calin
Warren Buffett
eventual ai putea sa aduci niste investitori, sa propui niste linii de productie rentabile, sa tragi autostrada mai aproape, sa aduci curse internationale pe aeroport, sa ridici sorbonica la statut de universitate... da, atunci ai face ceva, altfel e can-can.
Postat 01 Mai 2014, 20:14 de contra
Meriti
Meriti o imbratisare!Oradean cu suflet mare...
Postat 01 Mai 2014, 19:34 de matilda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON