URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2018, 13:23

Oradea sufocantă: Măsurătorile arată că în ultimele două luni aerul oraşului a fost foarte poluat, îndeosebi în Rogerius

Oradea sufocantă: Măsurătorile arată că în ultimele două luni aerul oraşului a fost foarte poluat, îndeosebi în Rogerius PEISAJ NECLAR. Pe străzile aglomerate ale municipiului, poluarea se vede cu ochiul liber. Bulevardul Republicii este adesea un exemplu elocvent de arteră învăluită în smog
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vi se pare că aerul pe care îl respiraţi pe străzile Oradiei adeseori vă îneacă? Cel mai probabil nu este o simplă impresie!

Datele culese de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor arată că în ultimele două luni aerul oraşului a fost foarte poluat, îndeosebi în zona centrală. De vină, spun specialiştii, sunt atât condiţiile meteorologice, mai precis norii care nu permit dispersia pulberilor în atmosferă, cât şi maşinile din trafic, tot mai multe...

Cifre alarmante

Rapoarte oficiale arată că anual 23.000 de români mor prematur din cauza poluării aerului, iar săptămâna trecută Comisia Europeană a avertizat România că riscă declanşarea unei proceduri de infrigement tocmai pentru că nu ia măsuri serioase pentru a combate poluarea din atmosferă.

Preocuparea autorităţilor europene pentru calitatea aerului este firească: aceasta nu ţine cont de graniţe, iar poluarea dintr-un stat afectează nu doar propriii locuitori, ci şi pe cei vecini. Ţinând cont că medicii din întreaga lume au confirmat de mult că poluarea aerului cauzează îmbolnăviri, calitatea acestuia ar trebui să fie un subiect de maxim interes pentru autorităţi şi cetăţeni deopotrivă.

Deşi până acum n-a înregistrat probleme deosebite, Oradea nu stă prea bine în privinţa toxicităţii din aer. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor măsoară poluanţii din atmosferă cu patru staţii de monitorizare, iar rezultatele culese în acest an sunt îngrijorătoare.

Aer „rău”

Din cele patru staţii de monitorizare, una se află la Ţeţchea, iar celelalte trei în Oradea: una pe bulevardul Dacia (la sediul APM), alta la intersecţia străzilor Nufărul cu Ciheiului şi a treia pe strada Matei Corvin. Automate, toate cele patru staţii monitorizează în timp real poluanţi precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, monoxidul şi dioxidul de azot şi particulele în suspensie, iar în baza datelor adunate se stabileşte calitatea aerului, existând şase niveluri de calificare: excelent, foarte bun, bun, mediu, rău şi foarte rău.

În fiecare zi, APM publică pe site-ul propriu buletine cu datele culese, aşa încât cetăţenii interesaţi să poată afla ce fel de aer inspiră. Dacă anul trecut documentele arătau, de regulă, că aerul este de o calitate bună, în 2018 situaţia s-a schimbat. Zile la rând, în ianuarie şi februarie, staţiile au catalogat aerul ca fiind de calitate medie, rea sau chiar foarte rea.

De pildă, pe 10 şi 11 ianuarie, la staţia de la sediul APM aerul a fost la nivelul maxim de poluare, în timp ce în Episcopia era cu indice „rău”, iar la celelalte două staţii de o calitate medie. Pe 12 şi 13 ianuarie, staţia de pe Dacia a constatat o îmbunătăţire, clasificând aerul ca fiind „doar” rău, în timp ce restul staţiilor au oferit, toate, calificativul mediu. De altfel, cu excepţia zilei de 19 ianuarie, staţia de la APM a continuat să înregistreze doar aer de calitate medie, rea sau foarte rea.

Oraş sub presiune

Datele aferente lunii februarie sunt, de asemenea, alarmante: din cele 28 de zile, aerul în zona Dacia a fost bun doar în două zile (2 şi 3 februarie), în timp ce în 14 zile a fost de calitate medie, iar în altele 12 a fost la nivelul maxim de poluare. Tendinţa poluării în Rogerius pare că se menţine şi în luna martie, valorile înregistrate în primele zile ale lunii arătând că aerul a fost exclusiv de calitate rea sau foarte rea. În schimb, celelalte staţii au înregistrat valori mai bune.

Specialiştii de mediu spun că principalul vinovat este vremea. „Indicele calităţii aerului este influenţat de condiţiile meteo nefavorabile. Au fost multe zile cu ceaţă şi nori, care, asemenea unui capac pe o oală, nu permit dispersia poluanţilor în atmosferă”, explică Adriana Calapod (foto), directorul APM Bihor. În plus, poluarea pe timpul iernii depinde şi de combustibilii folosiţi pentru încălzirea locuinţelor individuale. Or, nimeni nu poate şti ce pun oamenii pe foc...

Tu ce alegi?

Cel mai probabil, aerul este viciat în mare măsură de noxele autoturismelor. De altfel, anul trecut, după eliminarea taxei de poluare, zeci de mii de bihoreni au înmatriculat maşini second-hand aduse din străinătate. „Însă noi nu ne putem pronunţa clar, pentru că nu facem măsurători în trafic”, spune Calapod. Angajaţii APM Bihor vor continua să monitorizeze atent valorile măsurate în staţii, dar e greu de spus ce ar putea face pe mai departe, dacă situaţia nu se va îmbunătăţi.

Pe de altă parte, specialişti din afara Agenţiei spun că soluţia este la orădeni. „Poluare industrială în Oradea nu prea mai există, CET-ul a trecut pe gaz. Eu cred că cea mai mare problemă este traficul rutier. Dimineaţa şi în jurul orei 14, când merg şi când ies copiii de la şcoală, se simte că se intensifică poluarea”, spune Nándor Kőteles, şef de lucrări la Facultatea de Protecţia Mediului.

Aşadar, fiecare orădean ar trebui să se gândească bine dacă alege maşina, bicicleta, mijloacele de transport în comun sau mersul pe jos. Altfel spus, viteza, confortul sau sănătatea?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bihoreanoradean
E clar ca asa trebuie, dar toate masinile înmatriculate în alte judete trebuie dirijate din vamă. Pt ca multi intra in ORADEA doar ca sa schimbe bani, pe dacia se vede clar asta.
Postat 12 Martie 2018, 19:58 de Sandu1201
taxa de tranzit
Tinad cont ca daca vrei sa traversezi Oradea, singurele variante sunt arterele mentionate (exceptand centura si drumul expres) mi s-ar parea potrivita o taxa de tranzit(vigneta) pentru cei din alte judete astfel incat sa-i descurajam sa mai intre in oras daca nu e cazul. La fel cu orice masina inmatriculata in afara judetului sau cu numere de Bulgaria, Germania, etc.: sa plateasca in plus daca vrea cu masina in Oradea. Astfel s-ar mai lua si din presiunea de pe parcari.
Postat 12 Martie 2018, 14:23 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON