URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 10:55

Oradea lui Mantheas: Grecul Mantheas Ţindzilonis a coordonat ridicarea în oraş a peste 30 de blocuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mantheas Ţindzilonis îşi aminteşte cum în copilărie se juca la pârâul din comuna natală, Samarina, în Grecia. Sunt singurele imagini plăcute pe care le-a adus cu el din patrie când, la 8 ani, a fost obligat să-şi părăsească părinţii închişi în timpul războiului civil pentru a veni în România însoţit doar de fraţi.

S-a crescut singur şi, după ce a studiat la Cluj, a devenit inginer constructor la Trustul de Construcţii Locale Oradea, ridicând peste 30 de blocuri în cartierul Rogerius. Deşi fraţii săi s-au repatriat în anii '80, Mantheas a preferat să rămână în Oradea, oraşul la ridicarea căruia a pus şi el o cărămidă...

04-mantheas-copil_bihoreanul.jpgCopiii războiului

Acum în vârstă de 74 de ani, Mantheas Ţindzilonis a fugit din Grecia în 1948, la doar 8 ani, în ultimul an de război civil dintre partizanii comunişti şi trupele sprijinite de anglo-americani. Fuga era unica soluţie. Părinţii lui fuseseră închişi pentru vina de a fi fost pro-socialişti, iar comuna natală, Samarina, situată la o altitudine de 1.500 metri, cea mai înaltă din peninsulă, era sub asediu.

"Partidul Comunist Grec a fost iniţiatorul Frontului de Eliberare Naţională, prin care am fost duşi în Albania vreo 20.000 de copii. Eu am plecat cu patru fraţi. Două surori mai mari s-au înrolat în Armata Democrată şi aşa au murit", povesteşte Mantheas, întrerupt când şi când de nepoţeii care vor atenţia lui "papu", cum îi spun ei, în greceşte, bunicului. "Ştiam că ne ducem la mai bine...".

Reunit cu părinţii

Din Albania, cu fraţii lui cu tot, mezinul Mantheas a fost trimis în România la Tulgheş (judeţul Harghita), unde Partidul Comunist crease o colonie pentru copiii greci refugiaţi. După şcoala elementară a ales să-şi continue studiile la Oradea, tot alături de cei patru fraţi, urmând aici Liceul nr. 1 de băieţi (actualul Colegiu Emanuil Gojdu). Între timp, părinţii lui Mantheas, eliberaţi în 1949, la finalul războiului civil, ajunseseră şi ei la Oradea, după un "ocol" de câţiva ani prin Cehoslovacia.

"Până atunci corespondasem, şi ei ştiau că suntem bine, la şcoală", zice bătrânul. Totuşi, familia Ţindzilonis n-a locuit niciodată laolaltă. Copiii stăteau la internat, iar părinţii, alături de alţi greci, fuseseră cazaţi în clădirea Palatului Baroc, nefolosită de Episcopia Romano-Catolică. După liceu, s-a hotărât să se facă inginer, aşa că a studiat cinci ani la Facultatea de Construcţii a Politehnicii clujene. Asta deşi, iniţial, şi-ar fi dorit să facă Arhitectura: "Obişnuiam să spunem că arhitecţii sunt poeţii construcţiilor. Noi, inginerii, eram cu lucrurile practice".

Blocuri pe bandă

După absolvire, deşi avea statut de apatrid - fiindu-i luată cetăţenia greacă - Mantheas a fost încadrat în muncă, ca dealtfel şi ceilalţi refugiaţi din ţara măslinilor. A primit un post de inginer constructor la Trustul de Construcţii Locale Oradea, postură din care, după 1965, a ridicat 30 de blocuri în Rogerius. "În anii 50, Oradea se termina la Podul Decebal. Mai încolo erau doar case sărăcăcioase, cu grădini şi lanuri de porumb", îşi aminteşte grecul.

Mantheas povesteşte cu însufleţire despre diversele tipuri de blocuri şi despre cum a construit primul bloc din oraş după "metoda cofrajelor glisante", cu ajutorul unui ansamblu de instalaţii şi cofraje care se ridica treptat pe măsura turnării betonului.

"Proiectele le făcea Institutul de Proiectare Judeţean. Noi, inginerii, le executam coordonând echipele în teren", spune Mantheas, adăugând că în acea perioadă norma era de 7.000 de apartamente pe an. "Era şi nevoie, căci oamenii trăiau în beciuri, la subsolurile blocurilor vechi. O perioadă, din indicaţiile "tovarăşului" (n.r. - Nicolae Ceauşescu), se ridicau blocuri de confort redus, cu suprafeţe chiar şi de 10 mp. S-a renunţat rapid la ele, căci erau mizerabile", îşi aminteşte inginerul.

Grecul orădean

Mantheas Ţindzilonis locuieşte şi acum pe strada Shakespeare, într-unul din cele 160 de apartamente construite în 1962 tocmai pentru grecii refugiaţi în Oradea. Deşi în 1982 Grecia le-a permis apatrizilor să se repatrieze, spre deosebire de fraţii lui, Mantheas a rămas în România, la Oradea. Era deja căsătorit şi avea doi copii cu Magdalena, o româncă, profesoară la Liceul de Muzică.

În Oradea a mai rămas, acum, doar o mână de familii de greci din cei stabiliţi aici pe vremuri. "Mulţi s-au întors în Grecia, mulţi au murit", zice Mantheas. În Samarina, satul pe care şi-l amintea ca prin vis, a mers doar în vizită, ducându-şi şi copiii să descopere frumuseţile celui mai înalt ţinut grecesc. Casa lui acum este, însă, Oradea, oraşul la a cărui construcţie a contribuit şi unde continuă să se bucure de cei patru nepoţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Salut
Am onoarea sa va salut domnule Tindzilonis.Ma bucur ca am citit despre dvs.in Bihoreanul si ca santeti bine si sanatos.Noi ne-am cunoscut cu multi ani in urma prin fratele dvs profesorul care s-a mutat de mult timp in Grecia.Eu am lucrat la Metalica pe vremea aceea si sant plecat de multa vreme din tara.Acum locuiesc impreuna cu familia in Danemarca.La vara vom calatori la Oradea si ne-ar face placerea sa va intalnim.Daca santeti de acord,puteti sa-mi trimiteti un mesaj pe adresa de e.mail: ioan@vejen-net.dk Am dori sa stim ceva si despre fratele dvs pe care l-am apreciat ca un om de calitate si am fost in relatii f.bune cu el. Sa auzim numai de bine Cu stima I.Z.
Postat 01 Aprilie 2014, 21:58 de Ioan Zoica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON