URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2014, 09:10

Oradea: like! Fotograful Dan Dragoş arată lumii întregi cât de frumos este oraşul de pe Crişul Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu doi ani, Dan Dragoş îşi descoperea pasiunea pentru fotografie, luând oraşul la pas, pentru a-l imortaliza. Când şi-a dat seama că fotografiile cu Oradea se tot adună, a decis, împreună cu un alt prieten fotograf, Vasile Valcan, să arate lumii imaginile.

Aşa au făcut pagina de Facebook "Oradea în imagini", care a adunat rapid mii de like-uri pe reţeaua de socializare. Doi ani mai târziu, proiectul lor are aproape 16.000 de fani, fiind cea mai cunoscută pagină despre Oradea pe reţeaua de socializare.

Pe val

Pagina "Oradea în imagini" a fost lansată în februarie 2012. "A pornit din pasiunea fotografică, dar şi dintr-o dorinţă de a promova oraşul. Atunci nu erau aşa multe site-uri sau pagini dedicate oraşului", povesteşte Dan. Tânărul avea sute, poate chiar mii de imagini cu clădiri din Oradea, fotografiate în detaliu, pe care îşi dorea să le împărtăşească.

De la primele fotografii postate, pagina a primit numeroase "like-uri" şi "share-uri", iar cei doi administratori au fost surprinşi de rapiditatea cu care proiectul a crescut în popularitate. "În câteva zile aveam peste 1.000 de like-uri", zice Dan. O perfomanţă lăudabilă pentru doi studenţi care nu investiseră niciun leu în promovare şi nici nu aveau studii de PR sau de marketing. După doi ani "Oradea în imagini" numără aproape 15.700 de fani, fiind cel mai cunoscut instrument de promovare a oraşului pe Facebook.

Capul plecat...

Majoritatea imaginilor pe care cei doi tineri le-au postat reprezintă clădiri şi străzi. Dan este foarte atent la malurile Crişului Repede, fiind şi un împătimit iubitor de natură. "Locul meu preferat e Podul Intelectualilor. Cred că e cel mai frumos din ţară şi, în plus, oferă perspectivă spre malul drept al Crişului, mai sălbatic. De aici, oraşul e parcă diferit în fiecare oră", spune Dan.

În ultima vreme, fotograful se orientează tot mai mult spre portrete, încercând să surprindă în imagini cât mai mulţi oameni. Aşa a realizat, rapid, că orădenii sunt cam posomorâţi. "Majoritatea sunt trişti şi merg cu capul aplecat. Nimeni nu vede oraşul", a constatat artistul.

În spaţiul virtual, însă, orădenii nu mai sunt deloc aşa: când văd pozele, lasă comentarii entuziaste, în care îşi laudă oraşul, de parcă atunci l-ar descoperi...

Pentru Oradea

10711243_840249029339180_1170519794_n.jpgCei doi fotografi nu s-au rezumat, însă, doar să posteze poze. Cu resurse proprii, au făcut şi site-ul oradeainimagini.ro, pentru cei care nu au cont pe Facebook. De asemenea, pentru a-i uni pe orădeni în crezul că oraşul lor are o unicitate autentică, i-au provocat să spună de ce sunt mândri că sunt născuţi în urbea de pe Crişul Repede şi le-au postat răspunsurile pe internet. Dan şi Vasile (foto) au mai făcut un calendar cu Oradea şi au organizat o expoziţie itinerantă prin filialele Bibliotecii Judeţene, care a cuprins zeci de imagini cu oraşul.

Acum, cei doi au de gând să scoată pe piaţă şi un model de cană pictată cu Primăria Oradiei şi să organizeze un concurs de cultură generală despre oraş. Competiţia va fi deschisă, cum altfel, pe pagina de Facebook a proiectului, locul unde se adună mii de orădeni, indiferent că locuiesc aici ori au plecat demult pe alte meleaguri.

Orădeni cu care ne mândrim

De o săptămână, tinerii au mai lansat o campanie, "Orădeni, aşa da!", prin care aduc în prim plan concitadini cu care oraşul se poate mândri. "Sunt cei pe care îi cunoaştem din vedere, ne sunt vecini de cartier sau au nume pe care le-am auzit adesea în presa locală. Noi ne dorim să ni-i aducem aproape, să învăţăm de la ei, să îi respectăm şi, nu în ultimul rând, să ne mândrim cu valoarea pe care o aduc societăţii orădene. De la orădean la orădean", explică Dan. Prima de pe listă este Anca Wallmen, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin.

Fotografii au extins proiectul, iar acum au o pagină de Facebook şi un site cu Bihorul în imagini, unde, după acelaşi model, promovează judeţul. Din nou, fără ca cineva să le-o fi cerut sau să-i fi răsplătit altfel decât printr-un "like"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Orădeni, aşa da!
Fiind un local-patriot, ma bucura faptul ca vin din urma tineri care prezinta lumii intregi frumusetea acestor locuri! Felicitari si tineti-o tot asa!
Postat 07 Octombrie 2014, 07:44 de Ovi D. Pop
Felicitari
Le multumesc celor doi tineri care isi rapesc din timpul lor liber pentru a promova orasul Oradea si in acelasi timp si judetul Bihor, atat in spatiul virtual cat si prin evenimentele organizate. Pacat ca nu sunt apreciati dupa munca pe care o depun zi de zi.
Postat 06 Octombrie 2014, 21:25 de Vlad Tepes
...
Pai doar n-o sa laud?!Daca am motive sa critic,critic.Si apoi sa lasi matale ipocrizia ca nimeni nu poate face nimic pentru oras decat sa-si plateasca taxele ce merg unde nu trebuie.In rest ce-i al rominului este cel mai frumos,de la copii la femei,orase,munti...doar promovarea ne lipseste altfel am trai din turism...Mai calatoriti prin lume si nu doar pentru shoping sa puteti face comparatii.P.S.:Cred ca Oradea este singurul oras mare din tara a carui pietonal nu include Primaria,stiu se va face...
Postat 06 Octombrie 2014, 15:05 de eu
@EU
@ Eu. dar tu ce faci pt oras maestre? Un mare nimic! Doar critici!
Postat 06 Octombrie 2014, 12:42 de @EU
...
Podul intelectualilor cel mai frumos din tara?Cu siguranta nu e cel din fotografie...Eu preferam Paralelor care nu am fost in stare sa-l pastram cum nu sintem in stare sa pastram ce mai avem.Ca de regula ne mindrim cu putinul care-l avem,un amalgam de ruine si restaurari pestrite culminind cu dezastrul din cartierele marginase.Ce s-a facut prin tara in ultimii ani ne surclaseaza din toate punctele de vedere,la noi si ce s-a facut s-a facut prost atat in detaliu cit si in ansamblu,vezi pietonalul sau malurile Crisului.Pierdem pe zi ce trece identitatea,patina orasului,am avut un hotel referinta care a ajuns sediu de televiziune iar altul sala de nunti.GROAZNIC.In sensul asta ajunge sa urci la Ciuperca sa vezi stricaciunea atat in detaliu cit si in ansamblu.
Postat 06 Octombrie 2014, 10:31 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON