URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2013, 12:47

Oradea la mătură! Săptămâna aceasta se dă startul curăţeniei generale în oraş

Oradea la mătură! Săptămâna aceasta se dă startul curăţeniei generale în oraş START "FURAT". Muncitorii RER Ecologic Service au început munca specifică primăverii de mai bine de două săptămâni, greblând iarba din parcuri şi pregătind terenul pentru noi însămânţări de gazon ori pentru plantări de flori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara aceasta vor avea loc mai multe campanii de curăţenie generală în Oradea, în cadrul cărora operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, va colecta gratuit de la orădeni deşeurile de mari dimensiuni ori cele vegetale.

Prima acţiune de acest gen începe în 15 martie: vreme de două săptămâni, orădenii au la dispoziţie zeci de amplasamente în oraş unde pot să lase gunoaiele de care nu mai au nevoie, rugaţi fiind să nu abandoneze gunoaiele pe unde le vine, ci doar în containerele anume amplasate în acest scop.

Condiţionată de Paşte

Din 2009, în Oradea a renăscut "tradiţia" campaniilor de curăţenie de primăvară, prin stabilirea unei anume perioade la început de primăvară în care orădenii pot să scape gratuit de deşeurile voluminoase de prin case. Campania, pusă la punct de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, are loc an de an în luna martie, având un "omolog" şi toamna.

Cum anul acesta e o diferenţă de mai bine de o lună între Paştele catolic şi cel ortodox, iar românii obişnuiesc să-şi cureţe lună casele şi curţile înainte de această sărbătoare, municipalitatea şi societatea de salubritate au decis să deruleze mai multe campanii de curăţenie generală. Prima se va desfăşura între 15 şi 28 martie, cea de-a doua urmând să aibă loc în luna aprilie, fără ca datele exacte să-i fie stabilite.

Pe părţi

Pe parcursul campaniei de curăţenie de primăvară, în oraş sunt stabilite zeci de amplasamente pe care RER Ecologic Service amplasează câte un container de 7,8 metri cubi, în care orădenii pot să lase deşeurile de mari dimensiuni de care altfel n-au cum să se descotorosească. Aşa pot scăpa, de pildă, de piese vechi de mobilier, de covoare deteriorate ori de deşeurile vegetale rezultate în urma toaletării copacilor sau a gardurilor vii.

Fiecare din cele două săptămâni de campanie se adresează unei zone a Oradiei, delimitate de Crişul Repede. Între 15 şi 21 martie, muncitorii RER Ecologic Service vor colecta deşeurile adunate în jumătatea de nord a oraşului, mai precis din punctele de colectare stabilite la intersecţiile dintre străzile Ecaterina Teodoroiu şi Feleacului, Adevărului cu Brătianu şi Olteniei, Depoului şi Nicolae Beldiceanu, Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I.P. Pincio, Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, Aleea Posada cu Aleea Rogerius, respectiv Matei Corvin cu Apelor. Puncte de colectare mai sunt stabilite şi în centrul Podgoriei (lângă staţia de autobuz) şi în Piaţa Creangă.

După, pe bani!

Între 22 şi 29 martie, utilajele de salubritate vor străbate jumătatea de sud a oraşului, colectând deşeurile voluminoase din containerele de lângă Liceul Don Orione, de pe străzile Matei Basarab (la stadionul Tineretului), Nicolae Olahus, şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Ştefan Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului şi Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, respectiv cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenber, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei.

Toate deşeurile sunt colectate gratuit de muncitorii RER Ecologic Service, care însă nu ridică deşeuri rezultate din construcţii ori amenajări, cum nu strâng nici deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, acestea din urmă colectându-se separat, în fiecare primă sâmbătă din lună. Cetăţenii trebuie să ţină cont şi că abandonarea deşeurilor pe străzi după ce campania de curăţenie s-a încheiat este strict interzisă. Dacă acest lucru se va întâmpla, asociaţiile de proprietari vor fi cele care vor plăti contravaloarea ridicării şi transportării acestor deşeuri la halda Eco Bihor.


Consideraţi utilă campania de curăţenie de primăvară, pentru colectarea deşeurilor voluminoase?

02 Veronica Popovici.jpgChiar m-am gândit că aş avea ce să arunc de prin casă şi cred că o campanie de genul ăsta cu containere împărţite în cartiere este chiar binevenită.
Veronica Popovici (foto), 51 ani, pensionară

Cred că e de bun simţ ca municipalitatea să organizeze o astfel de campanie, indiferent de anotimp, căci oamenii trebuie să aibă această facilitate.
Laduczki Levente, 29 ani, tehnician reclame

02 Roxana Plisco.jpgEste o campanie bună, în special pentru cei care nu au posibilitatea să scape de ele în timpul anului sau nu ştiu unde să apeleze pentru a le fi ridicate.
Roxana Plisco (foto), 34 ani, bibliotecar

Cu siguranţă e o idee bună, căci mulţi nu au unde să depoziteze mobila veche şi alte deşeuri. Aşa pot să scape de ele la început de primăvară.
Florentina Galamboş, 26 ani, agent vânzări

02 Ioan Bar.jpgCred că le va prinde bine orădenilor să aibă o perioadă în care să se debaraseze de ce nu le mai trebuie şi să aibă aproape de casă un container pentru aşa ceva.
Ioan Bar (foto), 58 ani, pensionar

Primăria ar trebui să facă mai des astfel de acţiuni. În Germania, de exemplu, în comunităţi mai mici aceste deşeuri sunt ridicate periodic de la casele oamenilor.
Ioan Lăcătuş, 55 ani, tâmplar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa inceaoa curetenia cu sefii !
Sa inceapa cu popa ciordel, cu mang_litorul, cu bolovan, cu toti care ne fura si fura !
Postat 12 Martie 2013, 13:39 de Oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON