URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2015, 18:11

Oradea în zig-zag: Un grup de tineri moldoveni au umplut o carte cu poveşti despre oamenii şi locurile de la noi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara anului trecut, 14 tineri cu vârste între 19 şi 29 de ani au pornit din Iaşi într-o călătorie iniţiatică. Şi-au propus ca vreme de cinci ani să străbată fiecare judeţ al României, ca să vadă ce locuri neştiute descoperă şi ce soi de oameni întâlnesc. Un ţel îndrăzneţ şi nebunesc, aşa cum doar tinereţea poate imagina.

Timp de 9 săptămâni, membrii echipei Zig Zag prin România au zăbovit în Oradea şi în Bihor. Ar fi trebuit să stea doar o lună, dar atât de mult le-a plăcut încât parcă nici n-au vrut să plece. Ca un soi de recompensă, au umplut o carte cu poveşti despre ce au văzut aici şi pe cine au cunoscut...

O excursie mai lungă 

Proiectul Zig Zag prin România s-a născut la Iaşi în 2012. Câţiva tineri participanţi în cluburi de vorbit în public, "clienţi" fideli ai unor seminarii pe teme de educaţie ori dezvoltare personală, şi-au dat seama că aceste pasiuni îi pot lega într-un mod util.

"Cinci dintre noi locuiam împreună şi ne-a venit pur şi simplu ideea să facem o excursie în jurul României, să învăţăm de la oameni şi din poveştile lor", povesteşte Alexandru Damaschin (foto), unul dintre iniţiatorii echipei de 14 membri. Uşor de luat, decizia n-a fost însă uşor de explicat părinţilor, care mai degrabă se aşteptau ca ei să-şi construiască un viitor solid, nu să-şi lase joburile pentru a umbla hai-hui...

Pe 16 august anul trecut, echipa a pornit la drum, având prima destinaţie Botoşani. Pe atunci, tinerii vedeau experienţa doar ca pe o excursie ceva mai lungă. "N-am plecat cu gândul să facem ceva spectaculos, dar oamenii cu care ne întâlneam ne tot spuneau că se mândresc cu noi, că facem mai multe decât autorităţile pentru turismul românesc", spune Alexandru.

Schimb la schimb

Aşa, tinerii şi-au dat seama că nu pot trece prin ţară fără să lase ceva în urmă şi au decis ca fiecare legendă pe care o aud să o transforme într-o povestire scrisă. La fel, au hotărât ca oamenii pe care-i remarcă ori locurile care-i lasă cu gura căscată să devină protagonişti în povestirile lor, iar fiecărui judeţ să-i dedice o carte. Aşa l-au inventat pe Ziggy, un personaj imaginar care spune poveştile în locul lor.

Botoşaniul a fost şi singurul loc în care tinerii şi-au plătit cazarea la hotel şi mâncarea, căci din acel moment, având un ţel mai bine conturat, au început să-şi caute parteneri, oferind servicii de promovare în mediul online în schimbul nopţilor de cazare şi al meselor. "Reuşim să ne autofinanţăm în întregime prin aceste bartere", explică Alex.

Boemă şi europeană

În Bihor, Ziggy şi echipa lui au ajuns în luna februarie a acestui an şi, spun ei, le-a plăcut ce au văzut. "La Marghita am băut cel mai bun vin, în Ţara Beiuşului am găsit o grămadă de locuri impresionante. Din păcate, n-am apucat să călărim Munţii Apuseni cât am fi vrut", spune Alex. Tinerii se laudă că au sesizat rapid şi diferenţele între bihoreni şi moldoveni, cei dintâi fiind mult mai direcţi şi mai concreţi, în fapte şi vorbe.

Cât despre Oradea, tinerii spun că au găsit un oraş curat, în care există orgolii etnice, dar totuşi oamenii formează o comunitate închegată. "Oraşul are o atmosferă boemă şi europeană". Şi mai mult i-a plăcut lui Alexandru că bihorenii şi orădenii sunt oameni veseli. Aşa că a fost o plăcere să-i cunoască şi să-i descoase.

Ziggy despre Oradea

Călătorii au stat de vorbă cu oameni de toate felurile, de la profesori la artişti, de la antreprenori la studenţi. "În total, am adunat materiale pentru trei cărţi", spune tânărul. Prima carte, dedicată Oradiei, a fost deja publicată în format electronic pe site-ul www.zigzagprinromania.com, de unde orice doritor poate să o descarce gratuit.

În ea apar poveştile lui Ziggy despre cele mai importante clădiri ale oraşului, despre Universitatea orădeană, Muzeul Ţării Crişurilor ori Dealul Ciuperca, dar şi despre orădeni cu nume mai mult sau mai puţin cunoscute. De pildă, criticul de artă Ramona Novicov ori florarul Marius Sabău de la chioşcul din Parcul Libertăţii.

Ce-şi mai doresc tinerii de la Zig Zag prin România este ca poveştile lor să ajungă sub ochii cât mai multor români, iar aceştia să priceapă că nu trebuie să se limiteze la a spune că ţara e frumoasă, ci să o şi descopere. Să vadă cu ochii lor cum orice poveste poate fi realitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari
Dacă toţi romănii ar fi ca ei, altfel ar arata România.
Postat 03 Mai 2015, 22:57 de vasyion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON