URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2014, 13:59

Oradea în lumină... bună: Străzile oraşului ar putea fi iluminate cu becuri LED, mult mai trainice şi mai economice

Oradea în lumină... bună: Străzile oraşului ar putea fi iluminate cu becuri LED, mult mai trainice şi mai economice ILUMINAT SMART. Viitorul sistem de iluminat public local ar urma să fie unul inteligent: lămpile de pe străzi vor avea senzori, aşa că îşi vor autoregla intensitatea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, Primăria Oradea plăteşte facturi de electricitate în valoare totală de 1,5 milioane euro, numai pentru iluminatul stradal. Un cost uriaş, ce grevează dezvoltarea oraşului...

Drept urmare, municipalitatea vrea să ceară bani europeni pentru schimbarea întregului sistem de iluminat public local, înlocuind clasicele lămpi cu cele eco, de tip LED. În plus, Oradea ar urma să aibă şi un dispecerat de unde sistemul să fie coordonat inteligent.

Economii la facturi

02-malan_bihoreanul.jpgPrimăria Oradea se pregăteşte pentru următorul ciclu de finanţare europeană, stabilindu-şi deja direcţiile pe care să mizeze. "Oradea trebuie să fie un oraş care funcţionează foarte bine din punct de vedere economic. Să-şi reducă cheltuielile şi să folosească banii ca să sprijine mediul de afaceri", explică viceprimarul Mircea Mălan (foto).

În consecinţă, municipalitatea s-a orientat spre soluţii menite să reducă facturile pe care le plăteşte. "Pentru iluminatul public, plătim anual 6,7 milioane lei, inclusiv TVA", precizează vicele. Ca această factură să scadă, Primăria vrea să mizeze pe un sistem mai econom şi mai ecologic: lămpile LED. Cu un nume provenit din engleză, "light-emitting diode", adică diodă emiţătoare de lumină, un LED este o formă de electroluminescenţă, adică de lumină produsă de unele substanţe sub acţiunea câmpului electric.

Eco şi rezistente

Inventate de mai puţin de un secol, lămpile LED au ajuns celebre în lumea întreagă pentru că au o durată de viaţă şi o eficienţă electrică mai mare decât clasicele becuri incandescente ori fluorescente. Specialiştii spun că o lampă LED consumă chiar şi cu 75% mai puţină energie şi are o durată de viaţă de 50.000 de ore, adică aproape 6 ani, dacă ar funcţiona continuu. Lumina emisă de diode este albastră artificială, mult mai puternică decât ultravioletele şi mai încărcată cu energie decât lumina naturală. Astfel, este lesne de înţeles de ce lumea întreagă îmbrăţişează această sursă de lumină şi o consideră mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Pornind de la aceste considerente, Primăria vrea ca fiecare stâlp de iluminat public să aibă o lampă cu LED-uri, în primă fază în centrul oraşului, apoi şi în cartierele periferice. "În proiectele de amenajare ce ţin de oraş, cum este cel al Pieţei Unirii, deja am cerut proiectanţilor să prevadă lămpi LED", spune viceprimarul.

După necesitate

Proiectul gândit de funcţionarii Primăriei prevede şi realizarea unui dispecerat inteligent, care să coordoneze toate lămpile oraşului. "De exemplu, nu toate zonele au nevoie noaptea de iluminat public intens, nu peste tot este aceeaşi circulaţie. Lămpile ar urma să aibă senzori care să perceapă când se apropie o persoană ori o maşină şi atunci să-şi mărească intensitatea", spune Mălan. La fel, Primăria ar putea alege zonele pe care să le scoată în evidenţă, luminându-le mai puternic, cum sunt, de pildă, trecerile de pietoni.

Singurul dezavantaj al unui astfel de sistem este preţul: o lampă LED costă şi de trei ori mai mult decât una obişnuită. "Tocmai din cauza costurilor mari ne dorim să finanţăm proiectul cu bani europeni", explică edilul. Deocamdată, Primăria a făcut doar un studiu privind oportunitatea noului sistem, urmând ca, atunci când Guvernul României va publica ghidurile de finanţare pentru perioada 2014-2020, să scrie proiectul propriu-zis şi să ceară banii de la Uniunea Europeană. Care, cel mai probabil, se va bucura să audă de eco-ambiţiile Oradiei...


2 ÎN 1
Economie la căldură!

Pe lângă reducerea facturii de curent, Primăria vrea să o reducă şi pe cea de încălzire. Astfel, tot în următorul ciclu bugetar european, municipalitatea orădeană vrea să iniţieze un proiect de reabilitare termică a tuturor clădirilor publice pe care le administrează: spitale, şcoli, grădiniţe, creşe. "Odată reabilitate, vor economisi substanţial căldură şi, în plus, vor arăta şi mult mai bine", spune Mircea Mălan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Avocatul tehnocrat
"Lumina emisă de diode este albastră artificială, mult mai puternică decât ultravioletele şi mai încărcată cu energie decât lumina naturală. Astfel, este lesne de înţeles de ce lumea întreagă îmbrăţişează această sursă de lumină şi o consideră mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător." De unde ați luat prostia asta? DAR E BINE ȘCOLILE; SPITALELE sunt pe LOCUL 2... doar acolo sunt proștii care votează cu stânga... Pe ăștia îi păcălim cu o panseluță și o bordură... plus un bec LED... cu ULTRAVIOLETE (le spunem că se pot bronza și seara) plus energia ... nici nu vor simți lipsa CET-ului... CONCLUZIE: TICHIA DE MĂRGĂRITAR!!!
Postat 25 Noiembrie 2014, 23:14 de Adi_Oradeanul
Consum aiurea
Poate sa schimbe toate becurile daca nu au grija cu programul de iluminat> Cel putin 3 ore pe zi becurile sunt aprinse aiurea caci este lumina suficienta sa citesti in strada cu lumina de la DUMNEZEU , care a aprins soarele !!!!!!!!! Asa ca se si plateste aiurea caci daca faci o socoteala 3X365 zile =1095 ore fnctionare pe tot orasul platite la furnizor aiurea !!!! Asa se face si evaziunea se muta banii dintr-un buzunat in altul, si hotia se face asa se da la unii care stiu intoarce serviciul inapoi direct in buzunar !!!
Postat 25 Noiembrie 2014, 16:09 de scortosul
MDL+MNL=LOVE
N-ați putea cere niște fonduri europene pentru asfaltarea în sfârșit a cartierului EUROPA? Ar fi simplu, cartierul se numește EUROPA, deci fonduri UE! De ce să fie schonn numai ilumintaul? Să fie schonn și cartierul. Că MDL-ul nu l-a asfaltat, MNL-ul nu, acum că tot sunteți o apă și-un pământ(MDL+MNL= LOVE= noul MNL)ați putea să (nu)o faceți mai ușor!
Postat 25 Noiembrie 2014, 14:40 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON