URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2015, 16:52

Oradea ieri, Oradea azi: Primul "SPA" din oraş a fost la "Butoiul de aur"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1891. Primul "SPA" şi o cafenea de lux

Pe 15 octombrie 1900, imediat după inaugurarea Teatrului, orădenii au avut parte de o a doua premieră. Acelaşi arhitect care a proiectat clădirea Teatrului, Rimanóczy Kálmán sr., inaugura peste drum Cafeneaua Royal şi, odată cu ea, o nouă aripă a Hotelului Crişul Repede.

Deschis în 1891, hotelul de pe malul Crişului era una dintre cele mai moderne clădiri ale oraşului: avea baie de cadă şi de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică.

La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit curând prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic.

Pereţii cafenelei abundă în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

2015. De la Royal la un Butoi de aur

Având în faţă şi o grădină de vară, cafeneaua Royal şi-a câştigat printre orădeni faima unui local perfect pentru loisir. "La Cafeneaua Royal îşi dă întâlnire tot publicul select din Oradea. Concertează cea mai bună orchestră", arăta o reclamă a vremii.

Rimanóczy a cerut prin testament ca hotelul să intre în proprietatea oraşului şi să-i poarte întotdeauna numele, lucru ignorat de comunişti. Cafeneaua a devenit Restaurantul Oradea, şi acesta cu mare trecere de-a lungul veacurilor. Numeroşi musafiri de seamă ai oraşului, actori ori cântăreţi, au trecut pe aici şi şi-au lăsat iscălitura în cartea de onoare.

După 1989, clădirea a fost mult modificată, iar baia cu aburi a dispărut pentru totdeauna. Apoi, imobilul a intrat într-un con de umbră şi a ajuns într-o avansată stare de degradare.

În 2010, cumpărată între timp de afaceristul orădean Florin Panea, clădirea monument istoric a fost redeschisă parţial. Restaurantul de la parter, redenumit "Butoiul de aur", a fost restaurat şi apoi redeschis, la fel ca terasa veche de un secol. Nu şi-a regăsit şi aceeaşi faimă, dar probabil mai are răbdare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON