URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2012, 11:22

Oradea ieri, Oradea azi: Primarii oraşului, din 1849 până azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1897. Un primar model pentru Oradea

Din 1849 şi până în prezent, Oradea a avut 51 de primari. A fost anul în care, sub administrare austriacă, s-au unificat cele patru "orăşele" care formau urbea (Olosig, Oraşul Nou, Subcetate, Velenţa), astfel că pentru prima oară Oradea avea un singur primar, pe Bolony Menyhert.

Acesta n-a întrunit însă pretenţiile armatei habsburgice, astfel că doi ani mai târziu era schimbat cu Csorba Janos, cel care a reuşit unificarea administrativă a oraşului, fiind primarul Oradiei până în 1860.

A venit apoi vremea primarilor cu mandate lungi: Lukacs Gyorgy (1861-1875), Sal Ferenc (1875-1897), Rimler Karoly (1897-1919).

Rimler (foto) a rămas în istoria oraşului ca un edil cu mână de fier, care a contribuit decisiv la dezvoltarea oraşului. Ales prin vot cenzitar, adică de pătura înstărită şi mijlocie a oraşului, Rimler a bifat realizări precum actuala clădire a Primăriei, introducerea iluminatului electric şi a canalizării, asfaltarea a numeroase străzi, toate punând Oradea în fruntea oraşelor din Imperiu. În 1919, Rimler a predat Primăria generalului Traian Moşoiu, pentru a-i îndepărta pe bolşevici, iar un an mai târziu s-a pensionat.

2012. Cine va fi următorul?

Primul primar român al Oradiei a fost Coriolan Bucico, numit în 1920. Apoi, până în 1938, au fost toţi interimari, ca preşedinţi ai comisiei ce conducea oraşul, printre aceştia numărându-se şi Aurel Lazăr (1928-1930).

Primul primar comunist al oraşului a fost Vanyai Karoly (1945-1949). În total, în regimul comunist Oradea a avut 11 primari, atunci funcţia purtând numele de "preşedinte al Sfatului Popular Municipal".

Primul primar post-revoluţionar al Oradiei a fost omul de cultură Mircea Bradu, ales printr-o decizie populară, iar primul primar ales prin vot universal al orădenilor a fost Petru Filip, care a condus oraşul între 1992-1996, respectiv 2000-2007.

În 2008, Ilie Bolojan a fost primul primar al Oradiei de după 1989 care a fost ales din primul tur de scrutin.

Luna viitoare, orădenii vor merge iar la vot, pentru a-şi alege următorul edil, legea prevăzând acum că primarul se alege doar dintr-un tur de scrutin. În cursă s-au înscris nouă candidaţi: Ilie Bolojan, Zatyko Gyula, Horea Vuşcan, Cseke Attila, Mihai Groza, Ioan Hathazi, Gheorghe Frenţ, Marius Sonea şi Dorel Vesa. Alegerile vor avea loc pe 10 iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
ATENTIE!
demnitari se înțelege: Președintele României, deputații, senatorii, membrii Guvernului, secretarii și subsecretarii de stat, precum și cei asimilați acestora.Categoria inaltilor functionari publici cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice: Napoca News, 11 January 2009 a) secretar general al Guvernului si secretar general adjunct al Guvernului; b) secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale; c) prefect; d) secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale; e) subprefect; f) inspector guvernamental.
Postat 14 Mai 2012, 21:23 de ATENTIE!!
ATENTIE!
Funcţionar public înseamnă orice om care lucrează în domeniul public, care este plătit de stat. Ba, mai mult, legea spune \"funcţie plătită sau neplătită\".Convenţiile naţionale, convenţiile internaţionale la care România este parte - este parte în sensul că le-a ratificat - şi cea mai importantă convenţie a ONU împotriva corupţiei recomandă incriminarea corupţiei şi în mediul privat, darămite în mediul public", a subliniat şeful DNA.
Postat 14 Mai 2012, 21:20 de ATENTIE!!
@edwin
HEHEHE.....MAH GOZBORR GAOZAR, LUMEA RADE DE TINE PT CA ESTI IMBECIL ! HUU..... GOZBORRU' !
Postat 14 Mai 2012, 21:07 de HUU..gozboRR IMPUTIT
ATENTIE!
si atunci CODUL penal de ce nu se aplica ? care e PROBLEMA prefectul, subprefectul ce pazeste spatele LUI UDREA :))) DISPARE in ceata cu banii , ha, ha, ha, ha, ha, nu cade PE spaTe :)))
Postat 14 Mai 2012, 20:54 de ATENTIE!!
expresii
@ATENTIE!!: hai ca-ti dau eu exemple de expresii jignitoare: "tiganca imputita", "pasarica", "gaozar", "daca te pui pe spate iti arat cum se face"! ha, ha, ha, ha! mai vrei?
Postat 14 Mai 2012, 20:08 de TDS
ATENTIE!
DREPTUL penal EXAMEN de BA:CA:LAUREAT :)) primadata iti cunosti OBLIGATIILE si drepturile de CETATEAN al ROMANIEI si pe urma il CITESTI pe EMINESCU:))) HUUUUUUU-HUUUU functionari publici cu HARTIA si cu RESPECTUL in PAMPERS :))) HUUUUU toate scursurile sociale candideaza la FUNCTII publice dar nu cunpsc LEGEA:HUUUU-HUUU_HUUU
Postat 14 Mai 2012, 19:33 de ATENTIE!!
ATENTIE!
nu suport IMBECILI in calitate de FUNCTIONARI PUBLICI fara CETATENI nu are rolul de FUNCTIONAR public :)))nu respecti CETATEANUL e suficient sa ti dai DEMISIA si altul .
Postat 14 Mai 2012, 19:04 de ATENTIE!!
ATENTIE!
Codul PENAL ofera cetatenilor DREPTUL de a fi RESPECTAT dar noi DOBITOACELE nu stim sa l FOLOSIM asa cum prevede LEGEA, JUSTITIA nu se autosesizeaza nici macar din PRESA de CE ? NU L mai ridicati atata in slavi PE BOLOJAN ca e VARZA cu privire la RESPECTAREA cetateanului, MAINE tu poti ajunge un BOSCHETAR asta inseamna ca nu ai DREPTURI ? JJOOOOOOOOOOOOOOOOOOS CU BOLUJAM GHILEA si toata stra de POCATI si GOJDISTI, mai avem si plagiatori "analfabeti" cu DIPLOMA .
Postat 14 Mai 2012, 19:02 de ATENTIE!!
ATENTIE!
va amintiti cum a ABUZAT BOLOJAN cand un BOSCHETAR a fost gasit in WC :))) va amintiti cum se comporta un FUNCTIONAR PUBLIC !
Postat 14 Mai 2012, 18:59 de ATENTIE!!
@edwin
Mai edwin, mai analfabetule,mai bodszgorici ratat, oamenii radeau de tine si stiau de ce si vor rade in continuare.
Postat 14 Mai 2012, 17:19 de @edwin
alegeri
candidatii care au cetatenia romana si au si cea maghiara mai pot fi alesi
Postat 14 Mai 2012, 15:49 de lya
@ sergiu
ba, serjiu - tu lucrezi la primarie si primesti sporuri pt haine si coafura plus sprancene, ca esti de-a lui bolojan, fir-ai tu sa fii de vulpoi! pariez ca ai tricou mulat pe burtoi si conduci cu mana scoasa iar cu cealalta iti faci mucii bilute! primarul aduce investitori care dau salariu de 6 mil net din care tre sa platesti cel mai scump abonament de tramvai din tara, cea mai scumpa gigacalorie, cele mai scumpe parcari dar blocate de nameti iarna - tu cu logica ta de paun constipat ce zici? poate influenta primarul salariile si economiile cetenilor ?
Postat 14 Mai 2012, 15:24 de suzi
Edwin says
HAHAH...si radeau oamenii de mine cand le-am zis ca o sa castige CSeke si UDMR in Oradea. Sa va fie de bine rromanilor cu GroAza si Tarle vostrii! Hahahah!
Postat 14 Mai 2012, 15:13 de Edwin
nu mai faceti greseli ajunge un mandat
eu nu recomnd doua mandate la nimeni intervine prescriptia faptelor si e pacat:))) mai bine CEKES decat bolvan :))) sa fie ultima alegere.
Postat 14 Mai 2012, 14:51 de nu mai faceti
Haide Bolojan!!!!!
Ilie Bolojan e singurul primar care face cinste orasului de la 1947 incoace. Pentru ignoranti, de la confiscarea tarii de catre comunisti si transformarea monarhiei intr-o republica de doi bani.
Postat 14 Mai 2012, 14:06 de mind
sa crape pedistii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postacului care crede ca primarul da locuri de munca si micsoreaza salariile: esti exponentul celei mai desantate manipulari de dupa revolutie. Cine naiba musca la asemena minciuni in afara de cretinoizii ca tine? Sa crapati toti pedistii, voi ne-ati saraciti, jigodiilor, si dati vina pe te miri cine!!! Gunoaielor, dispareti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 14 Mai 2012, 13:47 de sergiu
@JOOOS BOLOJAN
@JOOOS BOLOJAN: ai un scris de schizofrenic.
Postat 14 Mai 2012, 13:36 de Lol
hai, zau?
@JOOOSBOLOJAN: pai daca iese(si iese!) de ce sa mai iesi in strada? ca inseamna ca a avut cele mai multe voturi!
Postat 14 Mai 2012, 13:01 de TDS
PARTIDELE sunt instrumentul crimelor sociale
noi nu avem PARTIDE conform legii care sa reprezinte NEUTRU cetateanul, avem GRUPURI ORGANIZATE POLITIC care inevitabil fac discriminari si duc la \"crime \" sociale acceptate .DEMOCRATIA inseamna LIBERTATE dar in condile respectari legii,cate partide politice respecta legea ? din CONTRA te invata cum sa ignori legea si mai mult suntem falsi , de ce ? avem salarii mizerabile si nu avem sanasa sa ne pastram SANATATEA cum vrea GUVERNUL sa producem daca nu avem resure sa ne mentinem sanatatea ? PARTIDELE numesc MEMBRI in GUVERN, partidele incalca legea nerespectand CETATEANUL? cine UCIDE in final ?
Postat 14 Mai 2012, 12:57 de fara partid
JOOS DICRIMINARILE
BOLOJAN a oferit locuri de munca sub nivelul de trai conform CONSTITUTIEI, si IRONIE ei au salarii mai mult decat DCENTE, RUSINE celor care se bucura de saracia si moartea altora, nu aveti echilibru , nu ganditi NEUTRU va urmariti doar scopuri personale, sa moara capara vecinului, asta nu este DEMOCRATIE- lagar comunist nazist.DACA lasam pe cei care se infrupta sa traisca VOR MURI :))) ca nu mai au cu ce se infrupta :))) echilibru .
Postat 14 Mai 2012, 12:44 de JOOOS BOLOJAN
JOOS DICRIMINARILE
Domane FERESTE sa iasa BOLOJAN! ca iesim in strada vrem ca DNA sa l verifice este absurd sa ia doua mandate ca sa "FURE" in continuare cu anumite GRUPURI, este incalificabil ca institutie reprezentativa a statului ca GHILEA sa nu fie tras la raspundere conform legii si sa raspunda totii complici care i a facilitata aceste grave INFRACTIUNI< lasati ne sa traim in spiritul LEGII nu ne obligati sa mai traim cu cei care sustin INCXALCAREA LEGII< lasati ne sa traim LIBERI nu incoltiti sa producem precum SCLAVI, amin! DEMOCRATIE inseamna responsabilitate dar cu un prreTTTTT t NOBIL:LIBERTATE nu sclavie, JOOOS BOLOJAN!
Postat 14 Mai 2012, 12:41 de JOOOS BOLOJAN
întrebare
Bolojan seamănă cu primarul Rimler (foto), care ”a rămas în istoria oraşului ca un edil cu mână de fier, care a contribuit decisiv la dezvoltarea oraşului”. Oare articolul are substrat electoral??
Postat 14 Mai 2012, 12:15 de 0mu
ca oprescu
ultimele sondaje il dau la bucuresti castigator pe sorin oprescu cu 65%! cam asa va fi si la oradea, cu un procent ceva mai mic!
Postat 14 Mai 2012, 11:46 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON