URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2015, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul s-a înfrumuseţat prin creditele luate la începutul anilor 1900

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Un credit cât 65 de ani

Sfârşitul secolului XIX a găsit Oradea în plină dezvoltare. Volumul "Istoria oraşului Oradea", semnat de 14 istorici, arată că în oraş se construiau în paralel palate, şcoli, grădiniţe, Teatrul (foto), clădirea de azi a Primăriei, lucrări plătite în mare parte din împrumuturi.

"Ascensiunea Oradiei în domeniul edilitar se datora în mare măsură şi curajului Primăriei în a contracta împrumuturi", consemnează istoricii. În condiţiile în care anual încasa din vămi în jur de 200.000 de coroane, în anul 1902 Oradea avea contractate trei împrumuturi în sumă totală de 8.664.000 coroane, ultimul luat în 1900 pe o perioadă de 65 de ani!

La ce se foloseau banii: Teatru - 2.600.000 de coroane, realizarea apeductului orăşenesc - 1.025.725, poduri - 474.000, amenajarea malurilor Crişului - 83.812, contribuţia la construirea Palatului poştei - 50.000, Şcoala arhireală şi civilă - 488.666. În 1902, listei i s-au adăugat construirea şi mobilarea Primăriei - 700.000 coroane, respectiv introducerea iluminatului electric stradal - alte 700.000. În linii mari, lucrările au fost terminate între anii 1903-1905. La finalul anului 1904, ziarul "Nagyvarad" scria, pe bună dreptate, că în nici un alt an în Oradea nu s-a construit atât de mult...

2015. An la indigo

Se spune că istoria se repetă, iar cele 26 de şantiere pe care se lucrează concomitent în Oradea în acest an pare să confirme! În valoare totală de 837 milioane lei (faţă de un buget anual de venituri proprii de 256 milioane lei), multe din lucrările oraşului sunt derulate în cadrul unor proiecte europene.

Oradea îşi construieşte o nouă centrală termică, un Aquapark, schimbă faţa Pieţei Unirii, face un drum de viteză care să lege podul Constantin Prezan din Dragoş Vodă, finalizat şi el tot în acest an, de podul Theodor Neş, îşi termină de reabilitat Cetatea, repară reţelele de termoficare şi extinde reţelele de apă. Ca să poată plăti partea sa de lucrări, dar şi să le poată finanţa până la rambursarea banilor europeni, Primăria a luat anul acesta câte un împrumut pe trimestru!

În martie, primarul Ilie Bolojan a semnat un contract de împrumut de 23 milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii, credit luat pe 20 de ani. În iulie, Consiliul Local a aprobat accesarea unui nou credit, în valoare de 67,7 milioane lei, iar în urmă cu două săptămâni aleşii orădenilor au dat undă verde pentru un nou împrumut, de 100 milioane lei. Căci, aşa cum istoria o dovedeşte, progresul unui oraş nu se face pe bani puţini...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Un bun exemplu pt. cei de azi
Pervers mesajul subliminal din articol : nu se poate face nimic daca nu ne imprumutam! Oradea s-a ridicat pe imprumuturi! Furau si aia de la 1900, dar asa, mai cu fereala (s-a furat dintotdeauna), in schimb lasau ceva in urma lor : un teatru, un pod, un palat... Ceva ne lasa si astia de azi: datorii de platit!
Postat 29 Septembrie 2015, 16:26 de pinonel
iesi pe minus daca primesti de 8 ori suma?
nu tre sa stii matematica, cineva iti da de 8 ori, dar tre sa faci si tu ceva ( nu puturosii de la psd)... daca vrei faci - daca nu te plangi in continuare...sau strigi dupa "ajutor" la Bucuresti- ajutor care se duce la ragateni.
Postat 29 Septembrie 2015, 09:49 de TC
CU FINALIZARE/FĂRĂ FINALIZARE CERTĂ
@TC: Cei din 1900 au mers oricum pe plagiat! Deci și plagiatul e bun uneori! Teatrul de Stat-copie a Teatrului din Wiesbaden, Palatul Vulturul Negru - inspirat ( la alte proporții ) de Galeria Vittorio Emanuele II din Milano! Dar este OK, chiar foarte OK că s-a întâmplat. Însă ce să vezi? Înaintașii luau credite dar chiar finalizau construcțiile! În zilele noastre mozaicul din Vulturul Negru va fi înlocuit cu piatră, Piața Unirii va ieși ce va ieși, inaugurarea CET-ului se amână pentru 2016 etc. etc.
Postat 29 Septembrie 2015, 09:45 de TDS
Oare?
Foarte discutabil curentul asta modern de a imprumuta bani pe termen lung.La o asemenea anvergura de timp pretul obiectivelor se dubleaza sau se tripleaza...nici o problema,sa aiba generatiile viitoare ce mosteni.Mai mult, cind ajungi sa ai bilanturi negative,nu ai voie sa reduci consumul,ca intri in recesiune.Singurul aspect pozitiv din toata povestea sunt fondurile europene
Postat 29 Septembrie 2015, 09:34 de excalibur
Aberatii!
Ia faceti dragi lingai ai dosului nebunului un calcul, impartiti toata suma imprumutata in anul 1900 la 65 de ani (desi doar ultimul credit e pe o perioada asa mare, de primele nu se spune nimic) si o sa vedeti ca suma de plata anuala e aoroape trei sferturi din veniturile primariei! Nu cred ca vreo banca, chiar si in acele vremuri, ar fi riscat sa imprumute acei bani in astfel de conditii! Cat despre lucrarile actuale, unele necesare de altfel (dar nu toate!), se pare ca sunt in plop si plopul in aer! In afara de 'megaimprumut' deocamdata nu se vede decat haosul si amanrea termenelor de executie. Luminita de la capatul tunelului se pare ca e mult prea departe, cu sau fara imprumuturi!
Postat 29 Septembrie 2015, 09:29 de User anonimizat
acum urmeaza tds..
..ma mir ca tds-psd nu a sarit inca...dar sigur urmeaza sa strige din gatul inrosit ca aia din 1900 au fost prosti si au luat credite , iar astialalti sunt clienti la puscarie ca nu au "strategia" lui man(galita).. aia care nu e, sau se numeste plagiat!!!
Postat 29 Septembrie 2015, 09:14 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON