URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2016, 10:21

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea magazinului Oţelul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1893. Un modern magazin de fierărie

Până în secolul XVIII, zona din proximitatea actualului Parc 1 Decembrie a fost una liberă, destinată protejării cetăţii. După 1700, nu a mai fost delimitată astfel, pentru că cetatea îşi pierduse rolul militar. Astfel, pe amplasament au început să apară primele clădiri. Iniţial case, construcţiile au avansat pe orizontală, dar mai ales pe verticală, zona devenind un centru pentru comercianţii care veneau la Oradea.

Apariţia unui târg, pe locul actualului parc, a impulsionat construirea de clădiri comerciale şi locative în zonă. Una din acestea este cunoscută azi sub numele de Magazinul Andrényi sau Oţelul, de la actuala adresă Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6.

Clădirea a fost construită în anul 1893, după proiectul arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán senior, în stil eclectic, cu parter comercial şi un etaj destinat locuinţelor. Ferestrele au fost decorate cu coronamente şi cadre duble, specifice acestui stil.

La începuturi, construcţia avea o mansardă înaltă şi acoperiş decorat şi făcea parte dintr-un front de clădiri publice ce mai includea Hala Comercială (azi Facultatea de Medicină). Proprietarul clădirii era Andrényi Lajos, acesta deschizând la parter un magazin de fierărie, cel mai modern din oraş la acea vreme.

Clădirea magazinului Oţelul 20162016. În căutarea strălucirii de odinioară

Magazinul de fierărie a devenit, în timp, foarte cunoscut, inclusiv în afara oraşului. Regretatul istoric Liviu Borcea citează câteva fragmente ale revistei Transilvania, în care arată cum fierarii din zona Vaşcăului veneau la magazinul din centrul Oradiei pentru a-şi vinde marfa.

Unitatea a funcţionat până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, urmând să fie închis de autorităţile sovietice sub falsul pretext că patronul magazinului ar fi comis acte de sabotaj la adresa noului regim. Denumirea Oţelul a fost acordată la redeschiderea magazinului, în anul 1948.

În anii ´70, parterul a fost modificat în sensul deschiderii unor arcade precum cele de pe Şirul Canonicilor. Însă, datorită intervenţiilor superficiale, faţada clădirii a continuat să se degradeze.

În anii ´90, parterul găzduia un magazin de electrocasnice, iar mansarda fusese deja modificată substanţial. Acum, parterul găzduieşte câteva spaţii comerciale şi un club, iar la etaj are sediul Distrigaz Vest, PSD Bihor şi alte organizaţii. În acest an, Primăria a decis să reabiliteze clădirea, dorind să o aducă la starea iniţială. În prezent, imobilul este deţinut de mai mulţi proprietari, iar municipalitatea urmează să preia spaţiul comun din pod, în schimbul lucrărilor de reabilitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON