URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2015, 17:31

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Emanuil Gojdu, cel mai celebru avocat orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1802. Cel mai celebru avocat orădean

Pe 9 februarie 1802, într-o casă de lângă Biserica cu Lună, strada Traian Moşoiu de azi, se năştea într-o familie de aromâni Emanuil Gojdu, fiul negustorului de vite Athanasie Popovici-Gojdu şi al Anei Poynar. A copilărit în Oradea, urmând cursurile şcolii primare ortodoxe şi liceul romano-catolic al călugărilor premonstratenşi.

Studiile universitare le-a început la Academia de Drept din Oradea, le-a continuat la Bratislava şi le-a absolvit la Budapesta, unde în 1824 a devenit avocat stagiar. În scurt timp, Gojdu a ajuns celebru în tagma avocaţilor pentru pledoariile sale, care au fost prezentate chiar ca model studenţilor de la universităţile din Pesta şi Bratislava.

Astfel, orădeanul a devenit unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi avocaţi din capitala Ungariei, dar şi unul dintre cei mai bogaţi. Deşi a locuit tot restul vieţii în Budapesta, avocatul s-a lăudat mereu cu originea sa română, iar casa lui din capitala Ungariei a avut mereu uşile deschise în faţa oricărui român, fie el scriitor, deputat ori om de rând. În plus, s-a implicat în politica românească: în 1861 a fost numit prefect al Caraşului, un judeţ cu populaţie majoritar românească, iar în 1866 a fost ales deputat de Tinca.

2015. Moştenirea... altora

Emanuil Gojdu nu a avut copii, aşa că pe 4 noiembrie 1869, când şi-a redactat testamentul, şi-a lăsat toată averea Fundaţiei Gojdu, ca să finanţeze studiile pentru tineri români ortodocşi din Ungaria sau Transilvania. Avocatul a cerut şi ca o parte din bani să fie investiţi în acţiuni şi bunuri imobile, astfel încât să producă fondurile necesare pentru generaţiile viitoare.

La puţin timp după redactarea testamentului, Gojdu a murit la Budapesta, iar prietenul său, mitropolitul Andrei Şaguna, a devenit primul preşedinte al fundaţiei. Între 1870 şi 1917, fundaţia a acordat peste 5.600 burse, inclusiv lui Traian Vuia, Octavian Goga, Petru Groza şi Victor Babeş. Fundaţia a fost bogată: în 1911 avea o avere estimată la 2,5 tone de aur, fiind totodată proprietara mai multor clădiri din centrul Budapestei, cunoscute azi sub denumirea de "Curţile Gojdu" (foto).

În 1945, fundaţia a fost naţionalizată de comuniştii ungari, care în 1952 i-au oprit activitatea. Statul Român a avut mai multe tentative de a recupera averea Gojdu, dar fără reuşită. Clădirile fundaţiei au ajuns acum în folosinţa unor dezvoltatori imobiliari, iar despăgubiri băneşti nu s-au dat. România s-a ales, astfel, doar cu moştenirea spirituală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gojdu, o mandrie pentru oras, o valoare pentru tara
articol frumos, concis, corect, de laudat - primarul a inteles cine a fost Gojdu pentru oras, pentru tara?! el ar merita ca podul din centru sa-i poarte numele, ca orasul sa-l cinsteasca mai mult, mai adevarat! legenda locala, om de mare calitate, adevarat iubitor de carte si popor! dupa o suta de ani de la moartea sa, nu exista in tara asta un grup de avocati cu dorinta si putinta sa ceara inapoi averea lasata de Gojdu?!?! nu avem avocati pregatiti sa faca acest pas? benevol din mandrie nationala? este cumva o cerinta prea mare sau nepotrivita la adresa curtii unguresti si a udmr-ului? cati dintre nesimtitii de politicieni, doctori, manageri cu diplome cumparate pot sau vor sa-si doneze averea copiilor sau tinerilor acestui oras/acestei tari?! macinati de lupta dupa avere, aur, paduri, case, masini, vacante deocheate, udmr+pnl+psd au devenit nulitati ca valoare si viziune, spre rusinea noastra care ii votam si promovam la fiecare alegere. in afara de donatiile pt campaniile politice si poate mustrati de pacatele adunate dupa talharii, hotii, ilegalitati facute, cand mai scot 5-10 milioane pomana de sarbatori, vreau sa vad care oameni se implica in mod real la dezvoltarea urbei noastre, cati sprijina programele de tineret, educatia, azilele de batrani, familiile orfane? cati avocati sau doctori contribuie cu mita primita intr-o saptamana sa repare un salon dintr-un spital, o scoala taraneasca, o casa de saraci? exista astfel de oameni contemporani? unde sunt?
Postat 20 Aprilie 2015, 20:44 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON