URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2019, 11:00

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1934. Şcoală modernă

În perioada interbelică, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a investit în transformarea şi edificarea unor clădiri de cult şi de învăţământ, aducând în urbe şi în Bihor stilul neoromânesc. Între şcolile ridicate se numără Şcoala Normală, actualul Liceu Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu", de pe strada cu acelaşi nume, lângă Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae".

O şcoală primară greco-catolică exista deja în oraş din 1733, care mai târziu s-a extins cu o preparandie, unde erau şcoliţi viitori dascăli. Clădirea-gazdă era veche, probabil cu un singur nivel, dar avea o sală de curs şi o locuinţă cu două camere pentru învăţător.

În timpul episcopatului lui Mihai Pavel, în preajma anului 1885, a fost ridicată o clădire cu un etaj, în care a funcţionat Şcoala Primară Română Greco-Catolică. Cu timpul, imobilul a devenit neîncăpător, iar după 1918 a necesitat reparaţii majore. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu a preluat o mai veche idee de modernizare şi extindere, iar proiectul a fost gata în 1933. Operă a arhitectului Anton Szallerbeck, noul edificiu a înglobat clădirea veche şi prima etapă a fost gata în 1934.

2019. Readusă la strălucire

Clădirea cu parter şi două etaje, cu o curte interioară, se întinde atât pe strada Iuliu Maniu, cât şi pe strada Mihai Pavel, cea de-a treia faţadă fiind orientată spre Piaţa Unirii. Partea către strada Pavel este mai nouă, datând din 1939.

Noua şcoală a fost recepţionată abia după război, când au fost făcute tencuirile, pardoselile şi finisajele faţadelor. Biroul directorului, secretariatul şi sălile de clasă se aflau la etajele I şi II, existând şi o sală de festivităţi dotată cu scenă şi aparat de proiecţie, dar şi locuinţe.

În 1940, şcoala era una modernă, cu faţadele concepute în stil neoromânesc, simetrice, cu alternanţe de suprafeţe netede şi rezalite, prevăzute cu balcoane. Ferestrele sunt rectangulare, iar cele din rezalite sunt în arc de cerc. Etajul I este separat de parter printr-un brâu, iar etajul II de primul printr-o streaşină.

Ferestrele de la etajul II sunt decorate deasupra cu lunete ornamentate. Faţadele imobilului au fost complet reabilitate în 2018-2019, partea dinspre Piaţa Unirii beneficiind de un acces facil prin pietonalizarea spaţiului din jurul catedralei. În această şcoală învaţă în prezent peste 1.000 de elevi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON