URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2015, 15:53

Oradea ieri, Oradea azi: Policlinica Mare, un palat ridicat în timp record

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Palat ridicat în timp record

Una dintre cele mai disputate clădiri din Oradea este cea a fostului Palat al Finanţelor, construită la sfârşitul secolului XIX la intersecţia străzilor Republicii şi Magheru de azi. De 15 ani, clădirea cunoscută orădenilor drept Policlinica Mare este revendicată de Episcopia Romano-Catolică, în numele Ordinului Călugărilor Mizericordieni, care ar fi ridicat-o.

Potrivit cererii de revendicare, neavând din ce bani să susţină spitalul propriu pe care Ordinul îl avea în centrul Oradiei, călugării au decis o investiţie majoră: ridicarea chiar în vecinătatea spitalului a unei aşa-numite case de chirie, adică a unei clădiri pe care s-o dea ulterior în chirie. Clientul? Administraţia Finanţelor, care avea nevoie de un palat pe măsura importanţei sale în Oradea.

Palatul a fost ridicat, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán junior, în timp record: din februarie 1899 până în aprilie 1900. Construită în stil eclectic, clădirea are pe faţadă numeroase ornamente, dar în interior arhitectul a preferat să se concentreze pe utilitate. Reprezentanţii călugărilor susţin că palatul ar fi fost construit cu bani împrumutaţi de la trei mănăstiri din Slovacia.

2015. Revendicat, retrocedat, rejudecat

În 2012, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a decis că fostul palat al Administraţiei Financiare din Oradea trebuie să revină Ordinului Mizericordienilor, decizie atacată în instanţă de proprietarul clădirii, Consiliul Judeţean Bihor. CJ susţine că palatul n-a fost naţionalizat, ci a intrat în proprietatea statului român în 1920, ca efect al Tratatului de la Trianon, aşa că n-are cum fi revendicat.

Curtea de Apel Oradea a decis să păstreze sentinţa, drept urmare avocaţii CJ s-au adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arătând şi alte argumente, cum ar fi că Ordinul n-are nicio dovadă că ar fi plătit vreodată impozite pentru clădire, nici statului maghiar, nici celui român, dar şi că retrocedarea s-a făcut în baza unei confuzii între palat şi fostul spital al mizericordienilor, deja retrocedat.

Magistraţii ÎCCJ au dispus reluarea procesului, care va începe toamna aceasta la Curtea de Apel Piteşti. Până când judecătorii vor stabili adevărul, clădirea riscă să se distrugă de tot. Abandonat, palatul este în stare avansată de degradare, aşa că săptămâna trecută Consiliul Judeţean a decis demararea lucrărilor de conservare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON