URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2015, 12:59

Oradea ieri, Oradea azi: Pietonala visată de Filip şi Piaţa Unirii refăcută de Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2007. Oradea la pas

De multe decenii Oradea se pregăteşte să-şi facă o mare arteră pietonală. Încă dinainte de 1989, edilii au avansat ideea unui bulevard dedicat pietonilor, care să vină în continuarea străzii Republicii până în Piaţa Unirii, pe atunci Victoriei.

În 2007, primarul Petru Filip îşi prezenta public dorinţa de a transforma centrul într-o mare zonă pietonală, pornind de la realitatea că Oradea are nevoie de o piaţă largă, care să poată găzdui evenimente publice.

Un studiu de fezabilitate sugera o stradă pietonală care să se întindă de la Magazinul Crişul pe strada Republicii până la strada Vasile Alecsandri, inclusiv. De aici, pietonii ar fi putut trece prin parcul 1 Decembrie direct la Cetate, parcurgând astfel un traseu de 2 kilometri.

Potrivit planurilor de atunci ale Primăriei, podul central urma să rămână deschis traficului auto, dar maşinile care treceau de pe malul drept pe malul stâng al Crişului ar fi putut să ajungă doar pe străzile Primăriei sau Tudor Vladimirescu. Cele ce veneau din direcţia Universităţii urmau să facă dreapta pe lângă Biserica cu Lună, ocolind pe lângă Parcul 1 Decembrie pentru a se întoarce pe strada Independenţei.

2015. Alt edil, acelaşi proiect

În acelaşi an în care a avansat aceste proiecte, Petru Filip a abandonat Primăria Oradea pentru un mandat de europarlamentar la Bruxelles. Planurile sale au fost resuscitate însă de succesorul său, Ilie Bolojan.

Sub conducerea sa, Primăria Oradea a pregătit în ultimii ani un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, care presupune inclusiv extinderea zonei pietonale. Finanţate cu fonduri europene, lucrările de reabilitare a pieţei au început în primăvară şi ar trebui să se încheie până la finalul acestui an.

Odată ce noua piaţă va fi inaugurată, pietonii vor avea o zonă mai mre de desfăşurare. Dinspre pod sau dinspre strada Independenţei, maşinile vor mai putea ajunge doar pe şoseaua dintre biserica Sfântul Ladislau şi Crişul Repede, prin faţa Primăriei şi a Episcopiei Greco-Catolice, iar de acolo spre strada Avram Iancu şi Iuliu Maniu.

Maşinile care vor veni dinspre Universitate vor face obligatoriu dreapta, pe strada Traian Moşoiu, la fel ca în planurile din 2007. Şi strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală, aşa cum se doreşte de mai mulţi ani. Proiectul pentru pietruirea ei va fi depus de municipalitate pentru următorul ciclu de finanţare europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pacat !
Subscriu la ceea ce spune LauraD. Nu trebuia distrus parfumul architectural al pietei. Trebuiau pastrate elementele symbol al centrului asa cum au dainuit peste 2 razboiae. Bolovan are intentii ... bune dar cei ce sunt angajati sa le implementeze sunt niste yesmani incompetentsi toti la un loc sunt niste nule !
Postat 05 Iulie 2015, 02:09 de scortosul
erata
parte a proiectului urbanistic initial
Postat 04 Iulie 2015, 23:35 de LauraD
Bolojan e de departe cel m eficient primar al Oradiei, de pana acum
la fel cum si fotbalul se joaca pe goluri, la fel... exprimarul Filip si-a castigat in trei mandate succesive doar porecla de "latifundiarul", caci nu prea a construit ceva vizibil pt oras, apoi un job cu pensie f. bine platita in Parlamentul European, dupa care a schimbat partidul ca era mai sigura asha si si-a mai gasit inca un job de profesor in invatamantul universitar, parca. adica s-a gandit la el mai mult si la veniturile sale si mai putin la comunitate, adica la Oradea, la oradeni, in fine.de aceea cres sincer ca actualul primar e mult mai ok, pt. ca lasat ceva in urma lui pt. comunitate, a construit si scriu toate acestea nefiind inregimentat politic in niciun fel, nicaieri, in niciun partid.
Postat 04 Iulie 2015, 20:14 de vg
Ansamblul Piata Unirii
Stimati oradeni! Intregul ansamblu monumental din actuala Piata Unirii a fost proiectat la inceputul secolului trecut de catre celebrul arhitect Duiliu Marcu. Acest arhitect a studiat in Franta si a proiectat in Bucuresti numeroase ansambluri urbanistice si cladiri, printre care: Palatul Victoria, Palatul Elisabeta, cladirea Biblioteca Academiei Romane, hotel Athenee Palace, etc. Cineva si-a permis sa mutileze acest ansamblu prin distrugerea spatiul din jurul monumentului, care era parte a proiectul urbanistic initial. Cred, ca Bolojan si Malan nu au tinut cont de valoarea acestui ansamblu si au dorit neaparat sa faca ceva pe gustul lor, combinand niste copii nereusite ale unor piete occidentale, pe care le-au vazut, dar nu le-au inteles. A crede ca te pricepi la urbanism mai mult decat un arhitect, care a fost membru al Academiei Romane, intrece orice masura, mult iubite si stimate Secretar General Ilie Bolojan si mult iubite si stimate academician doctor inginer Mircea Malan!
Postat 04 Iulie 2015, 19:36 de LauraD
Perfect..
TdS ,SA TRAIESTI...CIND ii vedem in excursie cu duba la hotel Parcul Traian?
Postat 04 Iulie 2015, 16:11 de grigore
PNL/PNDL/PSD
Cel mai IDIOT proiect pe care il puteau avea in minte doi primari! Oricum Piata Unirii nu putea deveni 100% pietonala, deci care este rostul? Ca Piata Unirii avea nevoie de o reabilitare este CERT! Dar nu asa! Va rezulta o struto camila demna de prezentat in carti stiintifice la sectiunea: " ASA NU!"! Asa zisa reabilitare a Pietei Unirii demonstreaza inca o data ca Oradea nu are un ARHITECT SEF veritabil! Spun veritabil pentru ca in CLO exista un arhitect ( e adevarat , ajuns in CLO nu prin merite prorii ci pentru ca....era pe lista!), ceea ce nu este suficient! Arhitectii facuti pe la Cluj, Oradea sau mai stiu eu pe unde mie nu imi spun nimic! Dar cum in Romania zilelor noastre este promovata NON-VALOAREA sau cel mult valoarea indoielnica, asta avem! CORSO-ul a devenit ceea ce este, nu am nici o indoiala ca asa se va intampla si cu Piata Unirii! Stiu ca asta e MODA prin Madrid sau aiurea ( previn niste comentarii care sigur se vor face ), stiu ca trebuie sa facem TOTUL ca Romania sa fie dupa chipul si asemanarea Sibiu-lui, dar in continuare sutin ca Piata Unirii trebuia REABILITATA in forma in care era si atat! PS Acum, ca m-am legat de Bolojan ( PNL sau PNDL, mai stie naiba!) si de Filip ( PSD ) de unde se pune ca iau banii de postare?
Postat 04 Iulie 2015, 13:40 de TDS
Din pacate Filip n-a ramas la visuri
Marea problema al orasului e ca tov. Filip n-a ramas doar la a visa la pietonala ci si si-a realizat partial maretul plan reusind sa ne faca o pista de aterizare, dar si aia de toata mizeria! L-a intrebat cineva vreodata daca macar simte un pic de rusine pentru batjocorirea Oradiei?
Postat 04 Iulie 2015, 13:33 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON