URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2014, 19:38

Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, Hotelul Parc era gazda vedetelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
1903. Lux a la Ritz

Istoricii orădeni scriu că pe Corso, în locul unde azi se află Hotelul Parc, contele Samuel Teleki construia în 1785 palatul baroc Bethlen. În 1833, când imobilul se afla în proprietatea contelui Adam Rheday, aici a funcţionat Casinoul Naţional al Judeţului Bihor, iar câţiva ani mai târziu, în timpul holerei, clădirea a fost dărâmată aproape integral.

La începutul secolului XX, construcţia a fost cumpărată de familia Weiszlovitz, iar cei doi fraţi, Emil şi Gyula, au reconstruit-o, transformând încăperile de la parter în spaţii comerciale, iar cele de la etaj într-un hotel modern, inaugurat în 1915.

Arhitectul Czoczek Alajos a conceput proiectul clădirii în formă de U, într-un stil eclectic, pe alocuri cu decoraţii Secession. Amenajat într-un decor de lux fără egal pentru Oradea, Hotelul Weiszlovitz era, potrivit presei vremii, "amenajat cu 60 de camere frumoase, confortabile, dotate cu apă curentă, reţea electrică, încălzire centrală şi confort modern". De altfel a şi intrat în celebra reţea Ritz, graţie standardelor înalte: pe lângă luxul din interior, hotelul avea şi grajd, garaj pentru automobile şi, fireşte, grădină interioară.

2014. Hotelul vedetelor

03-Emil-Weiszlovitz_bihoreanul.jpgÎn perioada Primului Război Mondial, evreul Emil Weiszlovitz (foto), devenit unic proprietar, a refuzat să cazeze ofiţeri germani. De altfel, el avea reputaţia unui personaj excentric şi boem.

De-a lungul anilor, hotelul său a avut alţi oaspeţi de seamă, precum Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu şi chiar celebrul poet indian Rabindranath Tagore, venit la Oradea cel mai probabil la invitaţia expresă a lui Weiszlovitz, care vizitase India.

Un alt oaspete atestat de istorici este Carol al IV-lea, care, potrivit blogului "Oradea mea", a vizitat oraşul în 1916 în calitate de comandant al armatei austro-ungare. A fost obligat de Weiszlovitz să părăsească hotelul, însă, din cauza unor întâlniri amoroase petrecute în incintă. Weiszlovitz a murit într-un lagăr din Ungaria, iar în 1947 moştenitorii săi au vândut parterul hotelului. Astăzi, hotelul Parc este în proprietatea unei firme cu acelaşi nume, aflate în insolvenţă, în timp ce spaţiile de la parter sunt revendicate în instanţă de urmaşii moştenitorilor lui Weiszlovitz şi de cei ai cumpărătorului clădirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
error..
Weislovits Lajos era proprietarul. Bela era fiul lui Lajos. Atatea prostii ce se publica..
Postat 28 Iulie 2014, 14:59 de Mandy Zsi
Adevărul
Albert Wass, criminal de război.... În Transilvania, în localități locuite predominant de unguri dar și în mai multe localități din ungaria, Albert Wass este omagiat în continuare de maghiari prin statui comemorative. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea antisemitismului din România (MCA), afiliat la Anti-Defamation League, una din cele mai puternice organizații evreiești din lume, a protestat față de existența mai multor statui ale acestui criminal de război, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în termenii „Cu deosebită îngrijorare am luat la cunoștință de faptul că statui ale lui Wass Albert, criminal de război condamnat în contumacie în 1946, sunt amplasate în instituții publice sau pe spații cu acces public”. În ungaria și în comunitatea maghiară, Wass este considerat un erou !
Postat 28 Iulie 2014, 09:01 de 2K14
Despre Holocaust
Presedintele Israelului, Shimon Peres: Romanii au salvat de la moarte 400.000 de evrei. Cum au actionat preoti romani din Ardealul ocupat de unguri pentru a-i scapa pe evrei de la Auschwitz prin Retelele Omeniei conduse de Raoul Sorban Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti.
Postat 28 Iulie 2014, 08:12 de Control Room
Info
Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină! Deputatul dr. Aurel Vainer a dat pe data publicității, pe data de 14 ianuarie 2014, un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din ungaria. Scriitorul fascist József Nyirö ar urma să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM). ”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.
Postat 28 Iulie 2014, 08:08 de Safeguard
Bozgor borat
Parca am mai vazut niste comentariile lui gunoiul valah.Ba extremistule tin sa-ti aduc aminte ca nu stii nici sa scri si nici istorie.Antonescu este vinovat de moartea a 25 - 30 000 mii evrei pe cand scumpul tau 'tatic ' horty este vinovat de masacrarea a 200 - 300 000 evrei si moartea a30 - 40 000 romani iar 150 - 200 000 mii romani au fugit din calea hoardelor hortiste.In 44 Armatele Romane au ajuns pana in Budapesta.Daca s-ar lipi Transilvania de ungarica tot minoritate ati fii bai idiotule .Asa ca taci tu cu acuzele .Sunt mandru ca sunt roman,valah. Locuiesc intre gunoaie unguresti Santion -cand ma calca unul pe bataturi il pun la respect,te astept la santion draga ' gunoaiele valahe"
Postat 28 Iulie 2014, 07:28 de Calin
io
Si Antonescu si Garda de Fier au executat milioane de evrei! Weiszlovits avea capil spart de Garda de Fier! Neam de turnatori mai bine vorviti despre lagarele din Romania! Sa va fie de rusine, ati fost aliati cu Hitler si gunoaiele naziste!
Postat 28 Iulie 2014, 06:35 de gunoaiele valahe
...
E incredibil cum ungurii se fac ca uita ca au executat direct sau indirect zeci de mii de evrei in timpul celui de-al doilea razboi, au transformat orasul intr-un ghetou si i-au terminat pe cei care au contribuit poate cel mai mult la dezvoltarea orasului. Ce e foarte ciudat e ca in ungaria retorica anti-semita prinde din nou glas, extremismul e in floare, evrei sunt tap ispasitor pentru orice se intampla in lumea asta. Dupa orice criza economica se trezesc cativa destepti cu ideologii noi, chiar azi citeam o stire ca premierul ungurilor se gandeste la un nou tip de stat iliberal. Sper sa nu puna toti ungurii botu la prostii de genul asta dar nu m-as mira; "cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete..."
Postat 28 Iulie 2014, 01:57 de ice
gunoaie unguresti iredentiste, revizioniste
Se stie ca barbarii unguri au patruns in Europa migrandt din Mongolia, Au comis nenumarate crime si jafuri impotriva populatiilor europeane. Escrocii, au mizat pe elemental surpriza, navalind asupra asezarilor europenilor. La fet s-a intamplat si in Romania, in special in Transilvania. Ulterior, au fost casapiti de romani Si de restful europenilor. La fel au facut candy au navalit in Oradea. In cazul de fata hortistii i-au omorat si le-au frat averill evreilor respective. Acelasi lucru l-au incercat si cu romanii. Au vrut Sa le fure pamanturile Si restful avutului. Chestia asta s-a intamplat in repetate randuri. Acum revizionismul unguresc vrea sa o ia de la inceput cu furturile.
Postat 27 Iulie 2014, 23:19 de ungurii din mongolia
HOTEL
ACEST HOTEL A FOST CONSTRUIT DE DACII CARE AU PICAT DIN CER.
Postat 27 Iulie 2014, 22:48 de PONTI
crucxile cu sageti
Si Szallasi sa traiasca ! Saracu WEISZLOVITZ , A MURIT TRIMIS DE ROMANI IN LAGAR SI NU DE UNGURI ,ASA-I ”ERUDITULE” AHA?
Postat 27 Iulie 2014, 22:18 de crucile cu sageti
CEAUSESCU
Sa traiasca HORTHY! Cel mai mare on din lumea moderna!
Postat 27 Iulie 2014, 21:12 de CEAUSESCU
Minciuni de calitatea 1-ia
Weiszlovitz a murit într-un lagăr din Ungaria - si ce e numele lagarului? iar în 1947 moştenitorii săi au vândut parterul hotelului - da a fost confiscat de comunisti. Voi astie de la ebihoreanul sinteti niste lasi si mincinosi habar nu aveti despre istoria orasului pe care o contropiti. Mai bine daca mergeti inapoi in Moldova sau Oltenia, toate lumea civilzata stie ca Ardelaul a fost facut cadou pentru voi dupe ce ati tradat pe Hitler. Sinteti niste turnatori de doi bani.
Postat 27 Iulie 2014, 21:04 de aha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON