URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2013, 18:02

Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, găinile erau la mare căutare printre hoţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Găinile, marfă de furat

În cartea sa "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică", istoricul Corneliu Crăciun dedică un capitol furturilor ce se petreceau în oraş în acei ani zbuciumaţi. Conform articolelor din presa vremii, erau frecvente atacurile în gospodăriile în care se găseau găini, deoarece aceste zburătoare erau uşor de prins şi de imobilizat şi nu făceau gălăgie precum raţele ori gâştele.

"Operaţiunile puteau fi executate - în mod eficient - de foarte puţini oameni; era nevoie de o gazdă unde să fie duse şi puteau fi valorificate mai uşor: le mâncau imediat după prindere sau le vindeau în pieţe", arată istoricul. Un episod relatat s-a petrecut în 1931, în Velenţa, unde oamenii legii au reuşit să prindă, după o pândă, un grup de orădeni care furaseră un sac de găini taman din curtea ajutorului de comandant al pompierilor.

Prinşi, hoţii au mărturisit că operau şi în zona Gării şi Olosig, iar zburătoarele le duceau unei femei care le vindea în piaţă. Totodată, tâlharii au pus pe hârtie fiecare curte spartă şi numărul de găini furate, dar au recunoscut şi că au reuşit să fure chiar şi un stup. Ar fi luat mai mulţi, dar s-au trezit atacaţi, de albine.

2013. Hoţii, tot mai inventivi

Un secol mai târziu, pare-se că obiceiurile răufăcătorilor din Oradea nu s-au prea schimbat, întrucât frecvent poliţiştii au de investigat pagube lăsate de hoţi prin oraş. În mod evident, însă, casele şi curţile orădenilor sunt mai greu de spart decât în perioada interbelică, întrucât şi măsurile de securitate sunt felurite: de la uşi de înaltă siguranţă şi geamuri cu sticlă incasabilă la sisteme de alarmă ce detectează orice mişcare.

Cu toate acestea, hoţii găsesc metode ingenioase. Zona dealurilor oraşului a fost lunile trecute o ţintă a tâlharilor, care au intrat în casele unor VIP-uri topind plasticul geamurilor termopan cu o lampă de benzină.

Nici sediile firmelor nu scapă neprădate: zilele trecute, poliţiştii au prins un hoţ care a spart 5 cabinete stomatologice, de unde a furat pastă de dinţi, aparatură şi medicamente, pus fiind, se pare, chiar de un alt dentist din oraş!

Infractorii încearcă să spargă şi maşini parcate pe străzile Oradiei, chit că riscă destul de mult, întrucât multe sunt dotate cu alarme, iar străzile oraşului sunt vegheate permanent de poliţişti, printr-un sistem modern de camere video.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ migratorul de la 21:29
Nu esti decat o besina de cal. Si un analfabet. Unde erati la 101-102; 105-106 de exemplu ?
Postat 16 Decembrie 2013, 07:30 de Dan
DA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111
Stiu cine sint, un tigan nespalat din Albania ci stramosi in India orasul Hyderabad Eu stiu ca Sfintu Ladislau a fondat orasul ocupat de mine, dar nu dau un fhutai pentru ca io fur tot ce pot. Si acuma ma duc sa contruiesc trecutul, istorie pe care nu avem. Romanu - tiganu-cleptomanu
Postat 15 Decembrie 2013, 21:29 de Rpman
DA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tiganii nu au venit din Moldova nici din Oltnia. Au venit exact de unde au venit si hoardele de triburi nespalate,barbare,pagane, migratore, adica stramosii tai, adica din Asia. Deosebirea dintre ei si tine este ca ei stiu ce sunt, tu habar nu ai ce esti: hun,ungur,maghiar,turc,tatar, mongol,indian,chinez....
Postat 15 Decembrie 2013, 15:57 de Roman
NU!!!!!!!!!!!!!!!!
Poza din articol este din 1909. Hordele de tigani din moldova, oltenia au venit dupa 1920. Nu ne miram. Cleptoromania.
Postat 15 Decembrie 2013, 13:42 de io
@Walk
O sa ne numere si ouale ? Vorba lui Bombonel (al din Bucuresti)
Postat 15 Decembrie 2013, 11:47 de Bombonel
Cu Bolojan primar o sa revina vechile obiceiuri
Nu se lasa pana nu ruralizeaza complet orasul si atunci o sa puna biruri pe gainile, gastele si curcanii din curtile oamenilor.
Postat 14 Decembrie 2013, 18:31 de Walk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON