URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2013, 11:33

Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, comercianţii oraşului aveau impuse preţuri maximale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1923. Cafea la preţ de speculă

În urmă cu un secol, consiliul orăşenesc avea printre atribuţii şi stabilirea preţurilor maximale ale principalelor produse alimentare. În numărul din 27 iulie 1923 al ziarului orădean Vestul României se arată că un litru de lapte putea costa cel mult 4 lei, iar un kilogram de pâine 5 lei. O legătură de ceapă verde costa maxim 1 leu (şi trebuia să aibă minim 6 bucăţi de ceapă) iar un kilogram de pere între 10 şi 15 lei, în funcţie de soi.

Restaurantele, cafenelele şi cofetăriile aveau şi ele preţuri maximale impuse, aşa că o supă de carne trebuia să coste 1-2 lei, în funcţie de "rangul" restaurantului, iar o cafea "cu lapte şi peliţă" între 4,5 şi 6 lei.

Funcţionarii publicii şi militarii aveau dreptul la reduceri în localuri, deci cafeaua lor era mai ieftină cu 1,5 lei. Produsele care nu aveau fixat un preţ maximal puteau fi vândute la un preţ cu cel mult 30% peste cost.

Limitele nu erau, însă, respectate de toţi comercianţii. Ziariştii se plângeau că în cafeneaua Royal li s-au cerut 8 lei pentru o cafea, deşi preţul impus trebuia să fie 6 lei. "Întrebăm autorităţile ce fac? Nu înţeleg să ia odată măsuri serioase pentru a pune capăt acestei ticăloşii?", scria publicaţia.

03 terasa.jpg2013. Preţuri la liber şi fără avantaje

Consiliul local al Oradiei de azi, ca de altfel niciun organism legal, nu mai are nicio atribuţie în stabilirea preţurilor, astfel că fiecare comerciant ori pieţar are dreptul să îşi vândă produsele la preţul dorit, la fel cum tarifele din restaurante ori cafenele sunt stabilite exclusiv de patroni. Ca să-şi atragă clienţii, majoritatea aleg să ţină tarifele în limita concurenţei, iar un preţ ridicat trebuie să se justifice prin calitatea produsului oferit.

Dacă în pieţe preţurile sunt aproximativ aceleaşi la toţi comercianţii, când vine vorba de restaurante ori cafenele, tarifele sunt dictate de cât de pretenţios este respectivul local în servirea clienţilor ori de zona în care se află, implicit de costul chiriei. Niciun local din vremurile noastre nu mai este obligat să ofere reduceri de preţ funcţionarilor publici ori vreunei alte categorii de consumatori.

Totuşi, unii dintre funcţionari mai au parte de beneficii, negociate de administraţie. De pildă, în cantina amenajată la subsolul Primăriei Oradea, angajaţii municipalităţii pot servi zilnic un meniu la preţul de 5 lei, condiţie impusă de municipalitate prin licitaţia organizată pentru administrarea localului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Doamne fereşte !?!
Imaginaţi-vă că s-ar pune Consiliul local al municipiului Oradea, să reglementeze astăzi preţurile din oraş !?! Păi majoritatea oamenilor acestora care compun consiliul de azi, până să ajungă în poziţiile de consilieri, nu ştiau care e diferenţa între ciorbă şi supă !?!
Postat 12 August 2013, 13:59 de Carp III
oradea azi
Cluj-ul ne-a livrat o valoare inestimabila! L-am scolit(3 facultati), l-am facut om si acum l-am livrat inapoi Cluj-ului! Cin sa fie, cin sa fie? Da, EL E! Prea marite preot, iti dorim un MANDAT cat mai scurt si cat se poate de urat!
Postat 12 August 2013, 13:21 de TDS
pelitza
comunism unguresc prin noroaie
Postat 12 August 2013, 12:56 de rock
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON