URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2014, 17:03

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul I.C. Brătianu era pe vremuri o insulă a Crişului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1800. Insula Crişului

Puţini orădeni ştiu, dar până în secolul XIX Oradea avea şi o insulă pe Criş. Până la regularizarea albiei apele curgeau sinuos, ducând la formarea de mici insuliţe. Potrivit site-ului www.oradeamea.com, la intrarea în oraş, Crişul Repede avea prostul obicei să inunde cu regularitate cartierele de pe malul drept. Albia lată a râului a oferit, cel mai probabil, protecţie cetăţii oraşului.

În mijlocul albiei, aproape de amplasamentul actualului parc I.C. Brătianu, se formase o insulă pe care localnicii o denumiseră Döry.

Insula apare reprezentată pentru prima oară într-un desen din 1792, când oraşul a fost sub asediul habsburgilor, iar apoi o hartă din 1897 a oraşului indică atât insula, cât şi zona din jurul ei, denumită Varosliget, adică liziera oraşului, cu sensul de parc al oraşului.

Insula Döry era înconjurată des de ambarcaţiuni cochete, dovadă în acest sens fiind mai multe imagini din secolul XIX.

2014. Fără insule, fără bărci

Insula Döry a dispărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când nevoia de înfrumuseţare a oraşelor şi cea de relaxare a locuitorilor au transformat această zonă virană. Pe locul vechiului Varosliget a apărut actualul Parc I.C. Brătianu, unde urmele braţelor Crişului Repede se mai văd azi doar ca nişte denivelări ce brăzdează centrul parcului.

03_insula_azi_bihoreanul.jpgCrişul Repede mai are acum în Oradea o singură insuliţă (foto) în zona Splaiul Crişanei, complet acoperită de vegetaţie, devenită adăpost pentru felurite specii de insecte şi păsări.

Totuşi, niciun fel de ambarcaţiune nu mai navighează pe râul oraşului, deşi mai mulţi edili, inclusiv cel în funcţie, şi-au exprimat de-a lungul anilor dorinţa de a face Crişul navigabil.

Singurele bărci care ajung pe râu sunt cele ale Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, folosite de angajaţii instituţiei pentru a curăţa gunoaiele, ori ale salvatorilor, când trebuie să scoată persoane din apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici un primar inainte de Bolojan nu a afirmat ca vrea Crisul Repede sa devina navigabil!
O asemenea prostie, cand i se zice pe merite C. Repede si de aceea sunt realizate praguri de incetinire pentru evitarea eventualelor viituri, nu s-a auzit nicicand pana acum in ultimii 50 de ani. Ca nu se poate decat agrement pe portiuni limitate. Dar, ca de obicei, atunci cand Bihoreanul scrie din perlele lui Bolojan, o suceste cuveste.
Postat 19 Martie 2014, 19:54 de YYY
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON