URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2014, 18:31

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Moskovits Miksa, prima clădire din Oradea în care s-a folosit betonul armat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1904. Un palat... beton armat

În 1904, pentru suma de 52.000 de coroane, evreul orădean Moskovits Miksa, de profesie inginer, a cumpărat terenul aflat la intersecţia Parcului Traian cu strada Republicii de astăzi. Pe acest amplasament, Moskovits i-a comandat arhitectului Rimanóczy Kálmán junior construirea unui palat, care îi poartă numele, învecinat cu alte două palate impozante, Apollo şi Stern.

Proiectul structurii de rezistenţă a Palatului Moskovits Miksa a fost făcut de profesorul universitar Zielinsky Szilárd din Budapesta, aceasta fiind prima clădire din Oradea în a cărei structură s-a folosit betonul armat. Ridicat între anii 1904 şi 1905, imobilul are subsol, parter înalt, parţial mezanin şi două etaje.

Subsolul era spaţiu de depozitare, parterul găzduia magazine, iar apartamentele aveau de la trei la cinci încăperi, cu camerele spre stradă şi cu spaţiile de serviciu (bucătării, cămări şi camerele servitoarelor) spre curtea interioară.

Palatul este emblematic pentru arhitectura orădeană de la începutul secolului XX, iar faţadele sale sunt de-a dreptul spectaculoase. Datorită ornamentelor bogate, cu păsări, copaci şi flori, a fost inclus în arhitectura secession müncheneză, în aşa-numitul Lilienstil.

03-detaliu_bihoreanul_2.jpg2014. Cu faţa în lucru

Colţul Palatului Moskovits Miksa are un corp rotunjit, precum un turn, unde fereastra centrală este încadrată de două ornamente în formă de copaci despre care specialiştii spun că ar reprezenta pomul vieţii.

Deasupra ferestrei se găseşte un mascaron, adică un cap de femeie lucrat în relief, iar în stânga se distinge un compas cu un echer sub el şi o roată zimţată. În partea dreaptă se găseşte sceptrul lui Mercur, simbol al comerţului, o mână şi o nicovală.

Toate acestea sunt greu observate de către cei care se opresc să admire palatul, pentru că faţadele sale au ajuns într-o avansată stare de degradare. Tocmai din acest motiv, Consiliul Local a decis săptămâna trecută să includă Palatul Moskovits Miksa pe lista clădirilor din centrul istoric care vor fi reabilitate prin programul anual al municipalităţii.

Asta înseamnă că Primăria plăteşte proiectul tehnic al lucrărilor, dar şi 20% din valoarea acestora. În plus, îi împrumută pe proprietarii apartamentelor cu restul banilor, dacă nu-i au, oferindu-le posibilitatea să-şi plătească datoria în rate şi fără dobândă.

O situaţie din care, fără doar şi poate, atât proprietarii, cât şi oraşul au numai de câştigat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Oradea
Si Oradea a fost fondat de cine? Acuma raspundeti nebunilor. Vai de kurul vostru mincinos.
Postat 23 Septembrie 2014, 05:02 de ORADEA
io
Si istoria asta super valaha de unde ati invatat? Va spun io ati luat o din cccurul vostru nebun sovin. Domnul Horthy nu a fost la Nuremberg ca acuzat numai ca martor. Sinteti niste prosti din Moldova. Vai de capul vostru mincinos.
Postat 22 Septembrie 2014, 23:41 de aha
eternii debili exaltati emotional
Din nou, pornind de la un subiect cat se poate de placut, si imbucurator datorita faptului ca realmente acest suberb imobil se va renova, trebuie sa asistam la exaltarile emotionale ale debililor plictisiti de propria existenta care in lipsa de medicamente se manifesta cum cred de cuviinta in cadrul acestei rubrici. Daca inca nu s-a inteles faptul ca istoria e doar una si nu se poate schimba, deci o acceptam asa cum a fost, e trist... Sa racnim inca despre hortisti si despre crimele de razboi care nu au nici o legatura cu subiectul prezentat aici. Invit pe cei ce au nevoie sa injure si sa spumege de fiecare data cand o stire are legatura cu ceva legat de secolul trecut sa scrie pe o hartie tot ce le trece prin minte iar apoi sa ii dea foc. Rezultatul ideilor lor ramane astfel neschimbat, dar macar nu mai trebuie ca noi, restul oamenilor normali, sa ii suportam de fiecare data impreuna cu frazele lor agramate si lipsite de sens...Si sa revin la articol, salut initiativa consiliului si le doresc sa o tina tot asa. Oradea noastra frumoasa are nevoie de cat mai multe astfel de initiative. Succes!
Postat 22 Septembrie 2014, 19:14 de oradeanu
Horthystii reloaded !!!
pt. aha, citeste nenorocitule si crapa: In ungaria, “regentul” antisemit miklos horthy, vinovat de primele genociduri ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, epurarile etnice criminale executate in Ardealul ocupat impotriva romanilor si evreilor, este praznuit la nivel national, iar busturile lui apar ca ciupercile dupa ploaie. Teroarea horthystă. Dupa Diktatul de la Viena, au început actele de terorism împotriva românilor şi evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare şi exterminare a poporului român. Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată „Fără milă”, se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: „Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu… noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor… Voi aprinde satele. Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă”.
Postat 22 Septembrie 2014, 01:08 de Control Room
Faptele ungurilor in Ardeal.
GUNOIULE, Romanii erau discriminati de catre ocupatia ungureasca, beneficiind de ajutor austriac in acest scop. Romanii, nu aveau voie sa se stabileasca in oras. Evreii au construit dupa care hortistii i-au trimis la moarte confiscandule si insusindu-si, bineinteles, averile !
Postat 22 Septembrie 2014, 00:41 de @aha
stone age reloaded
@rambo esti o pr0asta! de ce nu mergi tu la coada vacii, unde notiunea de brand local isi pierde din importanta? procentele alea sunt luate din impozitele celor care inca mai cred in valorile acestei urbe [oras] si sunt dispusi sa investeasca in ceea ce ii reprezinta.
Postat 21 Septembrie 2014, 22:35 de Voichita
Sper ca cei care gandesc ca tine sunt in minoritate
@ rambo Când o sa locuiești intr-o cladire istorică precum Palatul Moskovits Miksa, fie ea si în Velenta o sa primesti si tu procentele alea.....
Postat 21 Septembrie 2014, 22:34 de LED
aha
Si populatia valaha a Oradieai pe anul 1904 de nu publicati?
Postat 21 Septembrie 2014, 21:36 de aha
bai taticule
,eu caisa georgel,daca-mi repar casa din velenta imi dati procentele alea?...a...a ..nu..bai ba asta e cam neconstitutional,si in centru si ajutati,e corect ba comunistilor?
Postat 21 Septembrie 2014, 20:14 de rambo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON