URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2016, 15:27

Oradea ieri, Oradea azi: Locul fostei pieţe mari din oraş a fost greu de amenajat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1993. Piaţă vs. centru financiar

La sfârşitul anilor ’80, odată cu dezafectarea vechiului depou de tramvaie din centrul civic, pe locul acestuia s-a mutat Piaţa 23 August, cunoscută ca Piaţa Mare. Aceasta ocupa până atunci terenul delimitat de străzile Sucevei, Kogălniceanu şi Cantemir, soluţie ce era prezentată ca provizorie, întrucât planurile de sistematizare a oraşului vizau construirea unor blocuri de locuinţe pe respectivul amplasament.

Totuşi, piaţa a fost mutată abia la începutul anilor ’90, când edilii democraţi ai Oradiei au anunţat că vor să construiască acolo un centru financiar-bancar, dat fiind că vizavi deja fuseseră construite clădirile Finanţelor Publice şi sediul BCR.

În anul 1993 a fost organizat un concurs de idei, la care au participat opt arhitecţi. Presa locală a prezentat proiectul arhitectului Szabo Arnold, cunoscut pentru proiectul de sistematizare a Băilor Felix. Acesta cuprindea, pe lângă spaţiile financiar-bancare, comerciale şi pentru firme de asigurări, o sală de conferinţe, restaurant, parcare subterană şi un hotel cu 400 de locuri. Clădirile trebuiau desfăşurate pe toată suprafaţa de teren, iar în mijlocul lor urma să fie ridicat centrul de conferinţe.

2016. Concursuri fără succes

Deşi la concursul din 1993 se prezentaseră proiecte interesante, Primăria nu a desemnat niciun câştigător, în special pentru că nu găsea soluţii la gâtuirea circulaţiei auto. Concursul a fost reluat în 1994, dar tot fără rezultat, astfel că terenul a rămas liber încă un deceniu şi jumătate.

Devenită între timp o parcare improvizată, asfaltată pe jumătate, şi loc de vânzare a pepenilor, zona a revenit în atenţia municipalităţii în anii 2006-2007, când s-a organizat un alt concurs de proiecte. Nici atunci nu a fost desemnat un câştigător, pentru că soluţiile prezentate nu erau în ton cu dorinţa Primăriei de a moderniza intersecţia din faţa pieţei, fie prin amenajarea unui sens giratoriu, fie a unui pasaj subteran pentru tramvaie.

În cele din urmă, în anii 2008-2009 a fost construit complexul Oradea Plaza, cuprinzând atât spaţii comerciale, cât şi birouri. Proiectul iniţial era unul mult mai mare, gândit cu încă o clădire de birouri şi un hotel, însă prăbuşirea unui nivel al construcţiei în timpul lucrărilor, care a impus şi refacerea acestora, precum şi criza economică, au limitat proiectul. Actualmente, clădirea este ocupată în cea mai mare parte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON