URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2014, 18:01

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Bartsch, salvată de la demolare de... război

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Casă Naţională pentru Oradea

La sfârşitul secolului XIX, vizavi de impunătorul Palat Stern a apărut o mai modestă clădire în stil eclectic, dar nu mai puţin frumoasă - Casa Bartsch. Întins pe trei străzi (astăzi Republicii, Parcul Traian şi Mihai Eminescu), imobilul a avut iniţial destinaţia de han, apoi s-a transformat în hotelul Szechenyi.

Rebotezată în 1919 Hotelul Regina Maria, clădirea aflată în proprietatea Primăriei a ajuns în 1929 sediul uneia din cele mai importante instituţii din Oradea românească: Casa Naţională, ce activa pentru "ocrotirea intereselor româneşti din toate domeniile sociale". Imobilul găzduia redacţii româneşti, o bibliotecă, un muzeu etnografic, dar şi asociaţii profesionale, sportive şi culturale.

Finanţată din cotizaţiile membrilor, Casa Naţională a devenit rapid unul din locurile preferate de socializare. Cafenelele din oraş "s-au mai despopulat", scria Gazeta de Vest în 14 februarie 1930, întrucât "elementul românesc s-a retras în casa lui proprie". Aici, tineri şi vârstnici deopotrivă, femei şi bărbaţi, dansau, ascultau muzică, jucau "Rhumy" ori cărţi.

2013. Salvată de război

03-episcopia_bihoreanul_1.jpgÎn 1937, Primăria a vândut Casa Bartsch, în întregime, Episcopiei Ortodoxe, cu preţul de 7 milioane lei, aşa încât chiriaşii, inclusiv Casa Naţională, au fost transferaţi şi ei către biserică. Doi ani mai târziu, episcopul Nicolae Popovici a anunţat că întregul imobil urmează să fie demolat, deoarece pe locul lui Episcopia voia să ridice o nouă Catedrală Episcopală, şi anume Biserica cu Soare, replică la Biserica cu Lună.

Casa Bartsch a scăpat datorită izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, iar apoi instalării regimului comunist. În prezent, clădirea este împărţită în două părţi. Cea de la numărul 11 se află în continuare în proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, iar cea de la numărul 13 a ajuns în proprietatea privată a mai multor persoane.

Întregul imobil are la parter spaţii comerciale, cel mai cunoscut fiind restaurantul Lactobar, care funcţionează în partea ce aparţine bisericii. Faţada acestei aripi a Casei Bartsch a fost complet reabilitată de Primărie în perioada 2011-2012, din banii pe care municipalitatea trebuia să-i aloce anual cultelor religioase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
amintiri
In aceasta cladire a functionat si liceul Gojdu,atunci Liceul de baieti nr.1,lin anii 50 de trista amintire.Aveam clasa la etaj spre str.Republicii cu doua linii de tranvai.Ce vremuri.Autoritatile comuniste ne-au mutat aici din cauza Facultatii Muncitoresti care s-a extins in toata cladirea din aleea Gojdu si Spiru Haret,cladire in care au functionat pina atunci trei licee :Gojdu,Szent Laszlo,si Iosif Vulcan.
Postat 28 Ianuarie 2014, 10:35 de ionel
amintiri
In aceasta cladire a functionat si Liceul Gojdu la inceputul anilor 50 datorita facutaii muncitoresti care s-a extins in tot imobilul din aleea Gojdu colt cu Spiru Haret.Ce vremuri,de trista amintire.
Postat 28 Ianuarie 2014, 10:27 de ionel
Casa Bartsch
Sa ne mai aducem aminte ca la nr.11 a functionat Liceul e.Gojdu dupa anul1950 cand a fost mutat din cladirea proprie de catre autoritatile comuniste pentru a face loc Facultatii Muncitoresti.Trista amintire amintire
Postat 28 Ianuarie 2014, 10:21 de Ionel
Nume strazi
Strada Mihai Eminescu este oleaca mai incolo "oradenilor " !!!
Postat 27 Ianuarie 2014, 08:56 de Sanyi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON