URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2014, 12:45

Oradea ieri, Oradea azi: În anii 70, orădenii se bălăceau în groapa cu nămol negru din Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1970. La groapa cu nămol negru

Dacă beneficiile apei geotermale din Băile Felix şi 1 Mai se cunosc de multă vreme, conform unor istorici chiar din secolul XIII, avantajele apei din subsolul cartierului Ioşia de azi au devenit celebre mult mai târziu.

Mulţi orădeni îşi amintesc cum în anii '60-'70, pe malul stâng al Crişului Repede, în apropiere de Podul Densuşianu, mergeau la scaldă în zona pe care o cunoşteau drept groapa cu nămol negru.

Într-o groapă săpată acolo de cine ştie cine, orădenii se bălăceau în apa geotermală, atraşi de proprietăţile vindecătoare ale acesteia, îndeosebi în boli reumatice. Cum în zonă au apărut mai multe gropi, scalda a devenit o activitate cotidiană a orădenilor, îndeosebi a celor trecuţi de prima tinereţe.

O fotografie făcută acolo cam prin 1978 şi postată pe pagina de Facebook "Oradea cu mai multe feţe" a fost un prilej de nostalgie pentru cei care s-au scăldat în groapa noroioasă a Ioşiei şi care povestesc că plăcerea lor era stricată doar de căruţaşii care veneau şi îşi spălau caii în aceeaşi apă. "Atunci, toţi oamenii plecau de acolo", spune un orădean.

Poza arată cum în jurul gropilor cu apă caldă macarale uriaşe clădeau blocurile cartierului Ioşia.

03_strand_bihoreanul.jpg2014. Proiecte fără perspectivă

Locul gropilor cu nămol a fost luat la începutul anilor '80 de Ştrandul Ioşia. Informaţii exacte despre construcţia lui nu se cunosc la actuala Administraţie a Domeniului Public, însă cert este că starea actuală a ştrandului este cea originală. "Până acum s-au făcut doar reparaţii, nu modificări capitale. Ştrandul a fost construit în modul în care îl vedem şi azi, cu opt bazine", spune administratorul Eugen Onciu.

Acum, la Ştrandul Ioşia adulţii se pot bălăci în patru bazine, unde temperatura apei este între 22 şi 32 de grade, iar copiii într-unul în care apa atinge între 31 şi 33 de grade. Pentru că apa geotermală e vindecătoare, dar şi pentru că au intrarea gratuită, clienţi fideli ai ştrandului sunt pensionarii.

Pentru a folosi potenţialul de aici, municipalitatea a pregătit, în 2011, un proiect de transformare a ştrandului în Complexul Geo Sana Dome, un centru medical şi wellness.

Pe lângă modernizarea bazinelor, proiectul prevedea şi construcţia unei clinici medicale în care pacienţii să fie trataţi prin balneofizioterapie, termoterapie, kinetoterapie, electroterapie şi vacuum. Din lipsă de finanţare, planurile au rămas deocamdată doar pe hârtie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mult prea mult pe hartie
multe proiecte au ramas in Oradea pe hartie de la Piata Unirii, Ferdinad, Aqua Park, parcare Independetei etc etc ... mult prea multe
Postat 14 Aprilie 2014, 17:26 de Johny B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON