URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2014, 14:48

Oradea ieri, Oradea azi: În 1926, se plănuia o linie de tramvai între oraş şi Băile Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1926. "Să nu fie numai vorbărie!"

De cel puţin nouă decenii, orădenii îşi doresc să ajungă cât mai uşor şi mai rapid în băile termale vecine, celebre pentru apa termală vindecătoare. În numărul din 28 februarie 1926, ziarul Tribuna lansa o întrebare pentru conducătorii oraşului: "Anul ăsta se va construi linia de tramvai electric la Băile Felix?".

Întrebarea avea şi un context, căci, după cum arată articolul, "Societatea Tramvaelor Oradea" decisese să înceapă din acea primăvară construirea liniei de tramvai care să lege oraşul de staţiune. Articolul nu prezintă mai multe detalii despre investiţie, dar anunţă că, ţinând cont de acest plan, Consiliul Primăriei a decis să aloce societăţii, expres pentru această lucrare, suma de 500.000 lei.

"Dacă linia se va construi de fapt şi Băile Felix vor fi mai accesibile pentru publicul acestui oraş, atunci suma asta nu e deloc prea mare, ba ar mai trebui sporită dacă bugetul Primăriei permite", încurajau iniţiativa jurnaliştii vremii. "Numai să nu fie şi de data asta numai vorbărie şi să nu se realizeze nimic", mai spuneau ei.

După cum istoria a dovedit, a rămas la nivel de vorbărie...

03-biciclete_bihoreanul.jpg2014. Legate prin pistă

Spre deosebire de predecesorii de acum 90 de ani, edilii de azi au un plan şi mai măreţ: nu-şi doresc doar conectarea Oradiei de staţiune, ci chiar... unirea celor două localităţi.

Primăria Oradea şi comuna Sânmartin plănuiesc o fuziune, care se şi poate petrece dacă la referendumurile locale programate anul viitor cetăţenii îşi vor da acordul. Dacă nu, Oradea şi Băile Felix vor rămâne totuşi legate printr-o pistă de biciclete.

În prezent, Primăria Oradea construieşte o pistă între oraş şi localitatea maghiară Berettyóújfalu, care pe teritoriul administrativ al Oradiei are traseul de la Şoseaua Borşului, pe malul Crişului, zona Oneştilor, Calea Aradului şi pe malul Peţei, până la şoseaua de centură. Cum pista se va termina lângă magazinul Praktiker, la limita dintre Oradea şi Sânmartin, municipalitatea caută resursele necesare pentru a o prelungi până în comuna vecină, astfel încât orădenii şi turiştii să se poată deplasa între cele două localităţi cu biciclete.

În prezent, cele două localităţi sunt conectate prin autobuzele OTL, care din 1 ianuarie 2014 a introdus curse şi în comuna Sânmartin, iniţiativă bine primită de sătenii ce navetează zilnic spre şi dinspre oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@Romani discriminati in propria tara!
Asta e nimic in comparatie cu ce i-ar fi asteptat pe romani daca separatismului unguresc si slugilor lor locale le-ar fi tinut figura. FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES, plus faptele relatate in presa locala din Transilvania (inclusiv in cea din Oradea), sunt elocvente in aceasta directie. Intr-o alta ordine de idei, cu privire la banii, proprietatile si resursele Transilvaniei (Ardealului), tastati pe Google: FORUMUL TRANSILVANIA FURATA, sa vedeti cine si cum vrea sa puna mana pe ele.
Postat 07 Octombrie 2014, 18:15 de com
@vasi
nu, nu udemeristule. ciuzii e cel care se baga la oala gatita de altii.
Postat 07 Octombrie 2014, 17:22 de @propaganda OTL
propaganda OTL
Cum adica de la 1 ianuarie 2014 OTL a introdus curse sper Sanmartin??? Amintiti-va bine: in urma cu cativa ani OTL-ul renunta la acursele spre Felix ca fiind nerentabile, curse readuse si mentinute de firme private. Acum ca totul mergea bine, primarul s-a si facut stapan (deja se crede primar peste Sansmartin) si a alungat firmele respective, oferind monopol pe aceste trasee catre OTL. Rusine!
Postat 07 Octombrie 2014, 10:59 de vasi
@citizen x
Da nene. Esti un luzar nostalgic. Toate orasele resedinta de judet, din jur ne-au luat-o inainte. Chiar si Satu Mare e inaintea noastra. Nici nu e de mirare, cu astfel de indivizi nostalgici dar cu drept de vot. Asta e. Asta esti, asa mergi si la vot.
Postat 07 Octombrie 2014, 09:08 de Zoli anti udmr
Pt ungurul nostalgic
N-ai decat sa plangi pana o sa faci balta in jurul tau. Oradea s-a dezvoltat si civilizat dupa ce a fost alungat ocupantul ungur. Abia dupa aceea s-au asfaltat drumurile, s-au construit case, blocuri, spitale, scoli, etc. Locul noroaielor si sandramalelor a fost luat de catre noile constructii. Bineinteles, tot dupa alungarea ocupantului ungur s-a pus cap si discriminarilor si abuzurilor de tot felul facute de ocupatia ungureasca, cu ajutor austriac, impotriva romanilor majoritari aflati pe propriile teritorii !!!
Postat 07 Octombrie 2014, 08:45 de Book
gozbore
Vorbim despre mentalitatea de hortist. Despre asta vorbim.
Postat 07 Octombrie 2014, 08:19 de pt citizen x sau y,z
Mentalitate de hortisti
Pana sa construiasca linia respectiva, unguri care au ocupat Ardealul, s-au dedat la ororile pe care le stim cu totii. Masacrele pe care le-au savarsit impotiva romanilor si a evreilor.
Postat 07 Octombrie 2014, 08:15 de Oradea ieri
era vorba de Oradea iri si azi!
:) Faza simpatica e ca era un articol despre Oradea de ieri si de azi si noi, ca niste romani neaosi, ajungem la discutii despre contorul de apa calda.... Imi amintesc ca si in anii '80 s-a pus problema prelungirii liniilor de tramvai.... Vreo 2 ani au stat insirate sinele pe marginea drumului si stivuite placi mari turnate in care sa se monteze apoi sinele (nu traverse ci placi de ciment cum erau pe Independentei, de exemplu)... Mi se pare totusi trist sa nu ne uitam la istoria orasului nostru, sa nu fim nostalgici! Cred ca cei lipsiti de nostalgie, de romantism, de dragoste sunt niste oameni reci, cu sentimente egoiste si cu o falsa fericire generata de indestulare si cam atat! Imi cer scuze daca am jignit pe cineva! Nu zic ca Oradea e orasul suprem, dar cred ca totusi merita sa-l iubim! Aici se mai intampla totusi ceva comparativ cu foarte multe alte zone ale tarii noastre! Aici mai vezi ceva frumos, mai intalnesti oameni destepti, mai ai unde te plimba.... Nu-s multe orase ca si al nostru, in Romania! Stiu ca suna a mesaj de 'luzar', dar haideti sa ne admiram aspectele frumoase ale urbei si sa contribuim, macar prin atitudine si dragoste la ridicarea orasului nostru!
Postat 06 Octombrie 2014, 22:24 de Citizen X
Troleul e mai ieftin si mai rezonabil
Linie de tramvai nu va face Bolojan cate zile o sa aiba el, pentru ca nu e in stare sa finalizeze cum trebuie nici macar o licitatie de lucrari. Bolovanul, in 2008, facea pe desteptul ca nu ne trebuie la Oradea tramvaie Siemens, iar acum isi da seama ca numai cu ele ar putea merge acasa la Sanmartin, pana la statia din spatele conacului sau de edil.
Postat 05 Octombrie 2014, 20:39 de Talk
Edilii de azi au un plan deja "planificat" in urma cu 10 ani !!!
Edilii de maine vor avansa la un plan mai elaborat decat cel de azi, iar cei de poimaine si mai destept ca cel de maine ... pana o sa treaca 20 de ani si tot cum e acum o sa fie !!!
Postat 05 Octombrie 2014, 20:36 de WinDos
1911
Inca din 1911 exista proiectul extinderii liniei catre Baile Felix !!! In 1926 s-a preluat doar ideea !!!
Postat 05 Octombrie 2014, 18:31 de Felix
Mersul pe bicicleta rezolva si problemele de sanatate,nu-i asa dle Primar?
Cei care fac parte din SISTEMUL Mafiot,nu vor fi verificati!(procurori, politisti, magistrati......)Prin trafic de influenta,nici cei din anturajul lor.Cunosc cazuri de interventii la contorul de incalzire a multora care relationeza cu procurori,politisi..........degeaba ii reclami.Acolo e MAREA FURACIUNE, mafiotilor ce sunteti.Vorba zicalei "prinde orbul,scoatei ochiul!" ....In rest -hai sa ne facem ca lucram cinstit!
Postat 05 Octombrie 2014, 16:54 de Adrian Platona
Mersul pe bicicleta rezolva si problemele de sanatate,nu-i asa dle Primar?
Pana una alta,ar fi bine sa fiti mai preocupati cu bransarea Spitalului Judetean Clinic de Urgenta din Oradea la reteaua de canalizare a orasului, daca tot se invoca preocuparea edililor pentru binele oradenilor si a sanatatii acestora.
Postat 05 Octombrie 2014, 16:53 de Adrian Platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON