URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2012, 16:18

Oradea ieri, Oradea azi: În 1908, în clădirea Bazarului a funcţionat primul cinematograf orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1908. Bazarul cu cinema

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madach Imre cât şi spre Republicii, a fost construită în 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Imobilul a înfrumuseţat zona unde anterior erau doar clădiri mici şi insalubre, în care funcţionau standuri pentru negoţul unor produse ieftine de tip bazar.

Cunoscutul arhitect a proiectat clădirea în stilul eclectic, imobilul fiind ridicat în prelungirea frontului stradal şi folosită ca o interfaţă între Calea Regală (Republicii) şi clădirea Teatrului din Piaţa Bemer (Piaţa Ferdinand de astăzi).

Specialiştii spun că, deşi a fost ridicată rapid, Rimanoczy a ales ornamente deosebite, care au dat clădirii eleganţă. La începutul secolului XX, în această clădire a funcţionat primul cinematograf, Teatrul Edison, care avea fotolii în stil amfiteatru şi bufet englezesc. Un secol mai târziu, pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit drept loc pentru vânzarea de reviste şi cărţi în regim de anticariat.

03 irish.jpg2012. Din nou bazar

De câteva decenii, clădirea şi-a pierdut mare parte din farmecul iniţial, Bazarul ajungând să adăpostească mai multe magazine şi localuri care, cu reclamele lor colorate, dau un aspect haotic imobilului.

La etaj, Bazarul din strada Madach Imre e locuit de mai mulţi proprietari, iar la parter a funcţionat, din 1954 până la începutul lui 2012, agenţia CFR, mutată însă pe strada Roman Ciorogariu. Una dintre problemele majore ale construcţiei este pasajul de legătură, care ani de-a rândul a fost închis prin copertine de ambele părţi, iar acum - deşi a fost redeschis - este neamenajat şi transformat fără voie în "porumbar", cu urmările aferente.

Recent, o parte a clădirii, unde funcţionează localul Irish deţinut de Radu Pentie, a intrat din nou în atenţia orădenilor. Şi asta pentru că, după numeroase procese, amânări şi păsuiri, Administraţia Imobiliară Oradea a demolat terasa din lemn construită ilegal pe spaţiul public.

După o zi, proprietarul şi-a făcut, tot fără autorizaţie, o altă terasă, de data aceasta sezonieră, dar în cele din urmă a demontat-o şi a făcut demersuri la Primărie pentru a amplasa legal o alta pe strada Republicii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON