URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2014, 17:21

Oradea ieri, Oradea azi: Episcopul romano-catolic care a construit, în 1762, Palatul Baroc a fost felicitat de Maria Tereza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1762. Un palat la marginea urbei

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Oradea era limitată la nord de pârâul Paris şi de o palisadă, adică un element de fortificaţie din lemn, însă episcopul romano-catolic Forgács Pál decide să construiască dincolo de aceasta o catedrală şi un palat menit să fie sediu episcopal. Locul ales a fost pe o fâşie de pământ înaltă, aflată la o oarecare distanţă de târg. Cunoscut azi ca Palatul Baroc, unul dintre cele mai importante edificii în acest stil din România, edificiului i s-a pus piatra de temelie la data de 23 mai 1762, când în fruntea eparhiei era episcopul Patachich Adám.

Proiectul impozantei clădiri a aparţinut arhitectului austriac Franz Anton Hillebrandt, iar şantierul a fost condus de inginerul Johann Michael Neuman. Construcţia cu 100 camere şi 282 ferestre a fost terminată în 1777. În semn de preţuire pentru strădanie, împărăteasa Maria Tereza i-a trimis episcopului orădean patru tablouri din colecţia imperială, care urmau să împodobească pereţii viitorului palat. Acestea se găsesc şi astăzi în clădire, în Sala Franceză, fără însă a li se cunoaşte autorul.

03-sala.jpg2014. Preoţi, greci, muzeografi...

În 1945, înalţii funcţionari ai Episcopiei au avut la dispoziţie 4 ore să părăsească Palatul, fără a avea dreptul de a scoate nimic. Apoi clădirea a fost folosită ca azil pentru revoluţionarii comunişti greci refugiaţi în România. Aproximativ 1.000 de persoane au stat în palat, cu capre şi măgari, reuşind să-l deterioreze în câţiva ani. I-au ajutat şi liderii comunişti, care au decis acoperirea cu var a frescelor din Sala de Onoare (foto), dar din fericire acestea au putut fi restaurate.

În 1963, episcopul a fost constrâns să semneze un act prin care ceda edificiul spre folosinţă oraşului, iar la 17 ianuarie 1971 s-a mutat aici Muzeul Ţării Crişurilor, care până atunci funcţionase în actualul Palat al Copiilor.

Siguri că imobilul nu va putea fi niciodată revendicat, comuniştii nici nu au schimbat proprietarul în cartea funciară. În 1990, Biserica a revendicat clădirea, iar în 1996 a iniţiat şi un proces. În 2006, o sentinţă definitivă stabilea că Palatul Baroc e proprietatea Episcopiei Romano Catolice, care şi-a şi mutat sediul aici, aşa că Muzeul a trebuit să se mulţumească, în schimbul plăţii unei chirii, cu mai puţine încăperi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Invalizi si orfani
Toate cele scrise in paragraful 3 sunt minciuni. 1) Nici un grec din cei care locuiau la Palatul Baroc nu avea capre si magari,ci numai 3 familii care locuiau la baracile din lemn (acolo unde mai tarziu erau terenurile de tenis), 2) Cat timp traiau acolo,nimic nu a fost deteriorat.Din contra,in fiecare vara,cu munca voluntara,se curata fiecare colt in incinta palatului si la fatada, 3) Toate frescele din Sala de Onoare au fost predate intacte si niciodata nu s-au acoperit cu var,asa cum sustin unii, 4) Curatania care domina peste tot,era exemplara atat la palat cat si la baraci.5) Dupa ce s-au mutat grecii ,in iulie 1962,la Palat au fost cazati muncitori din Maramures,care venisera sa lucreze la construirea combinatului ''Alumina".predomina un haos si atunci s-a deteriorat cladirea. 6) Marele jaf a avut loc putin timp inainte de a se preda Muzeul Tarii Crisurilor Episcopiei Romano Catolice. 7) Este rusine sa fie acuzat cineva care nu este prezent ca sa se apere, 8) Colonia greaca a fost predata autoritatilor intr-o stare foarte buna si ave m copie legalizata a raportului de predare.Nici cel mai mic gunoi nu au lasat in urma lor grecii. 9) Dupa iulie1962 pentru cativa ani Palatul Baroc era si Centru de recrutare,daca asta va spune ceva. Ilie,daca ai posibiitatea,transmite-le celor de la "Bihoreanul'' tot ceea ce ti-am scris. Inca suntem in viata destui martori ca sa-i confruntam pe falsificatori.Grecul poate sa se autodistruga,dar niciodata nu distruge acolo unde este ospitalizat.este o caracteristica a Elenilor.
Postat 09 Octombrie 2014, 18:07 de Ilias Kalokerinos
szabadsag
Nu cunoasteti istorie... Mamaligari ce sunteti!!! Fara Trianon sunteti pe nicaieri... Daci prosti!!! * voastra si Decebal!!!
Postat 26 August 2014, 01:37 de szabadsag
Traiască TRIANON-UL ! Consecinţele Tratatului de la Trianon pentru români şi unguri.
Represiunea neobosită asupra etnicilor non-unguri i-a făcut pe cei de la budapesta să piardă în mod constant suportul internaţional în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte de Primul Război Mondial. (R. W. Seton Watson, Racial Problems in Hungary, „Probleme rasiale în ungaria” 1908). Situaţia etnicilor români din Transilvania în ajunul războiului a fost sumbră. Autorităţile maghiare au răspuns cerinţelor românilor de a fi eliberaţi de acest tratament cu o represiunea politică, economică şi religioasă mai puternică, cu o asimilare şi mai brutală şi printr-o colonizare maghiară şi mai extinsă asupra fostelor regiuni româneşti. (Keith Hitchens, Rumania 1866-1947, 1994). Autorităţile vieneze au prevăzut în mod corect că refuzul intransigent al ungurilor de a le acorda drepturi fundamentale românilor va aduce sfârşitul monarhiei. Momentul Trianon a fost interpretat în unanimitate de istoricii unguri ca o nedreptate extraordinară şi o rană dureroasă. De fapt, Tratatul de la Trianon a redresat una dintre cele mai longevive nedreptăţi din Europa. Pentru prima dată în câteva sute de ani majoritatea populaţiei din Transilvania şi-a primit cu adevărat drepturile politice şi civile, a fost eliberatnavalitorilor din pusta de discriminarea economică sistematică, i s-a permis libertatea religioasă şi nu a mai fost supusă extremismului năvălitorilor din pustă. Dar Tratatul de la Trainon nu a inversat pur şi simplu rolurile dintre discrimnat şi discriminator.Minoritate maghiarofonă ,fostă privilegiata, nu a fost privată de drepturile politice.Minoritate maghiarofonă nu a suferit restricţii punitive aplicate practicilor religioase. nu a fost supusă unei politici economice discriminatorie. (David Mitrany, Pământul şi ţăranii în România: Războiul şi Reforma agrară (1917-1921), 1930).
Postat 11 August 2014, 19:17 de SafeGuard
Pt toti ungurii separatişti, iredentişti, revizionişti :
Iredentismul, revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul (Transilvania).
Postat 11 August 2014, 18:30 de Info
*
Ce morminte, bah dejectie ? Uite aici situatia demografica a Transilvaniei: An Total Români unguri si germani 1864.Total populatie = 4.224.436 români 59,0%, unguri 24,9%, germani 11,9%. 1880 Total = 4.032.851 români 57,0%, unguri 25,9%, germani. 12,5% 1919 Total = 5.259.918 români 57,1%, unguri 26,5%, germani 9,8%. 2011 Total = 6.789.250 români 70,6%, unguri 17,9%, germani 0,4%. Asta sta treaba, escrocule ! Fir-ai al dracului de **** impreuna cu toti cei asemeni tie !
Postat 11 August 2014, 18:00 de GOZBOREEEEEE
atentie moderatori
Stimati moderatori ai acestui site, ar trebui sa moderati corespunzator aceasta rubrica de comentarii astfel incat toate injuriile si comentariile off-topic sa nu mai fie permise. Ca si cititor al acestei rubrici, ma intereseaza comentariile decente vizavi de un subiect sau altul. In schimb aici se prolifereaza doar injuraturile si exaltarile emotionale ale unor indivizi care nu au nimic de spus de facto despre subiectul care in opinia lor il comenteaza. Sper ca cineva din redactie sa aiba decenta de a ne scuti pe viitor de asemenea discutii cu limbaj trivial si sa isi reaminteasca faptul ca nu toti suntem la acest nivel grotesc de discutii care nu isi au locul aici. Va multumesc anticipat si sper ca si alti oameni de calitate ai cetatii noastre sa se bucure pe viitor de discutii de calitate nu de mizerii. O zi buna
Postat 11 August 2014, 10:47 de oradean
dorel
Sint un alt moldovean adus pe meleagurile asta, sint imputit si nebun la cap. Acuma ma duc sa dau la capra ca asa se face la noi in Moldova.
Postat 11 August 2014, 07:04 de dorel
mr
100% ma bucur ca hunii au devenit crestini , ca austriecii v-au regulat femeile dandu-va alta culoare , ma bucur ca v-ati schimbat religia si ati devenit catolici si in numele catolicismului ipocrit ati asuprit popoare ca serbi , croati , slovaci , ucrainieni si romani ! curva de maria therezia v-a felicitat pentru salbaticia voastra cotropitoare , pentru amestecarea popoarelor si pentru slabirea lor spre binele imperiului ! , mt va multzumit pentru sclugarnicie , pentru ca ati crescut gaini si gaste pentru ei , ca ati mentinut septelul si masa lor a fost bogata ! maria theresa v-a multumit pentru uciderea in masa a populatiei tziganesti majoritare covarsitoare in pusta ! dobitocu-le
Postat 10 August 2014, 22:50 de dorel
Jancsi
Eljen Horthy! Sa traiasca Horthy care a alungat pe contropitori din Oradea! Eljen Horthy!
Postat 10 August 2014, 22:18 de Jancsi
100%
CENZURAT
Postat 10 August 2014, 22:13 de 100%
Valahu Contropitor
Pentru toti gunoi care pretind ca Ardealul=Romania sinteti niste contropitori. La cimitir! Nu aveti nci un mormint din anii 1600, 1700 si 1800. Niste mincinosi ce sinteti cu istoria scrisa de Elena Nebuna Ceausescu, limba voastar moderna a venit din Ungaria - Scoala Ardeleneasca, ca si acum scriati ca rusii si bulgarii. Sinteti originari tigani din India, nu aveti cultura, nu aveti nimic decit istoria mincionoasa si in secilul 21 construiti trecutul pentru ca nu aveti unu cu distrugerea instoriei altora. Rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 10 August 2014, 22:03 de Valahu Contropitor
@Obs
Bai, gozbore, iar esti beat ?!? Te supara ca lumea cunoaste adevarul.
Postat 10 August 2014, 18:23 de @Obs
:)))) Domnilor, amuzant!
Este amuzant cand zici ca au venit austriecii sa fure pamanturile romanesti. Inseamna ca in zilele noastre concetatenii nostri mai inchisi la culoare sunt acolo pentru a revansa sfanta :)))) Haideti amu, concetatenii mei, nationalisti cu burta plina de shaorma, doar toti suntem istorici si de aia traim asa de bineee.
Postat 10 August 2014, 12:56 de Obs
@Prostule [09.08.2014, 19:43]
buda si pesta porcina peste iredentismul hunguresc, TEMBELULE ! hehehehehe..... hortist imputzit !
Postat 10 August 2014, 07:26 de 100%
@prostul
bai nemernice, dupa ce nu au mai avut de unde sa fure, fiind alungati din Romania si celelate tari din jur in care au intrat cu japca, ungurii si austriecii si-au dat in cap unii altora. ca de obicei, ungurii sunt cei care au luat-o pe cocoasa ! austriecii lund partea de vest a ungariei. ungaria, a ramas astfel cu un ciot de tara ! AAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHA...............bah, ****, sunteti prostii Europei ! LOSERILOR ! AAAAAAAAAAHAHAHHAHAHA......
Postat 10 August 2014, 07:21 de 1848, 1918, 1945
"Retocedari"
Dupa ce semnezi un act, vii si spui ca ai fost constrans ? Tot asa poate zice oricine, dupa ce semneaza un act de donatie, vanzare, cumparare, etc. Constrans, de ce, ca ce chestie ? Cladirea trebuie adusa inapoi in posesia orasului. Despre astfel de "retrocedari" am tot citit prin presa.
Postat 10 August 2014, 04:25 de @pirciogu ghirila
Bai gunoiule
Ce morminte, bah dejectie ? Uite aici situatia demografica a Transilvaniei: An Total Români unguri si germani 1864.Total populatie = 4.224.436 români 59,0%, unguri 24,9%, germani 11,9%. 1880 Total = 4.032.851 români 57,0%, unguri 25,9%, germani. 12,5% 1919 Total = 5.259.918 români 57,1%, unguri 26,5%, germani 9,8%. 2011 Total = 6.789.250 români 70,6%, unguri 17,9%, germani 0,4%. Asta sta treaba, escrocule !
Postat 10 August 2014, 04:05 de Transilvania=Romania
Prostule
@1848,1918,1945 Da ai fost majoritar la Moldova si in Albania. Hai sa mergem la cimitir sa vedem trecutul vostru imbecilule!
Postat 09 August 2014, 19:43 de @1848,1918,1945
Au furat pe rupte !
A fost simplu din punctul lor de vedere. Austro-ungurii, i-au jefuit si exploatat, cu ajutorul armatei invadatoa, pe romanii majoritari, aflati pe propriile teritorii. Aceasi schema au aplicat-o navalitorii si in tarile vecine, in care deasemenea, au intrat cu japca ! Sfarsitul a fost insa unul foarte tragic pt barbarii navalitori, lacomi pe bunurile si avuturile altora !
Postat 09 August 2014, 18:35 de 1848, 1918, 1945
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON