URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2016, 17:47

Oradea ieri, Oradea azi: De ce sărbătorim Ziua Oraşului pe 12 octombrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1918. O declaraţie istorică

Data de 12 octombrie are o semnificaţie aparte pentru Oradea şi judeţul Bihor. În primul rând pentru că aici s-a făcut un pas important către realizarea Marii Uniri. În acea zi a anului 1918, avocatul orădean Aurel Lazăr (foto) convoca şedinţa comitetului executiv al Partidului Naţional Român, la care au participat membri marcanţi ai politicii româneşti din Transilvania.

În cadrul şedinţei, ţinută în mare secret în casa lui Lazăr din centrul oraşului, a fost semnată Declaraţia de autodeterminare (independenţă) a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. Cunoscut ca Declaraţia de la Oradea, documentul a fost citit câteva zile mai târziu în faţa Parlamentului de la Budapesta, a fost tradus în mai multe limbi şi distribuit în presă.

Acest document a fost, practic, actul de naştere al Unirii Ardealului cu România. Contextul general nu era favorabil Austro-Ungariei, care pierduse războiul şi se vedea în faţa dezintegrării. Acest pas a fost urmat de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde Declaraţia a fost citită şi adoptată de miile de participanţi. Totuşi, trecerea Oradiei între graniţele României Mari s-a făcut cu sacrificii mari, oraşul cunoscând regimul bolşevic şi războiul de cucerire în primăvara lui 1919.

2016. Ziua Oradiei

Cea de-a doua semnificaţie a zilei de 12 octombrie se ancorează în evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada 30 august 1940 - octombrie 1944, Oradea şi nordul Transilvaniei au făcut parte din Ungaria regimului extremist a lui Miklós Horthy. În toamna lui 1944, campania de recucerire a Ardealului ajungea în Munţii Apuseni, iar Oradea a fost eliberată de Armata Română şi de cea sovietică pe data de 12 octombrie, oraşul suferind câteva pagube odată cu retragerea horthyştilor şi a naziştilor.

Data de 12 octombrie a devenit oficial Ziua Oradiei în anul 1992. De atunci, această zi este celebrată anual prin manifestări culturale, conferinţe, depuneri de coroane la statuia şi casa memorială a lui Aurel Lazăr şi la Monumentul Ostaşului Necunoscut.

Numele lui Aurel Lazăr este menţinut în memoria colectivă, în anul 2006 fiind amplasată pe strada Republicii, aproape de casa în care avocatul a lucrat, o statuie din bronz ce-l reprezintă. În prezent, în oraş funcţionează un liceu ce-i poartă numele, iar personalitatea sa a făcut obiectul câtorva studii ale istoricilor locali. În mai mică măsură este, însă, păstrată memoria soldaţilor români ce s-au sacrificat pentru recuperarea acestui pământ, simbolul lor fiind doar statuia din Parcul 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si 20 aprilie 1919?!
Vecinatatea cu ungurii ne-a dat destule evenimente. Din pacate! Nu contest importanta datelor de 12 octombrie 1918 si 12 octombrie 1944, dar cel putin la fel de importanta mi se pare data de 20 aprilie 1919. In primavara lui 1919 Oradea era sub ocupatia bandelor comunistilor lui Kun Bela. Citez din lucrarea lui Cristian Culiciu ,,În dimineaţa de Paşti, 20 aprilie, patrula de roşiori condusă de lt. Teodorescu intra în oraş. A fost întâmpinată, printre alţii, de dr. Coriolan Pop şi de numeroşi cetăţeni care strigau Trăiască armata română ! Patrula a parcurs traseul Calea Clujului-Piaţa Mică (Unirii)-Piaţa Teatrului-Gară. Gen. Traian Moşoiu, Nicolae Şerban şi Teodor Mihali au fost întâmpinaţi la uzina de apă de primarul Rimler Karoly. Oficialul a rostit un discurs în care a salutat venirea lui Moşoiu şi a armatei române, după care întreaga suită se îndreptă spre Primărie. Acolo, Moşoiu, alături de generalii şi ofiţerii săi superiori, a preluat conducerea oraşului, după care ceti proclamaţia de unire pe vecie cu patria mumă a acestui ţinut:Cu ziua de astăzi regele Ferdinand al României a pus stăpânire asupra acestui oraş şi a judeţului Bihor. De azi încolo D-voastre sunteţi cetăţeni ai României Mari."
Postat 09 Octombrie 2016, 19:57 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON