URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2015, 16:40

Oradea ieri, Oradea azi: De ce era descris oraşul, în 1932, ca un "Pompei românesc"

1932. Oradea, un Pompei românesc

În februarie 1932, în publicaţia bucureşteană „Realitatea ilustrată”, ziaristul Sandu Vornea a relatat o vizită făcută la Oradea, într-un amplu reportaj intitulat „La marginile ţării aveţi ceva de declarat?”. Vornea descrie în detaliu pustietatea de pe străzile Oradiei, „un oraş ce moare”, spre care „pleci după multe pregătiri şi ezitări, cum ai pleca în colonii”.

„Criză, fireşte, criză neagră, dar mai e ceva. Oradea decade ca toate acele oraşe de la graniţă, înfloritoare odinioară, fiindcă erau în centrul ţării, dar care acum au rămas centre... periferice”.

Ziaristul notează că „în superbele cafenele cu aspect vienez, doi-trei clienţi moţăe solitari”, „draperiile roşii s-au decolorat, orchestrele au amuţit”, iar vemurile în care trebuia să strigi de mai multe ori după un chelner au apus demult, căci acum aceştia depăşeau numeric clienţii. În centrul oraşului, aceeaşi atmosferă: magazine fără muşterii şi comercianţi care căutau tot felul de trucuri pentru a-şi vinde mărfurile.

Un exemplu notat este cel al unui banal atelier de reparat încălţăminte, dar care avea o reclamă de „Clinică de ghete”. Ziaristul ironizează fin situaţia, spunând că se aşteaptă să vadă la Oradea chiar şi un „institut de chirurgie pingelească”.

1932. Marele exod la cumpărături

O parte însemnată a reportajului este relatarea vizitei în vama Episcopia Bihor, locul unde începea ceea ce Vornea numeşte „exodul spre Budapesta”. Asta pentru că ungurii făceau propagandă în Oradea ca cetăţenii să viziteze capitala ţării vecine, oferind călătorii la preţuri de nimic, doar ca să-i facă pe orădeni să-şi cheltuie banii acolo.

În vama Episcopia puteai găsi uneori grupuri mari de români care luau trenul de Budapesta, pentru a-şi cumpăra haine şi încălţăminte de acolo. Pentru asta oamenii strângeau bani chiar şi un an întreg, mai scrie Vornea, care le deconspira şi tehnica prin care fentau taxele vamale pe marfa cumpărată: bihorenii mergeau la Budapesta răpciugos îmbrăcaţi, iar la întoarcere purtau hainele noi. Pe cele vechi le aveau ca bagaj, dar nimeni nu punea taxă pe zdrenţe

În finalul articolului, Vornea prezintă însă o vamă pustie şi fără încălzire, ca pe o rea prevestire: „Trăim parcă o scenă de suprem final: se spune că lumea va pieri prin îngheţarea pământului. Poate că această vastă nemişcare prin îngheţ general a început din sala de revizie de la vama Episcopia”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
WOOOW "ce vremuri" !
Economiile pe tot anul ca sa-ti cumperi un rand de haine noi! Nah, aia "viata" la "Oradea Mare"
Postat 19 Mai 2015, 17:58 de Control_Room
Vreme trece,vreme vine,
Daca naratorul s-ar fi intors la Bucuresti pe ruta 76 Oradea- Deva,cred ca putea face o incheiere de-a dreptul hiperbolica.
Postat 18 Mai 2015, 18:29 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON