URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2016, 09:44

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea în comunism ziua de 23 august

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1950. Întreceri patriotice şi manifestări populare

Pe 23 august 1944, România a ieşit din războiul hitlerist şi s-a aliat americanilor şi sovieticilor. Şase ani mai târziu, acest moment semnificativ pentru începutul procesului de colonizare a României a devenit Zi Naţională. 23 August a fost sărbătorit în toată ţara după un anumit tipar.

În Oradea lui 1950, conform datelor aflate în Arhive, 23.200 de muncitori erau angrenaţi în întrecerea socialistă, în scopul îndeplinirii planului de stat pe luna august până la acea dată. Nu peste tot s-a putut atinge această ţintă, în multe unităţi producţia ajungând doar la 70-75% din plan.

La unele întreprinderi aveau loc aşa-zisele "schimburi de onoare", iar unii muncitori şi-ar fi depăşit norma chiar şi de patru ori. În toate fabricile şi instituţiile, între 15 şi 23 august erau organizate adunări festive, de prezentare a semnificaţiei (evident, trunchiate)  momentului şi de preamărire a conducătorilor politici.

Conform documentelor, la aceste adunări ar fi participat circa 18.000 de persoane. Tot în unităţile economice exista obiceiul organizării de întreceri între gazetele de perete, câştigătoare fiind fabricile Victoria şi Bihoreana Plastică.

2016. O zi ca oricare alta

În dimineaţa de 23 august 1950, la monumentele sovietice din oraş au fost organizate ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori. Tradiţionalul miting a fost ţinut în Piaţa Mareşal Malinovski (astăzi Piaţa Unirii), cu participarea oficialităţilor locale, a soldaţilor cantonaţi la unitatea militară din oraş şi a 35-40.000 de muncitori.

Acestora din urmă li se distribuiseră, din depozitele întreprinderilor, lozinci, drapele şi tablouri, majoritatea întruchipându-i pe Marx, Engels, Lenin şi Stalin. După desfăşurarea manifestaţiei, cei ce nu lucrau participau la "masa tovărăşească" şi la întrecerile sportive desfăşurate în Parcul Muncitoresc (astăzi I.C. Brătianu), respectiv pe Stadionul Tineretului.

Totuşi, autorităţile locale se arătaseră nemulţumite de "slaba agitaţie" din timpul mitingului ori de folosirea prea multor drapele roşii. Analog s-au desfăşurat manifestările de Ziua Naţională până în anul 1989, în aceleaşi locaţii, în ultimul an al regimului parada mutându-se în Centrul Civic.

După căderea comunismului, semnificaţia zilei s-a diluat, nemafiind susţinută politic, iar ziua naţională a fost mutată pe 1 Decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON