URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2013, 14:42

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a transformat Institutul Pedagogic în Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1963. Şcoala de profesori

După ce în 1934 Academia de Drept din Oradea a fost desfiinţată, nucleul universitar fiind transferat la Cluj Napoca, urbea de pe Criş a fost lipsită de şcoli superioare vreme de trei decenii. Pe 15 septembrie 1963, însă, printr-un ordin al ministrului învăţământului, la Oradea se înfiinţează Institutul Pedagogic de 3 ani, care a funcţionat în fosta Şcoală de Jandarmerie, actualul campus universitar.

În primul an, Institutul avea două facultăţi pentru pregătirea viitoriilor dascăli, de Filologie şi de Matematică-Fizică, din 1964 acestora adăugându-se Facultatea de Educaţie Fizică, iar din 1969 secţia de Fizică-Chimie.

Primul rector al Institutului a fost Iosif Pervain, istoric venit la Oradea de la Universitatea din Cluj. În primii ani de funcţionare, Institutul a fost sprijinit de doi bihoreni ce deţineau funcţii la Bucureşti: Petre Blajovici, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, şi Mircea Maliţa, ministru al Învăţământului.

În 1972, se înfiinţează şi o secţie de Subingineri, sub patronajul Institutului Politehnic din Cluj Napoca, secţie care în final va "omorî" o parte din instituţie, deoarece în 1976 celelalte facultăţi sunt lichidate, iar şcoala rămâne un simplu Institut de Subingineri.

2013. Jubileu la "moştenitoarea" Institutului

În 1990, Institutul de Subingineri e transformat prin Hotărâre de Guvern în Universitate Tehnică, ce avea două facultăţi: de Ştiinţe şi de Inginerie. Rector era Teodor Maghiar, cel care din 1979 fusese şi decanul Institutului de Subingineri.

În 1991, instituţia îşi schimbă numele în Universitatea din Oradea, pentru a putea înfiinţa şi alte specializări decât cele din domeniul tehnic. An de an, instituţia s-a extins, ajungând ca în 2007 să aibă 18 facultăţi, număr ce s-a dovedit prea mare şi nerentabil financiar. Din 2011 Universitatea a rămas cu 15 facultăţi ce adună 108 specializări.

03 Victor Grecu.jpgÎn ultima săptămână din luna mai a acestui an, Universitatea a aniversat 50 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea, conducerea instituţiei invitând la jubileu zeci de profesori din ţară, dar şi mulţi dintre pensionarii instituţiei.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi profesorul Victor Grecu (foto), prodecan al Institutului Pedagogic orădean chiar la înfiinţarea lui. Pentru a-şi celebra înaintaşii, Universitatea a vernisat şi o expoziţie cu 10 afişe uriaşe pe care se regăsesc imagini şi informaţii din trecutul singurei instituţii de studii superioare de stat din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Draga domnule ....
Apoi draga domnule ....se vede ca ai terminat academia democrat liberala dar alte obiceiuri academice nu am vazut ....dupa cum scrii ....si oricum ai terminat dupa revolutie ....si stim cum se face scoala acum ....
Postat 25 Iunie 2013, 12:44 de Marcel
Vivat Academia
@Marcel: In cazul meu este vorba despre o Academie; in ce-l priveste pe Carp, nu stiu!
Postat 25 Iunie 2013, 09:11 de TDS
Facultate
Ma intreb ce institutie de invatamant superior a scos asemenea specimene ca TDS sau CARP III .... fac umbra pamantului degeaba ....
Postat 25 Iunie 2013, 07:22 de Marcel
A fost o struto-camila
Acum e Universitate pt cei care vor sa invete.
Postat 24 Iunie 2013, 14:43 de Istoria institutiei
lautarii!
pana in 1990 aici erau salvate odraslele care nu erau capabile sa intre la o facultate si in lipsa de asa ceva, era excelenta si o diploma de subinginer! chiar cunosc o persoana care facut " subingineri", dupa 1990 si-a transformat diploma in inginer, apoi si-a tras si o diploma in drept(fiind pur si simplu paralel cu dreptul)iar acum e purtator de cuvant! identificati-l! sau mai stiu pe cineva care dupa 3 ratari la admitere inainte de 1990, dupa a fost luat sub aripa protectoare de catre Petrica(by the way, se apropie onomastica!)si...hop: 3 facultati, doua doctorate, exeprt contabil, auditor, cadru universitar, secretar de stat, director si autor de proiect(sau ma rog, sustinator)de 70.000 EURO, aruncat la gunoi! Identificati-l! In veci pomenirea lui! Precum in cer asa si pre pe pamant!Amin! PS Acum e in plin avant constructiv facultatea de muzica! oare ce va scoate? lautari?
Postat 24 Iunie 2013, 12:20 de TDS
Disponibilizari
Abia astept vestea disponibilizarilor. Nesimtiti mitocani.
Postat 24 Iunie 2013, 10:58 de Rule
Maghiar a făcut Universitatea Oradea şi tot el a îngropat-o până la brâu !?!
...
Postat 23 Iunie 2013, 20:34 de Carp III
Ce Jandarmerie ??? A fost, până în 1963, sediul Securităţii !?! Urme au rămas şi după 50 de ani !?!
...
Postat 23 Iunie 2013, 20:18 de Carp III
@ISTORIE
Da ...asa e ....dar contemporanii nostri , in loc sa scoata in evidenta acest aspect , au sarbatorit in acest an 50 de ani de invatamant superior in Oradea ...si in Oradea a fost invatamant superior de 2 secole .....
Postat 23 Iunie 2013, 16:20 de Sandu
istorie
Academia de drept din Oradea a fost una din primele instituii de invatamnt superior din Romania!
Postat 23 Iunie 2013, 16:08 de istorie
super
UN ARTICOL DE R A H A T .... scuzati expresia neacademica ...un articol nesemnat care poarta amprenta mustaciosului de la METALICA , cel care si-a dat examenul de inginer la fabrica de aragaze si s-a specializat apoi in mistocareala ......la mijlocul anilor 70 s-a hotarat desfiintarea unor sectii pedagogice de la Institut ( mate - fizica , fizica - chimie si istorie - geografie ) in acelasi timp s-a mentinut specializarea de EDUCATIE FIZICA SI SPORT iar profilul FILOLOGIE a devenit profil universitar ( 4 ani ) .... in aceste conditii prin eforturile d-lui Teodor Maghiar a luat fiinta prima sectie de subingineri , la cursuri de zi , ELECTROMECANICA TEHNOLOGICA in 1976 ( nu in 1972 cu se spune in articol ) ...in anul urmator ,1977 , s-a infiintat profilul mecanic , TEHNOLOGIA CONSTRUCTIILOR DE MASINI , curs de zi .....iar in anii urmatori la aceste specializari s-au infiintat si sectii serale iar la mijlocul anilor 80 au disparut sectiile de subingineri de la zi si au ramas numai sectiile serale ..... Teodor Maghiar a fost decanul sectiilor de subingineri din anul 1976 si nu din 1979 cum se spune in articol .... JENANT
Postat 23 Iunie 2013, 15:51 de Sandu
Nimic mai corupt
Ceea ce functioneaza azi la Oradea n-are nimic in comun nici pe orizontala nici pe verticala cu ceea ce a functionat cu acele "3 decenii" inainte. Azi seamana mai mult cu un bordel care scoate cocalari si pitiponci in frunte pe linie de pile si coruptie.Cred ca daca suntem onesti toti stim asta dar credem ca tacerea ne face destepti. Respect pentru putinele exceptii.
Postat 23 Iunie 2013, 15:17 de Observer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON