URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2017, 11:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum erau serbările de Crăciun pe vremuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1938. Serbare pentru Moş Crăciun

Indiferent de regimul politic, pregătirile pentru sărbătorile de iarnă s-au făcut întotdeauna cu mult timp înainte şi mereu cu drag. La finalul anilor ’30, deşi în România se instaurase regimul autoritar al lui Carol II şi spectrul celui de-al Doilea Război Mondial bântuia deja, oamenii găseau în sărbătorile religioase un refugiu de voie bună.

În decembrie 1938, Noua Gazeta de Vest publica ştiri cu serbările ţinute de copiii grădiniţelor şi şcolilor, amestecate cu reclame ale magazinelor ori relatări despre alte evenimente dedicate Naşterii Domnului. O asemenea serbare au ţinut la Teatru copiii grădiniţei din strada Regele Carol.

Evenimentul a început cu discursuri despre educarea celor mici, dascălii mulţumindu-le înaltelor feţe bisericeşti, între care episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu, pentru sprijinul acordat învăţământului. În program au figurat recitări de poezii, cântece şi dansuri naţionale, iar "punctul culminant" a fost rostirea poeziei "Moş Crăciun". O altă serbare a avut loc pe actuala stradă Moşoiu, cu prilejul inaugurării primei şcoli primare pentru fete din Oradea.

2017. Tradiţia s-a păstrat

O manifestare asemănătoare a fost pregătită, în acelaşi an 1938, de copiii Grădiniţei nr. 9. Programul a început cu intonarea Imnului Regal, cuprinzând apoi mai multe colinde, "executate admirabil de micile făpturi". La Liceul industrial de băieţi, profesorii au povestit obiceiurile de Crăciun, iar elevii au jucat Capra şi Steaua.

Peste ani, obiceiul serbărilor şcolare de Crăciun s-a menţinut. Astăzi, toate grădiniţele şi şcolile le organizează, rămânând un prilej de întâlnire a copiilor cu tradiţiile. De asemenea, copiii de grădiniţă şi din clasele primare şi-au făcut un obicei din a colinda instituţiile publice, îndeosebi Primăria şi Prefectura, primind la schimb pachete cu dulciuri.

Totodată, elevii joacă scenete specifice, în care interpretează personaje biblice şi cântă colinde tradiţionale, precum şi cântece de iarnă contemporane. De regulă, fiecare serbare are un invitat special: însuşi Moş Crăciun, care nu doar că ascultă dorinţele copiilor, ci îi şi cadoriseşte. Pentru ca micuţii să nu uite că, dacă vor să găsească sub brad cadourile mari şi dorite, trebuie să fie cuminţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON