URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2017, 16:12

Oradea ieri, Oradea azi: Cum arăta Râtul Comandantului, un cartier nou al oraşului, în perioada interbelică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Cartier nou, dar insalubru

În perioada interbelică, Oradea s-a extins cu câteva noi cartiere organizate după modelul american al străzilor paralele şi perpendiculare, realizate în urma reformei agrare din 1921, când au fost împărţite loturi pentru construirea de case.

Unul din aceste cartiere a fost Râtul Comandantului, aflat în sudul oraşului, între actualele străzi Armatei Române şi Dimitrie Cantemir. Locurile de casă au fost destinate în special etnicilor români din oraş şi celor care alegeau să se mute în Oradea.

După câţiva ani de la trasarea străzilor şi apariţia primelor case, cartierul ducea însă lipsa unor servicii publice. În Gazeta de Vest din vara anului 1931 au fost publicate mai multe articole despre drumurile de pământ, praful şi gunoaiele adunate aici. "Sănătatea locuitorilor din Râtul Comandantului este primejduită de grămezile de murdării", scriau condeierii, criticând faptul că localnicii se debarasau de gunoaie care cum puteau.

Un orădean care creştea 10 vaci în curtea casei socotea firesc să arunce bălegarul în drum, împreună cu deşeurile menajere, ceea ce îmbiba "aerul cu miasme prea puţin folositoare".

2017. Oamenii sunt mai gospodari

La momentul parcelării, autorităţile au lăsat în noul cartier un teren liber pentru amenajarea unei pieţe şi un altul pentru înfiinţarea unui parc. La începutul anilor ´30, însă, nu erau amenajate nici piaţa, nici parcul, astfel că locuitorii le foloseau pentru a-şi duce la păscut vitele şi porcii. Drept urmare, Gazeta de Vest atenţiona că "dacă nu se vor lua măsuri imediate" cazurile de tifos şi scarlatină urmau să crească exponenţial.

În prezent, aceste probleme nu mai există. Sub raport urbanistic, cartierul, denumit acum Dorobanţilor, nu şi-a schimbat radical înfăţişarea, străzile rămânând în mare parte pe vechile amplasamente, diferenţa fiind că între timp au fost modernizate, iar parcul realizat, purtând acum denumirea 22 Decembrie. Celălalt teren viran a fost ocupat de un ansamblu de blocuri, dar restul zonei a scăpat de sistematizarea comunistă.

Problema depozitării gunoiului nu se mai pune, dat fiind că maşinile societăţii de salubrizare deservesc cartierul zilnic, iar cetăţenii sunt încurajaţi să-şi colecteze selectiv deşeurile. Majoritatea îşi întreţin şi terenurile din faţa caselor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON