URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2013, 08:55

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost construită sinagoga Sion

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1877. O sinagogă model nemţesc

În anul 1870, comunitatea evreiască din Oradea s-a împărţit în două: ortodoxă şi neologă, cea din urmă fiind alcătuită din iudeii maghiari. Potrivit cărţii "Evreii din Oradea", scrisă de Téreza Mózes, imediat după scindare, neologii şi-au dorit un templu separat, întrucât de prin 1847, de la primele încercări de reformă, au închiriat o casă de rugăciuni separată. Au constituit Asociaţia pentru Sinagoga Sion, care în 1871 a cumpărat casa de pe actuala stradă Independenţei nr. 11, pentru a o demola şi a construi în locul ei un lăcaş nou.

Piatra de temelie a fost pusă la 9 aprilie 1877, iar construcţia s-a finalizat la 24 septembrie 1878. Sinagoga a fost proiectată de inginerul şef al oraşului, David Busch, ca o replică a sinagogii din Nürnberg, şi a fost ridicată de către Rimanóczy Kálmán senior.

Pictura parietală interioară este opera pictorului Horovitz Mór din Kosice, inspirat din arta neomaură. Iniţial, sinagoga cu o capacitate de 1.000 de locuri a fost acoperită cu o cupolă roşie, iar înălţimea şi măreţia ei au transformat-o într-un veritabil simbol al oraşului. Vreme de mulţi ani, aici s-au reunit evrei neologi din întreg judeţul.

03 interior.jpg2013. Renovată cu bani europeni

În 1995, la Sinagoga Sion s-a ţinut ultima slujbă, după decesul ultimului oficiant de cult neolog. De atunci, clădirea a fost semi-abandonată şi a început să se degradeze. Cu fundaţia şubrezită şi tavanul căzut, clădirea are acum nevoie de reparaţii din temelii. Drept urmare, Primăria a demarat săptămâna trecută un proiect de reabilitare cu bani europeni, pentru a promova turismul religios.

Cu 1,5 milioane euro, sinagoga va fi consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele vor fi reabilitate, iar tâmplăria ferestrelor înlocuită. Muncitorii vor interveni minimal şi la cupolă, care în ciuda anilor trecuţi se ţine încă destul de bine. În schimb, în proiect nu s-a putut prevedea şi refacerea picturilor interioare.

În sinagogă va fi introdusă încălzirea prin podea, iar după finalizarea lucrărilor va intra în circuitul turistic naţional şi internaţional, ca sală multifuncţională care să găzduiască expoziţii, evenimente, lansări de carte şi chiar concerte, cu condiţia ca manifestările să nu contravină regulilor cultului iudaic. Sinagoga Neologă va găzdui şi un punct de informare privind obiectivele turistice din Bihor şi Munţii Apuseni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON