URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2014, 13:27

Oradea ieri, Oradea azi: Cine se plimba pe corsoul orădean în anii interbelici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. O stradă a mătăsii

Pe 9 decembrie 1931, sub semnătura "Dr. V. German", Gazeta de Vest a publicat un articol dedicat corsoului orădean, care atunci se întindea de la podul mic, Ferdinand de azi, până la Casa Naţională, la intersecţia străzii Mihai Eminescu de acum. "Ziua: firme frumoase, câteva palate într-adevăr impozante, în rest fronturi de casă anume ticluite ca să aibă un aspect mai pretenţios. În faţa şi interiorul cafenelelor, câteva sute de oameni despre cari nimeni nu poate spune că din ce anume trăiesc", descrie jurnalistul.

"În duminicile de vară, în arşiţa soarelui străluceşte mai multă mătase pe corsoul nostru decât pe Vittorio Emanuele din Milano, cel mai important centru european pentru desfacerea mătăsii", mai scrie autorul, cu referire la eleganţa, chiar opulenţa orădenilor ieşiţi la promenadă.

La polul opus apar copiii zdrenţuroşi ce acostau trecătorii, "supravegheaţi de părinţi hămesiţi şi leneşi". Articolul surprinde şi reclamele acoperite de pânzele falimentului, semn al crizei financiare care afecta şi Oradea interbelică. În final, Dr. V. German notează că orădenii iau tragedia corsoului drept personală, însă greşesc ataşându-se "de acest joc de lumină".

03-bezna_bihoreanul.jpg2014. Corso ca pe vremuri

Chiar dacă acum are o lungime aproape dublă, corsoul orădean pare că se străduie să-şi păstreze spiritul de odinioară. Palatele au rămas impozante, însă strălucirea lor este răpită de faţadele distruse, neatinse de meseriaşi poate chiar din perioada interbelică.

În continuare, cafenelele şi restaurantele care străjuiesc Calea Republicii sunt mai mereu pline, lăsând şi trecătorilor de azi aceeaşi întrebare: de unde vin şi încotro merg toţi cei care pierd vremea aici?

Cel mai mare defect al pietonalei de astăzi este aspectul de stradă neîngrijită. Prost executat, cu dale ieftine de beton care sar din locul lor de parcă ar fi bucăţi de popcorn, pavajul străzii devine pe alocuri pericol public. Iluminatul de la sol a fost la fel de prost executat, astfel că, odată cu lăsarea întunericului, strada se cufundă în beznă.

Copiii zdrenţuroşi nu-i "iartă" nici azi pe trecători, cerând bani de pomană. În fine, chiar şi trăsătura străzii falimentare este actuală: spaţiile comerciale de pe corso sunt tot mai des disponibile închirierii, dovadă că firmele care le-au ocupat au capitulat sau au migrat spre alte zone ale oraşului, mai puţin pretenţioase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Orade de ieri,Oradea cu primar necunoscut,dar.....
Oradea de altadat,oras parca mai curat,mai civilizat, cu oameni onesti, morali, de buna credinta. Arhitecti, proiectanti,antreprenori precum Rimanoczy Kalman jr.si senior au construit un oras a carei patina a vremii anilor 1900 (electic,secesion,baroc,elemene arhitectonice de inspiratie renascentista), edilii de azi incearca din rasputeri sa o stearga.Urbanismul oradean - condus de arhitecti precum Luncan sau Lipoveanu (inginer constructor!!!) care sub comanda unor primari ca Filip sau Bolojan,nu au orgoliul si onoarea profesiei - este principalul vinovat de cum se prezinta Oradea azi :fatade degradate(exproprierile locatarilor primeaza reabilitarii in sine),proiecte neconforme avizate pe interese de grup,specificul arhitecturii oradene tratat cu o nepasare si un dispret similare cu ale unui act criminal (demolari fara numar,proiectate fara a respecta cu minima decenta spiritul inaintasilor,renascentist,electic,ghotic....) Cand ti se ofera un scaun sau o palarie de asemenea anvergura (tinand cont de valoarea istorica si simbolica) arhitecturala a orasului Oradea,prima reactie a omului de bun simt ar fi de refuz sau de a intreprinde o asemenea ravna in respectarea nobilelor idealuri ale inaintasilor,incat sa refuze orice compromis propus de grupuri de interese(Primar Bolojan,baroni locali) cu rezerva demisiei.Demolam,distrugem arhitectura inaintasilor in numele "progresului"al "prosperitatii" al "noului" pe care noi oamenii de rand ai Oradiei nu-l intelegem,nu suntem capabili sa vedem in perspectiva anilor 2020! Domnul Primar Bolojan,Consilul Local,Arh.sef????(inginer constr.!!!)Lipoveanu stiu foarte bine ce au de facut in ceea ce priveste perspectiva Oradiei.Ei elaboreaza hot. si Legi in dispretul cetateanului contribuabil oradean si mai grav in afara legislatiei romane sau europene. .Hot.Consiliului Local Oradea - 161/2011(elaborata in starea bobociei locale) care se vrea uitata, prevede clar - Informarea si dezbaterea tuturor proiectelor de interes major cu PUBLICUL ORADEAN .Cand un primar ,gopspodarul nr.1 al orasului permite unui Spital important din Oradea sa deverseze apa menajera direct in paraul Paris,Crisul Repede cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati in spital care prezinta risc major de imbolnavire a multor oradeni,dirijand in schimb bani din bugetul local pentru - piste de biciclete pe trotuare deja existente,parcari etajate goale,marcaje parcari pana la marginea orasului,parcuri cu pomi de 500 euro/buc,drum expres,exproprieri,intubari rauri,cartier fiintat pe deal-str.Rimler pentru interese de grup mafiot........ Prefer conservarea specificului arhitectural local, fara demolari si distrugeri comandate de un neica nimeni sau grup de interes ,care in numele progresului sa sfideze chiar principiile fundamentale ale PNL-respectarea proprietatii PRIVATE,a Constitutiei Romaniei !Prefer Oradea anilor 1910-1930,Oradea spiritului bunului simt, al profesionostilor si al primarului(fara nume ) care a cladit un ORAS- Oradea Mare.
Postat 16 Decembrie 2014, 02:02 de platona
...
vremuri de trista amintire, cu indivizi "ghiftuiti", care parca haleau cu zece guri invreme ce altii munceau pt fomistii respectivi si nu aveau ce sa puna pe masa la copii
Postat 14 Decembrie 2014, 15:47 de Valhalla-Asgard
ce mult îmi place!!!e adevărat!!!!!
în sfâşit......vede şi scie a văzut şi a scris cineva!!!!!!
Postat 14 Decembrie 2014, 14:28 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON