URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2018, 10:22

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Szacsvay Imre

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. O nouă statuie în Oradea

Născut în satul bihorean Şauaieu în 1818, Szacsvay Imre s-a consacrat în meseria de avocat, în apogeul carierei sale fiind şi politician. Se întâmpla în perioada Revoluţiei de la 1848, când etniile de pe teritoriul vechiului Imperiu Habsburgic, din care făcea parte şi Bihorul, cereau drepturi politice, o viaţă mai bună şi chiar independenţa faţă de Viena.

Ajuns notar al Parlamentului maghiar, Szacsvay a fost unul dintre semnatarii Declaraţiei de independenţă a maghiarilor din Imperiu. După înfrângerea Revoluţiei de către autorităţile habsburgice, cei implicaţi au fost condamnaţi la pedepse grele, iar Szacsvay a primit sentinţa capitală, fiind spânzurat la Budapesta pe 24 octombrie 1849.

Împreună cu alţi "combatanţi", a fost considerat martir al revoluţiei maghiare, dar până la recunoaşterea oficială a acestui fapt de către autorităţile locale a mai durat câteva decenii. După 1900 s-a pus problema amplasării în Oradea a unei statui dedicate lui, a cărei realizare a fost încredinţată sculptorului Margó Ede.

Amplasamentul a fost stabilit în Parcul Milenar, actual Parcul Libertăţii, o zonă cochetă frecventată de elita oraşului.

2016. Monumentul străluceşte iar

Dezvelirea statuii lui Szacsvay s-a făcut pe 15 martie 1907, dată la care maghiarii de pretudindeni sărbătoresc Revoluţia de la 1848. Statuia în bronz a fost aşezată pe un soclu masiv de piatră, decorat cu un basorelief ce reprezintă o leoaică şi o femeie, simbolizând libertatea.

Monumentul a fost eliminat din spaţiul public de autorităţile române în 1937, când a fost depozitat într-o magazie. Profitând de anexarea la Ungaria după Dictatul de la Viena din 1940, puterea maghiară a repus statuia pe vechiul amplasament în mai 1942. Din acel moment, nu a mai fost mutată niciodată, dar s-a degradat încet.

În perioada comunistă, restaurarea sa nu a fost o prioritate şi abia după o verificare făcută în 2014 s-a constatat că nivelul de degradare, mai ales a soclului, era avansat. Prin urmare, în acelaşi an, UDMR Bihor a solicitat trecerea monumentului în patrimoniul său şi a iniţiat o colectă pentru strângerea banilor necesari reabilitării. Restaurarea a început în 2015 şi a vizat atât statuia din bronz, cât şi soclul şi spaţiul înconjurător, monumentul fiind redezvelit pe 15 martie 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O mica precizare!
Ungarii a fost infranti de motii lui Iancu si de trupele tariste. O spun istoricii lor, ai ungurilor. Daca ar fi putut sa-i invinga habsburgii pe unguri fara ajutor, fiti convinsi ca nu mai era niciun dualism in 1867! P.S. Unde s-a mai vazut in lume stat care sa restaureze statuile cotropitorilor?! Exact! E vorba de statul roman!
Postat 15 Martie 2018, 09:37 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON