URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2016, 17:45

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Ady Endre

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1913. Ady Endre, "adoptat" de Oradea

Ady Endre este socotit drept omul care a dat naştere poeziei maghiare moderne. Poet şi jurnalist, Ady s-a născut în anul 1877 în Sălaj, într-o familie de preoţi reformaţi. Publică prima sa poezie în jurnalul Szilágy, pe 22 martie 1896. Temele cel mai des întâlnite sunt dragostea, moartea, religia, banii şi războiul.

A petrecut mai multe perioade la Paris, iar legăturile sale cu oameni de cultură români au fost foarte strânse, cum ar fi cele cu Aurel Popp şi Octavian Goga. Pasiunea pentru jurnalism l-a făcut să abandoneze facultatea la Satu Mare şi să se mute la Oradea, oraş unde a practicat această meserie timp de patru ani la Szabadság (Libertatea).

În jurul său s-a format rapid un grup de tineri ziarişti care apoi s-a extins, aşa înfiinţându-se primul Club al Ziariştilor din oraş. Activitatea jurnalistică l-a introdus în diferite cercuri, cafenelele Emke şi Müller fiind locurile cele mai frecventate.

Un alt grup fondat în jurul lui Ady, de această dată literar, a fost "A Holnap" ("Ziua de mâine"). Societatea de lectură îşi avea întâlnirile tot la cercul ziariştilor din actualul local Crown Pub. Ady Endre a cochetat şi cu teatrul orădean, aici scriind singura sa piesă, "În atelier".

2012. "Cei de mâine", pentru totdeauna

Poetul s-a arătat fascinat de Oradea, scriind în numeroase ocazii despre frumuseţea bisericilor şi a palatelor, dedicând chiar şi un poem oraşului ce i-a fost gazdă mai mulţi ani.

O parte a operei sale a fost editată la Oradea, "acest oraş inteligent, miraculos şi modern", după cum îl numea. După stingerea sa prematură, în anul 1919, în oraşul de pe Criş s-a înfiinţat Societatea Ady, având ca scop strângerea mărturiilor referitoare la activitatea poetului în oraş. Colecţia a putut fi constituită pe parcursul anilor interbelici, dar oraşul a cumpărat-o abia în 1942, în ideea amenajării unui muzeu.

Actualul Muzeu Memorial Ady Endre a fost inaugurat în anul 1957 în clădirea fostei cafenele Müller din Parcul Traian. În anii următori, în faţa acesteia a fost amplasat un bust al poetului, iar o stradă şi liceul maghiar din centrul urbei i-au preluat numele. În toamna anului 2012, în faţa Liceului Ady Endre a fost amplasat grupul statuar "Holnaposok" ("Cei de mâine"), opera sculptorului Deak Árpád, ce înfăţişează patru membri marcanţi surprinşi în ipostaza unei şuete pe terasă: Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emöd Támás.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON