URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2013, 17:33

Oradea ieri, Oradea azi: Cel mai mare incendiu din istoria oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1836. Un incendiu cât un oraş

Cel mai mare incendiu de pe teritoriul Oradiei a avut loc în secolul XIX. Pe 19 iunie 1836, în oraş a izbucnit un uriaş foc, care a mistuit vreme de trei zile tot centrul oraşului, de pe malul stâng al Crişului Repede. Din hârtiile arhivei parohiei Bisericii cu Lună se ştie că în jurul orei 15, pe strada Ungurească, azi Dimitrie Cantemir, a luat foc o şură. Cum toate casele erau acoperite cu şindrile, paie ori trestie, un vânt puternic a făcut focul să se împrăştie rapid, astfel că în câteva ore toate casele de pe stradă ardeau.

De acolo, focul a trecut străzile una câte una, ajungând chiar în centrul oraşului. În cea de-a treia zi, vântul a purtat flăcările până la Cetatea Oradea, în cartierul Subcetate şi în satul Velenţa de pe-atunci, azi cartier al oraşului. Au ars 414 case cu anexe cu tot, dar şi Cetatea, Catedrala Greco-Catolică, Primăria, Biserica Sfântul Ladislau, Palatul Vulturul Negru. De asemenea, s-a mistuit fabrica de bere, mănăstirea Capucinilor şi reşedinţa Episcopiei Ortodoxe. Bisericile au început să adune bani pentru sinistraţii rămaşi fără case şi prăvălii, cerându-se sprijinul episcopiilor din Arad şi Timişoara.

2013. Dotări de eră nouă

03 pompieri_1.jpgÎn secolul XIX, când Oradea a fost incendiată trei zile, dotările pompierilor erau specifice vremii: o sacă, adică un butoi mare pe un cadru cu roţi folosit la transportul apei, patru butoaie mai mici, găleţi din pânză şi unelte precum lopeţi, topoare, prăjini. Astăzi, situaţia e cu totul alta. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana are în dotare zeci de autospeciale pentru diferite feluri de intervenţii, inclusiv cele medicale de urgenţă.

O autospecială de intervenţie la incendii deserveşte 18.151 locuitori, una pentru descarcerări grele 275.898 locuitori, una de prim-ajutor 68.974 locuitori, iar una de reanimare 459.830 persoane. O intervenţie se face, în medie, în 9 minute în mediul urban şi în 17 minute în mediul rural. În plus, Inspectoratul deţine de anul trecut şi o autospecială de cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică, cumpărată cu bani europeni alături de alte 10 utilaje de intervenţie şi prim-ajutor. Totuşi, aproximativ 60% din utilajele ISU Crişana sunt învechite şi au nevoie să fie înlocuite. Conform statisticilor, la gospodăriile din Bihor se înregistrează un incendiu la fiecare 35 de ore.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.
Pacat ca avem cetateni in rosul asta care au probleme grave la bibilica si nu acorda prioritate autospecialelor, bah poate chiar le mai accidenteaza ca nu aude semnalele acustice pentru ca au manele prea tare date in casetofon si nu vad semnalele luminoase ca is atenti la pitzipoancele sau cocalarii pe pe strada.
Postat 18 Februarie 2013, 20:45 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON