URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2015, 14:38

Oradea ieri, Oradea azi: Ce probleme aveau locuitorii din Ioşia, după unirea cu oraşul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Nevoi urgente pentru Ioşia

În perioada interbelică, Oradea şi-a anexat "colonia Ioşia", până atunci parte a comunei Sântandrei. Alipirea i-a găsit pe locuitorii noului cartier într-o stare deplorabilă. În numărul din 4 noiembrie 1931, Gazeta de Vest publică scrisoarea unui pensionar din Ioşia, Alexandru Mureşan, care se plângea de acest lucru.

"Această colonie până acum a fost lăsată în soarta ei; căci comuna Sânt-Andrei, de care aparţinea până mai ieri, nu s-a interesat de nimic, cel mult de încasarea impozitelor", arăta reclamantul. Acesta sublinia că pe terenurile nou-intrate în patrimoniul Oradiei avocaţi, ingineri şi judecători ai oraşului au ridicat peste 500 de clădiri, un motiv în plus ca administraţia publică să-şi întoarcă faţa spre această zonă, şi cerea autorităţilor să introducă de urgenţă iluminatul electric "barem pe aşa-numitul bulevard", să repare trotuarele, să facă un nomenclator al străzilor, să angajeze un factor poştal, iar jandarmii să patruleze şi pe aici.

"Din punct de vedere al salubrităţii, am avea nevoie deocamdată de 2-3 fântâni pentru apă de băut", mai spunea pensionarul. Acesta recomanda şi plantări de arbori de-a lungul străzilor.

03-referendum_bihoreanul.jpg2015. "Vreţi să fiţi orădeni?"

În acest an, Oradea se pregăteşte să-şi anexeze alte "colonii". Orădenii şi locuitorii comunei Sânmartin vor fi chemaţi la urne în luna mai, pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu fuziunea celor două entităţi.

Pentru oraş, avantajele absorbirii comunei ar fi evidente: Oradea şi-ar majora populaţia cu 10.000 locuitori, devenind mai atractiv pentru investitori şi comercianţi, şi-ar extinde aria cu peste 6.000 hectare ideale pentru industrie, comerţ şi servicii, iar prin înglobarea Băilor Felix şi 1 Mai ar putea deveni o capitală a turismului balnear. În schimb, spun oficialii, cu susţinere bugetară de la municipiu, locuitorii comunei s-ar bucura de modernizarea accelerată a infrastructurii şi serviciilor de apă, canalizare, termoficare, transport, medicină şi turism.

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a invitat şi comunele Biharia, Borş, Nojorid, Oşorhei, Paleu şi Sîntandrei să se pronunţe asupra unei posibile comasări cu Oradea. Sătenii lasă, însă, impresia că nu prea vor să fie orăşeni, întrucât se tem de taxe majorate şi de faptul că nu vor beneficia de modernizări, în condiţiile în care şi Oradea încă mai are străzi neasfaltate ori fără canalizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O comparatie neinspirata Iosia-Sanmartin1931 ?
Comparatia(colonie Iosia cu Sanmartin...) este cu totul deplasata;alte vremuri,alte posibilitati,alte perspective. Cat priveste insa eventualele modernizari de care ar putea avea parte localitatile mentionate,vor putae sa astepte mult si bine.Daca zona centrala tarifara A nu beneficiaza inca de bransare la retaua de canalizare a orasului,daca Spitalul Judetean (unitate sanitara etalon din Oradea)deverseaza apa menajera incarcata cu agenti patogeni de la toti pacientii tratati, nu beneficiaza de infrastructura necesara impusa atat de Legea Mediului cat si de LEGEA BUNULUI SIMT,de care primarului Bolojan putin ii pasa,atunci ce sa mai vorbim ce se intampla la periferia orasului. Adevarul este altul :prostime cat mai multa,taxe si impozite cat mai mari ,deci bani cat mai multi pentru paranoia edililor.Poate cu edili care sa inspire mai multa incredere,mai multa aplecare la opinia contribuabilului, mai onesti ,care sa fie un exemplu, atat al conduite familiale, al abnegatiei,cat si al ravnei in folosul cetateanului.Azi ,avem dispret, ignoranta si o sfidare tot mai agresiva.
Postat 17 Februarie 2015, 17:43 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON