URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2013, 09:12

Oradea ieri, Oradea azi: Ce mâncau orădenii de altădată?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1923. Ce mâncau orădenii de altădată?

Istoricul János Fleisz notează în cartea "Metamorfoza unui oraş. Oradea 1850-1940" că, deşi era marcată de lipsuri, în perioada interbelică a început să se răspândească obiceiul meselor de trei ori pe zi. În meniul familiilor maghiare erau supele, în timp ce în cele româneşti ciorbele.

Obiceiurile alimentare ale orădenilor reies dintr-un număr din 1923 al ziarului "Nagyvarad", care recomanda un meniu echilibrat pentru întreaga săptămână. Astfel, lunea orădenii ar fi trebuit să mănânce supă de ciuperci şi varză roşie, marţea supă de chimen şi mâncare de mazăre, miercurea gulaş, joia supă de carne şi tăiţei cu varză, iar vinerea supă de gulii şi colţunaş cu marmeladă. Sâmbăta meniul era format din supă de fasole şi sarmale, iar duminica din supă de legume şi papricaş de pui. De remarcat lipsa cartofilor!

"Desigur, numai cei cu condiţii materiale bune puteau să-şi permită să mănânce mâncare proaspătă în fiecare zi", notează Fleisz. Toate obiceiurile alimentare au fost date peste cap de cel de-al Doilea Război Mondial, care a adus cu el numeroase restricţii.

03 hypermarket.jpg2013. Regim nesănătos, cu consecinţe grave

Spre deosebire de orădenii care populau oraşul în urmă cu 90 de ani, cei de astăzi au acces la alimente de toate felurile, chiar şi la cele originare din ţări foarte îndepărtate. Magazinele din oraş, cu precădere hypermarket-urile, se întrec în oferta de alimente etalată, astfel că în orice zi orădenii pot găsi pe rafturi mii de produse "de-ale gurii".

Cartoful este astăzi un ingredient de bază în bucătăria locală, fiind folosit atât la supe şi ciorbe, cât şi în garnituri. Însă, aproape ca o regulă, este însoţit de carne. De altfel, regimul alimentar actual al majorităţii orădenilor este conturat în jurul cărnii.

În plus, o caracteristică specifică Ardealului se regăseşte din plin şi în meniurile locuitorilor urbei de pe Criş: mâncărurile grase. "Rântaşurile" şi tot felul de compoziţii grele sunt nelipsite din farfuriile orădenilor, chiar dacă medicii avertizează că acest regim alimentar nu este deloc unul sănătos. De altfel, specialiştii spun că Bihorul este judeţul cu cei mai mulţi bolnavi de cancer tocmai din pricina stilului nesănătos de alimentaţie al locuitorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minciuni...
Minciuni sfruntate...falsitati...BIHORENII SE IMBOLNAVESC DE CANCER DE FAPT DIN CAUZA REZIDUURILOR DE URANIU DE LA BAITA SI INFESTARII APEI RAURILOR CU RADIOACTIVITATE.Asta pe langa toxinele datorate hidrocarburilor etc.
Postat 14 Septembrie 2013, 14:53 de Eugeniu Florescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON