URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2014, 12:02

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Léda, îngropată de buruieni din nepăsarea liderilor UDMR (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1908. Casa Léda, o soartă de cadou

Cândva, la finalul secolului XIX, pe unul din bulevardele mari ale oraşului, astăzi strada Republicii nr. 59, se ridica o casă în stil eclectic, cu grădină la stradă. Fără a fi spectaculoasă prin arhitectura sa, casa a devenit faimoasă deoarece în ea a locuit Diósyné Brüll Adél, cea care i-a fost amantă şi muză poetului Ady Endre. Numele ei anagramat, Léda, a dat şi numele clădirii.

Când Stern Márton, tatăl lui Adél, a murit, iar soţia lui, Cecilia, a rămas văduvă, cu trei fete, fratele acesteia a decis să-i dea casa ce şi-o construise la bulevard. Léda n-a locuit prea mulţi ani în casă.

03-leda_bihoreanul.jpgCăsătorită cu un avocat, ea a trăit la Paris, iar la Oradea a venit rareori. În timpul unei astfel de vizite, în 1903, tânăra de 31 de ani l-a cunoscut pe Ady Endre (în foto, Ady şi Léda), care s-a îndrăgostit nebuneşte de ea şi i-a dedicat nenumărate poezii.

Unii spun însă că Léda nu l-a iubit la fel de mult, ba chiar l-ar fi cucerit doar ca să-şi facă gelos un alt amant. Totuşi, i-a fost amantă poetului timp de nouă ani.

După moartea mamei ei, în 1908, Adél a vândut casa din centrul Oradiei, tocmai pentru că viaţa ei era în Paris, oraş în care şi Ady Endre se mutase.

2014. Casă "literar-istorică"

În perioada comunistă, Casa Léda a devenit Clubul Căilor Ferate Române şi aici s-a organizat în anii 60 una din primele discoteci ale oraşului. Apoi, imobilul a devenit Biblioteca CFR, iar după Revoluţie a adăpostit mai multe baruri, ultimul şi cel mai celebru fiind Roma Bar.

În 2006 clădirea a trecut în proprietatea Primăriei, care a şi închiriat-o, printr-o licitaţie dubioasă, Fundaţiei Partium, condusă de şefii UDMR Bihor.

În 2011, Primăria a renovat casa, iar în primăvara acestui an, Roma Bar a schimbat iar proprietarul, fiind preluată de o altă fundaţie UDMR-istă, Mecena, într-un schimb cu municipalitatea: ONG-ul a dat Centrul Ady Endre, pe care îl construia mai sus de ştrandul municipal, şi a primit Casa Léda, evaluată atunci la 283.000 euro.

Deşi au susţinut că au cerut imobilul pentru valoarea lui "literar-istorică", liderii UDMR par să ignore clădirea. Grădina frontală a casei este năpădită de buruieni şi mizerii, motiv pentru care, la sesizarea vecinilor, Poliţia Ecologică a somat în mai multe rânduri proprietarul să facă curăţenie, fără efect, motiv pentru care a dat şi două amenzi fundaţiei, fiecare de câte 1.500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON