URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2015, 12:44

Oradea ieri, Oradea azi: Casa de aur de pe Corso

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1905. Casa de aur a Oradiei

Cândva în primii ani ai secolului XX, nu se ştie cu exactitate când, pe strada centrală a Oradiei, Republicii de azi, arhitectul Rimanoczy Kalman junior construia un palat pentru tatăl său, mult mai celebrul arhitect Rimanoczy Kalman senior. Aflat azi la intersecţia străzilor Roman Ciorogariu şi Parcul Traian, palatul care a luat numele Rimanoczy a fost construit în stil eclectic şi are evidente influenţe neogotice. Puţini orădeni au ştiut la acea vreme şi ştiu şi acum că imobilul este o "sosie" adaptată a unui palat din Veneţia. Rimanoczy junior s-a inspirat în munca sa din celebra Cá D’Oro (Casa de Aur), denumită aşa graţie decoraţiilor aurii de pe faţade. Cunoscut şi ca Palatul Sfânta Sofia, acesta este unul dintre cele mai vechi palate din Veneţia, şi a fost construit de o echipă tată-fiu, Giovanni şi Bartolomeo Bon. Asemănările sunt evidente în decoraţiunile de pe faţada şi de pe cornişa acoperişului, dar nu numai. Palatul din Oradea are la al doilea etaj o logie, adică o galerie exterioară, asemănătoare unui balcon, acoperită cu un şir de arcade, aşa cum şi Casa de Aur din Veneţia are, însă la ambele etaje.

2015. Casa celor mulţi

Palatul Rimanoczy Kalman Sr. este foarte generos în întindere. Cele două aripi ale sale se desfăşoară pe două străzi şi se unesc elegant prin două balcoane, unul străjuit de o balustradă din beton şi unul cu o balustradă din fier. Clădirea pe trei niveluri are zeci de apartamente cu una sau mai multe camere şi a fost anume concepută cu parterul înalt, astfel încât spaţiile de aici să poată fi închiriate pentru a fi folosite în scop comercial. Proprietarul Rimanoczy Kalman senior şi-a găsit uşor chiriaşi atât în apartamente, cât şi la parter, graţie amplasării centrale a clădirii. După moartea sa, aşa cum a făcut şi cu alte clădiri ce-i aparţineau, arhitectul Rimanoczy Sr. a lăsat palatul moştenire oraşului, dar - tot la fel ca alte clădiri ajunse în proprietatea statului - a redevenit integral proprietate privată. În prezent, zecile de apartamente sunt deţinute de numeroase persoane fizice şi juridice. În cele mai multe funcţionează sedii de firme ori cabinete medicale, notariale sau de avocatură, iar parterul găzduieşte în continuare spaţii comerciale. Pe latura de pe Corso, palatul are o pizzerie, o cafenea şi o bijuterie, pe colţ o cafenea, iar spre Parcul Traian magazine şi o bancă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea e aur ... curat, fier garantat!!!
La ce tunuri, ţepe şi combinaţii se fac, va fi un oraş gol!!!
Postat 15 August 2015, 23:40 de ADINA
Pe cand o reabilitare?
In articol nu se pomeneste, dar cladirea este intr-o stare deplorabila. Numerosilor proprietari nu prea le pasa dupa cum se vede. Poate asteapta sa vina primaria sa le reabiliteze proprietatea? Tencuiala scorojita, ornamentele in forma de cruce de pe acoperis pot sa-ti cada oricand in cap...
Postat 15 August 2015, 13:25 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON