URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2014, 10:07

Oradea ieri, Oradea azi: Aruncarea gunoaielor pe străzi, interzisă încă din perioada interbelică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1938. Reguli de curăţenie pentru Oradea

Perioada interbelică a fost cea în care în urbea de pe Crişul Repede au apărut primele reguli clare privind curăţenia oraşului. O ordonanţă a Primăriei, publicată în ziarul Noua Gazetă de Vest din 5 aprilie 1938, când primar al Oradiei era Constantin Constantinescu, stabilea nişte completări ale Regulamentului Uzinei de Salubritate Publică.

"Se interzice cu desăvârşire pe întreg teritoriul Municipiului Oradea depozitarea şi aruncarea gunoaielor pe străzi, în albia Crişului, în parcuri, locuri virane sau pe alte teritorii publice, murdărirea străzilor prin lăsarea pe loc a materialelor provenite din descărcări, tăiatul lemnelor, molozuri", se arăta în primul articol al ordonanţei. Conform actului, gunoaiele orădenilor trebuiau transportate exclusiv în afara oraşului, pe un teren delimitat de Primărie în acest sens.

Al doilea articol obliga toţi orădenii, proprietari ori chiriaşi, ca zilnic, înainte de ora 6 dimineaţa, să îşi măture trotuarele din faţa caselor, iar cel de-al treilea articol interzicea circulaţia vehiculelor cu paie, lemne şi "alte materii" pe anumite străzi din centrul oraşului. Pentru nerespectarea ordonanţei, orădenii riscau amenzi de la poliţişti între 200 şi 1.500 lei.

03-curatenie_bihoreanul.jpg2014. Noi vremuri, aceleaşi reguli

Chiar dacă Oradea s-a schimbat semnificativ în ultimele şapte decenii, principiile curăţeniei s-au păstrat. La fel ca în anii '30, orădenii trebuie să păstreze curăţenia oraşului şi le este interzis să arunce gunoaie pe străzi.

Conform regulamentului de salubritate al Oradiei, având cea mai recentă formă aprobată prin Hotărârea Consiliului Local 386 din 2009, fiecare orădean este obligat să încheie un contract de salubritate cu operatorul licenţiat ales de Primărie în urma unei licitaţii, în prezent RER Ecologic Service. În baza acestui contract, muncitorii ridică săptămânal deşeurile şi le transportă la groapa de gunoaie de la periferia urbei.

Totodată, în baza contractului încheiat cu Primăria Oradea, RER Ecologic Service asigură curăţenia pe străzile oraşului. Angajaţii societăţii mătură şi spală arterele şi trotuarele oraşului, în mare măsură mecanizat, cu utilaje performante.

Acelaşi regulament de salubritate al oraşului prevede că orădenii nu au doar obligaţia de a arunca deşeurile strict în containere, ci şi de a le colecta selectiv, adică separat, pe cele menajere de cele ce pot fi reciclate, cum sunt PET-urile, hârtiile, cartoanele, metalele şi sticlele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
OK ! Toate bune si frumoase pana cand au navalit iar hungurii !
"O ordonanţă a Primăriei, publicată în ziarul Noua Gazetă de Vest din 5 aprilie 1938, când primar al Oradiei era Constantin Constantinescu, stabilea nişte completări ale Regulamentului Uzinei de Salubritate Publică. "Se interzice cu desăvârşire pe întreg teritoriul Municipiului Oradea depozitarea şi aruncarea gunoaielor pe străzi, în albia Crişului, în parcuri, locuri virane sau pe alte teritorii publice, murdărirea străzilor prin lăsarea pe loc a materialelor provenite din descărcări, tăiatul lemnelor, molozuri", se arăta în primul articol al ordonanţei. Conform actului, gunoaiele orădenilor trebuiau transportate exclusiv în afara oraşului, pe un teren delimitat de Primărie în acest sens". Inceput foarte bun insa la doi ani de la aceste hotarari ale Primariei, au navalit ungurii. Despre "ispravile" navalitorilor din pusta nu mai scriu pt ca le stim cu totii. S-a ales praful de tot.
Postat 12 Mai 2014, 08:27 de Oradean
Ordonanţa din 1938 era mai bună decât seria de hotărâri contemporane !?!
De unde rezultă că pe acest domeniu de serviciul public nu s-a făcut nimic mai bun în toţi aceşti ani, cei carer administrau oraşul atunci fiind mai deştepţi decât cei de azi !?! Dar, ca să nu se spună că au dormit pe banii contribuabililor, aleşii au inventat selectarea, de care tot contribuabilul trebuie să se ocupe pe banii lui !?!
Postat 11 Mai 2014, 19:59 de Carp III
VREM AEROPORT!
A trecut de mult termenul pentru LICITATIA PISTEI AEROPORTULUI! Ce face CJ? Nici un jurnalist nu are curajul sa faca o mica cercetare pe la Cornel Popa si restul bugetarilor din CJ??????????????????????
Postat 11 Mai 2014, 18:45 de VREM AEROPORT!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON