URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2011, 17:32

Oradea ieri, Oradea azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1934. Lemne şi pâine gratis

În 1934, din totalul de peste 83.000 de locuitori ai Oradiei, 744 erau şomeri şi primeau ajutor prin "comisiunea pentru ajutorarea muncitorilor şomeri". Dintre aceştia, 392 aveau copii, iar alţi 71 erau căsătoriţi. Pe atunci, nu toţi cei care cereau, şi primeau ajutor de şomaj. În acel an, 880 de orădeni au depus cereri în acest sens, însă în urma unor controale la domiciliu, s-a descoperit că "138 dintre ei nu sunt absolut constrânşi la ajutor. Deci numai 744 de oameni trebuiesc ajutoraţi".

În acele vremuri, muncitorii care şi-au pierdut slujba primeau câte 100 de lei ajutor, iar cei care aveau familii "mai grele" sau cu copii primeau şi un metru cub de lemne, după cum se arată într-un articol din ziarul Gazeta de Vest (1934). La acea vreme, se plănuia inaugurarea în Oradea a unui "azil al şomerilor", unde să fie chiar găzduiţi aproximativ 50-60 dintre aceştia. În plus, publicaţia mai arată că "brutarii din localitate au luat hotărârea lăudabilă, ca să dea tot timpul pâine gratis şomerilor. Măcelarii au hotărât de asemenea să dea o cantitate însemnată de carne pentru hrana şomerilor".

03 locuri de munca.jpg2011. Ajutoare de la UE

La sfârşitul anului 2010, 16.666 de bihoreni nu aveau un loc de muncă. Dintre aceştia, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 8.710 primesc indemnizaţia acordată de stat. În ceea ce priveşte Oradea, numărul şomerilor era în jur de 4.000. Faţă de anul trecut, însă, începând din ianuarie 2011, indemnizaţiile de şomaj au scăzut, fiind calculate la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă de 500 de lei, şi nu raportat la salariul minim de 670 de lei.

La indemnizaţie se adaugă un procent între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de anii de pe cartea de muncă. Pe lângă bani, şi în zilele noastre, şomerii primesc ajutor sub formă de alimente. Însă de data aceasta, el vine de la Uniunea Europeană, printr-un program de ajutorare a persoanelor dezavantajate. Astfel, şomerilor indemnizaţi le sunt acordate anumite cantităţi de făină, paste făinoase, mălai, zahăr, lapte praf şi biscuiţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
??
@gunoaie hortiste Foarte bine au facut, gunoi roman ce esti, tigan din albania.
Postat 30 Ianuarie 2011, 08:35 de Io
@Oradea
acum ungurii minoritari, au aceleasi drepturi ca si romanii! asta spune totul despre caracterele vremurilor.
Postat 29 Ianuarie 2011, 19:28 de xyz
gunoaie hortiste
da ne aducem aminte de Oradea din vremurile triste, ale ocupatiei unguresti. Atunci, pe langa alte multe nedreptati sociale, romanilor le era interzis sa se stabileasca in oras!!!!!!
Postat 29 Ianuarie 2011, 19:07 de Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON