URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2011, 11:03

Oradea ieri, Oradea azi: 1900. Europa se încălţa la Oradea - 2011: Vechile uzine au ajuns ruine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Europa se încălţa la Oradea

În 1886, în Oradea erau aproape 1.500 de meşteşugari, cei mai numeroşi fiind pantofarii şi cizmarii, croitorii, măcelarii. Trei ani mai târziu, s-a înfiinţat Hala Comercială, cu rolul de a organiza o piaţă de desfacere a grânelor şi care şi-a construit impozantul sediu din Piaţa Mare, azi sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Hala Comercială a creat şi Camera de comerţ şi industrie a oraşului, care asigura disciplină în comerţ.

La finalul secolului XIX, în oraş funcţiona o fabrică de maşini agricole, 8 întreprinderi de cărămizi, ţigle şi alte materiale de construcţii, 26 de distilerii, 3 mori pe aburi şi fabrici de bere, gheaţă, salamuri, frânghii, pluguri, pantofi şi cizme, săpunuri, îngrăşăminte artificiale.

Produse făcute în Oradea şi celebre la acea vreme erau săpunurile Johanna, cizmele Hungaria care ajungeau până în vestul Europei, salamurile Pontelli, din care se făceau câte 45 de tone pe an. Multe din aceste fabrici şi-au construit sedii măreţe, majoritatea în zona actuală a străzilor Sucevei şi Mihai Viteazul. Dacă la începutul secolului XX în Oradea erau peste 2.400 de întreprinderi, după cel de-al doilea război mondial Camera de comerţ a inventariat doar 102.

03 ruina.jpg2011. Vechile uzine au ajuns ruine

După instaurarea regimului sovietic, în 1948, au trecut în proprietatea statului toate întreprinderile din Oradea, printre care cele mai importante erau Înfrăţirea (producător de maşini şi unelte), Sinteza (produse chimice), Solidaritatea (încălţăminte). Trustul de construcţii locale a construit multe din apartamentele oraşului, iar Întreprinderea de confecţii Oradea a făcut oraşul recunoscut pentru industria uşoară.

În 1960 a început construirea zonei industriale de vest, bazele fiind puse de Uzina de Alumină, de Centrala Electrică de Termoficare, de Avicola, de fabrica de zahăr şi de cea de mobilă. Privatizate după 1989, unele fabrici au reuşit să supravieţuiască sau chiar să prospere, precum cea de zahăr sau cea de mase plastice Viitorul (azi Plastor), în timp ce altele, precum Alumina (foto), au ajuns nişte ruine.

În prezent, industria oraşului se dezvoltă tot în vest, inclusiv în Parcul Industrial, unde s-au înfiinţat mai multe companii ce produc componente electrice şi electronice. Oradea mai are fabrici de confecţii şi de încălţăminte, însă o mare parte din ele sunt în regim de lohn, adică un investitor străin foloseşte mâna de lucru locală, mai ieftină, pentru a produce marfă de export.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt @muyupista
atunci sa taci ungure pt ca sunteti niste loseri faliti.
Postat 19 Septembrie 2011, 03:27 de euro
@muyupista
si ce bine traim noi!
Postat 18 Septembrie 2011, 17:54 de @muyupista
pe dalta parte
pe cea vrieme tvaul era de gat ? de cat ?
Postat 18 Septembrie 2011, 17:54 de dapai
gunoaie iredentiste
afara cu sobolanii din tara !
Postat 18 Septembrie 2011, 17:20 de geo
unguri falimentari
bai prostule, care pita ? ungurii sunt pe urmele Greciei, niste faliti.
Postat 18 Septembrie 2011, 17:18 de muyupista
@ovidiu
ce te doare? cu ungurii traiai mai bine? si amu, nu? o boaba nu stiu dar merg dincolo la cumparaturi... mandria antionala e mare ca saracia... mandrie mandrie dar toti fug dincolo dupa pita...
Postat 17 Septembrie 2011, 22:17 de @ovidiu
deo parte
pe cea vrieme nu fu picior de chin peaicea
Postat 17 Septembrie 2011, 15:16 de dapai
zsidani unguresti
ehh, niste zsidani unguresti.... mai abrudan de ce nu semnezi articolu ? degeaba vrei sa induci nostalgii gozboresti pe aicea ca nu-ti merge. transfera-te la bihari naplo sa te vad cum te descurci printre "ai tai". asta daca prin absurd nefericitii aia ar angaja un roman ca tine.........
Postat 16 Septembrie 2011, 20:54 de ovidiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON