URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2010, 16:38

Oradea, frumoasa din tinereţe

Oradea, frumoasa din tinereţe BURICUL TÂRGULUI. Piaţa Unirii va fi reamenajată după planurile din 1924 ale academicianului Duiliu Marcu, pentru a-şi recăpăta strălucirea de odinioară. "Aici era un loc de promenadă din care comunitatea a făcut un spaţiu public înconjurat cu clădiri care denotă forţă, bunăstare şi frumos, iar acest lucru trebuie pus în valoare", spune managerul de proiect Dumitru Sim
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Punctele de forţă ale unei localităţi sunt gara, aeroportul şi piaţa centrală. Dacă primele două sunt poarta de intrare care îi formează vizitatorului o primă impresie, cea de-a treia este cartea de vizită care îi fixează imaginea făcută. Iar judecând după asta, Oradea nu are o faţă prea prezentabilă!

Pentru a reda zonei centrale a oraşului strălucirea de odinioară, municipalitatea vrea să investească 4 milioane de euro din fonduri europene în reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand.

La refăcut!

01 Marcel Bolos.jpgAngajaţii Direcţiei Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei lucrează de zor la un proiect vizând atragerea de fonduri pentru reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand din zona centrală a oraşului. "Cele două pieţe au de zeci de ani un aspect neîngrijit, începând de la corpurile de iluminat public şi terminând cu mobilierul urban, iar acest lucru trebuie să se schimbe", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei.

Directorul estimează costurile cu reabilitarea celor două pieţe din zona centrală la circa 4 milioane de euro şi spune că proiectul va fi depus spre finanţare prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în cel mult o lună. Acesta vizează reabilitarea infrastructurii pieţelor, de la reţele de utilităţi până la drumuri şi pavaje, reamenajarea zonelor verzi astfel încât vegetaţia să nu acopere faţadele clădirilor, reabilitarea statuilor existente şi amplasarea de fântâni arteziene cu jocuri de apă.

Se caută soluţii

01 Dumitru Sim.jpgPentru a-şi recăpăta farmecul de odinioară, cele două pieţe vor fi refăcute după planurile de la începutul secolului XX. "Am organizat deja licitaţie pentru un studiu de soluţii pentru reamenajarea celor două pieţe. Acesta va trebui să ne spună tot, de la modul în care se va face acoperirea carosabilului, cu pavaj sau dale, până la zonele de acces exclusiv pietonal", zice managerul de proiect Dumitru Sim (foto), şeful biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă.

Funcţionarul spune că studiul va recomanda inclusiv cum trebuie să arate spaţiile verzi. "Este aberant ca tot felul de arbuşti să acopere faţadele celor mai frumoase clădiri din oraş. În urmă cu câţiva ani, când o conferinţă a reunit la Oradea cei mai buni urbanişti din Europa, aceştia ne-au şi întrebat: Ce caută pădurea aceasta aici?", relatează Sim.

Pentru a-şi recăpăta strălucirea de pe vremuri, în scuarurile din zona centrală vor fi amenajate grădini în stil baroc şi secession. În ton cu arhitectura oraşului şi parfumul său iniţial...


NUMAI PENTRU PIETONI
Accesul tuturor vehiculelor interzis!

Reamenajarea pieţelor din zona centrală a Oradiei face parte dintr-un proiect mai ambiţios al Direcţiei Dezvoltare Durabilă de amenajare a unei artere pietonale pe direcţia străzii Republicii, Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri, cu ieşire la Catedrala Episcopală Ortodoxă prin Parcul 1 Decembrie. "Oradea va fi cu adevărat un oraş turistic atunci când în faţa Teatrului de Stat sau pe strada Vasile Alecsandri vor exista terase de la care turiştii vor putea admira oraşul în linişte", spune Dumitru Sim.

Principala provocare a acestui proiect stă în devierea circulaţiei astfel încât zona centrală a oraşului să rămână pietonilor fără a îngreuna traficul şi aşa sufocant din municipiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
amintirile ma rascolesc
mi-am adus aminte ca de fapt ideea transformarii Pietei intr-o zona pietonala a lansat-o chiar PIOTR! da, el, proaspatul vice! Si cum "su(a)tana" tine cont intotdeauna de parerile "stapanului", iata ca le si pune in practica. OK, eu insa atat vreau sa stiu: ce se va intampla cu transportul public?(insist pe "public"). poate ne spune "suvitzatul" dupa ce trece intai pe la coafor sa-si aranjeze si ultimul fir de par rebel!
Postat 08 Septembrie 2010, 20:55 de dan oradeanul
tunelele
Ce gluma buna!!!! Asta cu tunelul e tare.... Trebuie sa recunosc ca mi-a placut. Noi nu avem bani de sfaltat strazile din centrul orasului si voi va ganditi la tuneluri???? COOL!!!
Postat 08 Septembrie 2010, 17:32 de ioane
@iar suvitzatul intru Domnu?
tramvaiele,masinile si autobuzele nu vor zbura poate vor circula printr-un tunel pe sub piata Uniri ca daca ne vrem zona metropolitana asa ar trebui
Postat 08 Septembrie 2010, 09:19 de @dan
iar suvitzatul intru Domnul?
Din ciclul "Nici un articol fara o poza cu suvitzatul intru Domnul"!. Intrebare: Si pe unde vor "zbura" tramvaiele si autobuzele din Piata Unirii? Pe "autostrada suspendata"? In fata Palatului episcopal greco catolic opresc 4 linii de autobuz:10,12,14 si 23. Pe unde vor circula ele?
Postat 07 Septembrie 2010, 19:36 de dan oradeanul
Pe cand articolul complet?
Ce i-au intrebat cei mai buni urbanisti din Europa?
Postat 07 Septembrie 2010, 16:51 de Razvan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON