URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2011, 11:42

Oradea, ca şi orădenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu îmi place să scriu despre administraţia din România şi, în mod particular, despre cea din Oradea. Dacă aş afirma că în ultimii doi ani s-au plantat în oraş mai mulţi arbori decât în toţi anii din 1989 încoace, adversarii PNL ar spune că îi laud pe liberali. Dacă aş afirma că în ultimii doi ani s-au tăiat mai mulţi copaci decât poate oricând altcândva, liberalii ar spune că îi sprijin pe competitorii lor.

De fapt, culoarea administraţiei şi aşa-zisa competiţie politică nu au nicio importanţă. Indiferent că pornesc de la un om cu funcţie, de la un partid sau o coaliţie, deciziile care ne afectează viaţa au ceva în comun: ele se iau cel mai adesea fără să se ţină cont de părerea celor vizaţi sau a specialiştilor. Binele şi răul ni se fac ca unor oameni incapabili să decidă pentru ei înşişi.

În această privinţă lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ultimii ani nici în Oradea, nici în restul ţării. Pentru asta suntem responsabili cu toţii: atât politicienii care ne ignoră, ştiind bine că România e o ţară fără cetăţeni, cât şi noi, simplii locuitori, care suportăm orice cu mioritică înţelepciune: "Mai rău să nu fie".

Înainte să cârcotim pe la colţuri sau pe internet, în anonimat, ar trebui să ne întrebăm care e partea noastră de vină pentru ceea ce nu se face bine. Câţi oameni protestează public când se taie arbori sănătoşi pentru a face loc unori parcări pe trotuare? Câţi participă la dezbaterile publice ale proiectelor care îi afectează, atunci când ele au loc? Câţi dintre cei afectaţi de măsurile haotice ale guvernului scriu petiţii sau ies în stradă?

Din păcate, datorită lipsei pustiitoare de spirit civic, nici bine nu ni se poate face până la capăt. Cum să fie oraşul curat când o treime din orădeni nu plătesc taxă de salubrizare? Şi asta nu pentru că nu au bani, ci pentru că aşa e românul, "descurcăreţ". Câţi dintre noi ne deranjăm să le atragem atenţia celor care aruncă mizerii pe stradă că nu e nici frumos, nici legal ceea ce fac? Noi aşteptăm să rezolve totul primăria, guvernul sau poliţia şi, când acestea nu îşi fac bine treaba, tăcem, că omul e sub vremi şi capul ce se pleacă sabia nu-l taie.

Oradea nu poate fi mai bine administrată decât merită orădenii. Oraşul arată aşa cum arătăm noi ca şi comunitate. Când nu e război sau dictatură, comunităţile îşi merită conducătorii. Oradea e şi va fi un oraş civilizat pe măsura educaţiei şi civismului orădenilor, nu a culorii politice a consiliului local.

Orlando Balaş
profesor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
timpenie
Doamne, cit am mai ris citind compunerea asta!!!!!
Postat 03 Ianuarie 2011, 20:57 de andreea mantea.
timpenie
Asta e o timpenie marca Orlando. Un neavenit pus sa faca prostii.
Postat 03 Ianuarie 2011, 20:55 de mariana marculescu
pentru PRIMAR in general oricare ar fi el:))
Voi să cânt în poezie De-acei timpi urâţi păgâni Când strămoşii cei bătrâni Se luptau cu bărbăţie Şi-i dau nume ,,La români!" La români! Popor de fală Cap de geniu, piept de foc Cu judeţiul de proroc Dar cu inimă regală Şi cu flamuri de noroc. Câţi maghiari cu cap de câne, Câţi tatari cu ochii mici, Câte limburi de peltici S-au zdrobit de stânci bătrâne Ce veghează înc-aici. Câte ginţi cu limba slavă Au venit şi-au revenit Dar cu toţi s-au nimicit, O câmpie de otavă Sub al coastei fier negrit.
Postat 03 Ianuarie 2011, 19:28 de ha, ha, ha
politica
astia parca se cloneaza. daca nu-i mircea chirila care sa ne plesneasca cu ale lui ziceri, hop apare adrian cris-ardelean cu a lui pasaroi. si nu ne era de ajuns si iata cum in prag de an nou sare si orlando sa-mi spuna sa-mi curat in fata casei. cred ca e prea mult. mai baiete, iti platesc impozite grele ca tu sa freci menta prin primarie si ca rer sa stranga gunoaiele. ia mai lasa-ma dumneata cu textele tale ca doar nu o sa ma las de serviciu sa fac curatenie pe strada. mai renunta tu si acolitii tai la stimulentele din primarie si platiti oameni care sa se ocupe de asta. si mai usor cu morala in prag de an nou ca nu suntem oligofreni . inca nu ne-am aruncat de la etaj si nu suntem dispusi pentru indivizi ca voi sa o facem
Postat 03 Ianuarie 2011, 18:08 de oradean
cat timp oradea este condusa de o turma de BOI
asteptam sa prindem poate ne ajuta Domnul o turma buna de vaci ca vacile ca sa dea lapte au nevoie de un mediu sanatos si multa verdeata, BOILOR le lipseste carul si jugul:)) aveti rabdare nu va panicati ca vor veni si vacile cu lapte si miere de la boi binenteles:((
Postat 03 Ianuarie 2011, 17:24 de anca
eco
Eu personal m-am saturat sa tot fiu tras la raspundere, cum o face omu asta cu nume de oras, citez .... pentru că aşa e românul, "descurcăreţ".... pentru tot felu de vini pe care nu mi le asum de loc, si de care am fi vinovati ca "romani". O mostra de complexe.. a lu' D-nu Orlando ...." Oradea nu poate fi mai bine administrată decât merită orădenii " Da' de ce sa nu fie ma rog frumos ? Mai bine sau mai rau decit ar merita ? Cine spune ce ar merita si ce nu ar merita ? D-nu Orlando cred ca ar trebui sa scape de propriile lui complexe sa aiba mai multa incredere in sine si abia atunci sa vina iara pe la ziare sa ne mai plictiseasca cu trivialitatile de felu' asta.
Postat 03 Ianuarie 2011, 10:19 de ionut
furt
va rog sa verificati angajatii renel care fura energie la greu. ia vedeti cati se inclzesc pe curent electric si platesc facturi de 50 lei pe luna. sau tot base e de vina. ce zici orlando?
Postat 02 Ianuarie 2011, 21:14 de oradean
xyz
Cati erau sustinatorii infocati ai lui Bolovan in campanie, cel care acum reteaza toata verdeata din Nagyvarad de dragul parcarilor?
Postat 02 Ianuarie 2011, 18:33 de el
tu
"tu" singur cate fapte bune ai facut?fara sa punem la socoteala implicariile in grup,spune de cate ori ai aruncat un pumn de sare sa nu batranei pe strada,spune de cate ori te-ai aplecat sa culegi un chistoc aruncat de tineri rebeli,uitate in la barna din ochii tai si pe urma la aschia din ochii altora,poti incepe din moment ce ai citit comentariul,fi un exemplu pozitiv facand fapte de unul singur.
Postat 02 Ianuarie 2011, 13:31 de eucumine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON