URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2014, 17:01

Ora de armonie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi eu sunt orădean! Şi noi suntem orădeni! Sunt afirmaţii care presupun, înainte de toate, conştiinţa apartenenţei la aceeaşi comunitate, dar şi determinarea de a face ceva pentru înnobilarea acestui statut. Afirmaţii care trebuie dublate de atitudini, pentru că, până să devină din nou o stare de spirit, Oradea este un topos.

Un oraş aflat în al 901-lea an al existenţei sale, atestate documentar. Uneori, poate copleşiţi de probleme, în periplurile noastre cotidiene ignorăm ceea ce unui turist îi sare imediat în ochi: frumuseţea patrimoniului construit, care, să recunoaştem, dă farmecul Oradiei şi o personalizează. E şi o legătură invizibilă cu cei care nu mai sunt, dar care şi-au făcut datoria cu prisosinţă, lăsându-ne moştenire... Oradea.

Faţă de acest patrimoniu inestimabil nu putem avea decât reflexe de protejare, pentru că acesta este de fapt obrazul Oradiei.

E adevărat că "obrazul subţire cu cheltuială se ţine" şi, de câţiva ani, Oradea ţâşneşte de sub plasele poate prea vechi de pe faţade şi începe să se regenereze. Conştiinţa civică şi coeziunea socială, care ar trebui să se exprime, să fie mai vii, au rămas în urma acestui proces de regenerare. La fel şi reacţiile de sancţionare a unor abuzuri. Adică aceste restaurări, mai mult decât salutare, nu sunt şi rezultatul unor dezbateri publice, ale unei emulaţii civice, susţinute de mediul academic şi de ONG-uri. Or, orădenii nu trebuie să rateze această şansă rară de a fi părtaşi la schimbarea la faţă, în bine, a oraşului lor.

Oradea noastră a fost mereu în avangardă, ţinând pasul cu Vechea Europă, chiar dacă era uneori suspectată de frivolitate sau de predilecţia pentru operetă, şi nu pentru sumbrele motive wagneriene. Dar, asta e Oradea, nu e alta ca ea.

A fost întotdeauna un oraş iubit cu pasiune, poate chiar cu disperare uneori, şi tot ce se naşte din dragoste e sublim şi durabil, mai ales dacă are şi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Fals
Marele pădurar scrie acum texte despre grija faţă de arhitectura oraşului iubit!!! Ha , ha!! Credeţi că se deosebeşte de cei amintiţi intr-un alt comentariu, adică Bolojan, Filip, Mang, Popa, Micula, Ghilea, Adelina?? E la fel, dar ştie să joace teatru mai bine, ştie să-şi umezească ochii! Sub oblăduirea lui s-a dat aviz de demolare pentru Moara Emilia, atunci îşi pierduse reflexele de protejare a patrimoniului... doar trebuia să se pună bine cu PSD.
Postat 24 Septembrie 2014, 13:29 de orădean
frumoase rinduri...
Frumos spus, Lucian, "lasindu-ne mostenire... Oradea" ! Exact asta au primit oradenii, un oras intreg, cu niste valori inestimabile ! De care isi bat joc cei care conduc urbea, dar asta este alta discutie. Am ajuns sa stim noi, cei care nu sintem din Oradea, istoria orasului mai bine decit cei care s-au nascut aici :)
Postat 24 Septembrie 2014, 10:10 de naivul de serviciu
Observatie
Buna sintagma asta, "reflexe de protejare a patrimoniului". In realitate exact asta se face. Ne gandim la cum sa il protejam. Da bine, european.
Postat 24 Septembrie 2014, 09:30 de A
EVOLUTIE
AI sezizat corect,ARMONIA e SECRETUL.
Postat 24 Septembrie 2014, 08:40 de UNSU
un veac de armonie
Mi-a placut cum realitatea fuzioneaza cu fantasticul, intr-o armonie desavirsita. Me ha gustado mucho.
Postat 23 Septembrie 2014, 18:40 de gabriela
****
Mare adevar ai grait WinDos!
Postat 23 Septembrie 2014, 17:52 de ****
Oradea nu mai e a noastra !!!
Am pierdut Oradea de altadata in doua randuri. Prima oara, odata cu comunismul, a venit cooperativizarea care a omorat agricultura, iar industrializarea i-a trimis pe toti la oras in ceea ce se numeste Prima Ruralizare !!! A doua Ruralizare s-a produs odata cu revenirea capitalismului, cand toti taranii care nu apucasera sa participe la industrializare sau puii celor dintai, au inceput sa se vada mari oameni de afaceri, furand pana si bruma de confort urban care mai exista !!! Asa ca, Oradea e a celor ca Bolojan, Popa, Mang, Micula, Ghilea, etc, etc !!!
Postat 23 Septembrie 2014, 17:35 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON