URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2010, 12:02

O, brad frumos! Anul acesta, orădenii au de ales între brazi naturali tăiaţi, în ghiveci sau artificiali

O, brad frumos! Anul acesta, orădenii au de ales între brazi naturali tăiaţi, în ghiveci sau artificiali PROMOTORI. Primii brazi tăiaţi au ajuns la Oradea săptămâna trecută, în parcarea complexului comercial Lotus Center, aduşi de o firmă din Sălaj. Cu preţuri între 13 şi 900 lei, brazii sălăjenilor s-au vândut chiar din primele zile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei mai mulţi dintre noi, momentul preferat al Crăciunului este împodobitul bradului. Pomul ce nu ratează nicio sărbătoare a Naşterii Domnului e atent ales de fiecare, uneori cu zile bune înainte de Ajun. Iar aranjarea ornamentelor pe ramurile pline de ace constituie, de cele mai multe ori, un adevărat ritual. Bradul trebuie să arate impecabil la final, pentru că sub el bătrânul Moş îşi va goli deseaga...

De toate... preţurile

Deşi de obicei imediat după sărbătoarea de Moş Nicolae pieţele orădene se umpleau de brazi tăiaţi pe care orădenii să-i ia acasă, anul acesta Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate a schimbat puţin regulile. Mai precis, a dat voie comercianţilor să iasă în pieţe cu brazi doar după data de 10 decembrie, iar vinerea trecută primii vânzători încă nu se arătaseră. Doar în parcarea complexului comercial Lotus Center, o firmă din Sălaj a expus brazi spre vânzare, ba chiar a şi vândut câteva bucăţi.

Preţurile variază, în funcţie de specie şi înălţime. Un brad din specia Abies Nordmanniana, cea cu crengi dese şi regulare, având o înălţime între 100 şi 150 de centimetri, costă 60 de lei, iar unul din aceeaşi specie, însă cu ace de reflexie albastră şi cu o înălţime între 150 şi 200 de centimetri, costă 80 de lei. Dacă vreţi un brad similar, însă mai mare, până la 2 metri şi jumătate, vi se cer 90 de lei.

Extreme

Firma sălăjeană oferă, tot din specia Abies Nordmanniana, brazi roşii. Cei cu o înălţime între 1,50 m şi 2 metri costă 120 de lei, cei până la 2,50 metri 150 de lei, până la 3 metri 180 de lei, iar între 3 şi 4 metri 250 de lei. Un brad şi mai înalt, între 4 şi 5 metri, costă 350 de lei, iar dacă vă doriţi neapărat un pom de Crăciun înalt până la 7 metri veţi plăti 900 de lei.

Bineînţeles, există şi conifere mai ieftine. În aceeaşi parcare puteţi găsi molizi argintii, pentru care veţi plăti tot în funcţie de înălţime: între 40 şi 100 de cm costă 13 lei, între 100 şi 130 de cm 25 de lei, între 130 şi 180 de cm 40 de lei, iar între 180 şi 220 de cm 60 de lei. Un molid simplu e şi mai ieftin: 30 de lei dacă e înalt între 130 şi 170 de cm, respectiv 40 de lei dacă are între 170 şi 220 de centimetri.

Plantat sau reîmpodobit

02 ghiveci.jpgAceeaşi firmă oferă orădenilor spre vânzare molizi în ghiveci, o alternativă pentru cei care vor să descurajeze defrişările ilegale de conifere, ştiut fiind că în fiecare an se taie foarte mulţi brazi şi molizi, iar o parte semnificativă sunt aruncaţi după Crăciun, deoarece nu îşi găsesc cumpărători. Un brad în ghiveci e considerat ecologic deoarece poate fi folosit şi după sărbătorile de iarnă: fie este plantat într-o grădină, fie e păstrat în ghiveci, iar în anul următor este iar împodobit.

Un molid în ghiveci costă în parcarea de la Lotus 55-60 de lei, dacă doriţi să fie argintiu. Înălţimile lor nu sunt foarte mari însă, cel argintiu ajungând până la 110 centimetri, iar cel simplu la 160 de centimetri.

S-au epuizat

Brazi în ghiveci oferă şi firma Gardener, din Oşorhei. Mai exact, a oferit, pentru că a mai rămas doar cu câteva bucăţi pe stoc. "Am vândut în ultimele săptămâni peste 50 de brazi în ghiveci, iar ce ne-au mai rămas sunt cei micuţi, de circa un metru", spune Tunde Molnar, angajată a Gardener. Brazii în ghiveci înalţi între 1,50 şi 1,75 metri au costat 250 de lei, iar cei de un metru sunt 50 de lei. Brazi "eco" sunt şi la magazinul OBI, preţul unuia cuprins între 60 şi 80 de centimetri fiind de 39,99 lei.

Tot brazi în ghiveci vinde şi o întreprindere individuală din Oradea, Veky Garden, care are comenzi şi în ţară, prin curierat. Aici, un brad între 60 şi 80 de centimetri costă 70 de lei, unul între 1,20 m şi 1,50 m 95 de lei, iar unul mai mare de 1,80 metri - 140 de lei.

Fără miros

Cei care vor să fie şi mai prietenoşi cu natura, dar şi care vor să scape de bătaia de cap pe care o provoacă acele de brad căzute, pot opta pentru brazii artificiali. Bineînţeles, aceştia nu vor lăsa în casă mirosul specific coniferelor. Magazinele orădene oferă brazi din plastic la preţuri de la 30 şi până la 160 de lei, dacă doriţi, de pildă, să aibă instalaţia de lumini încorporată.

Natural sau artificial, tăiat sau în ghiveci, cert este că orădenii au de unde alege. Rămâne de văzut dacă au fost şi cuminţi şi dacă, în dimineaţa de Crăciun, sub brazii împodobiţi de ei se vor strânge şi cadouri...


Vocea străzii

Ce brad preferaţi de Crăciun: natural tăiat, artificial sau în ghiveci?

02 Raluca Huh.JPGNatural, fără îndoială. Cel artificial nu e în spiritul Crăciunului. Mi-ar plăcea unul în ghiveci, dar stau la apartament şi n-aş avea ce să fac cu el după sărbători.
Raluca Huh, 22 ani, studentă

Prefer un brad natural, pentru că e mai convenabil din punct de vedere financiar, faţă de unul în ghiveci. Artificial nu-mi place, pentru că e plastic şi atât.
Maria Jurca, 59 ani, pensionară

02 Gheorghe Copos.JPGAş vrea un brad natural, dar nu ştiu dacă voi avea timp să caut, iar apoi să-l împodobesc. Oricum, avem deja un brad artificial pe care îl împodobim în fiecare an.
Gheorghe Copos, 70 ani, pensionar

Natural, pentru că aşa e tradiţia sărbătorii. Mă gândesc serios să cumpăr unul în ghiveci, chiar dacă e mai scump. Trebuie să protejăm şi să respectăm natura.
Kovacs Attila, 21 ani, student

02 Adrian Piloca.JPGDe câţiva ani folosim un brad artificial, pentru că cei naturali se usucă prea repede şi cad acele pe covor. Dar dacă n-aş avea unul artificial, aş lua un brad în ghiveci.
Adrian Piloca, 38 ani, vatman

Clar, iau brad natural, pentru că acesta e simbolul Crăciunului şi trebuie să simt în casă mirosul specific. Nu vreau în ghiveci, pentru că n-am ce face cu el după.
Cservak Maria, 56 ani, confecţioner

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
titlu
Oameni buni, schimbati-va mentalitatea asta nociva si egoista. Distrugeti natura doar pentru ca sa va fie voua bine. "Nu e in spiritul Craciunului" sau ca "asa e traditia", acestea sunt motivele sa distrugi natura din jurul tau?
Postat 16 Decembrie 2010, 17:26 de nume
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON